RAT U IZRAELU: Bajden - Masakr Hamasa nad civilima je čisto zlo; IDF dobio odrešene ruke - Potpuna ofanziva na Gazu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 10. 2023. u 07:29 >> 01:08

SUKOB Izraela i palestinskog Hamasa i nasilje koje je do sada odnelo više od 1.500 života, ušlo je u četvrti dan. Izraelska vojska je saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije u pojasu Gaze.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Бајден - Масакр Хамаса над цивилима је чисто зло; ИДФ добио одрешене руке - Потпуна офанзива на Газу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Politiko: SAD možda šalju i drugi nosač aviona u istočno Sredozemno more


SAD bi uskoro mogle da imaju dva nosača aviona u istočnom Mediteranu, pošto je nosač aviona ''Dvajt D. Ajzenhauer'' trebalo da iz Norfolka u Virdžiniji bude raspoređen za delovanje u blizini Evrope, i nakon što je nosač ''Džerald R. Ford'' premešten u istočno Sredozemno more kao podrška Izraelu u borbi protiv palestinske militantne grupe Hamas.

''Dvajt Ajzenhauer'' tebalo bi da sredinom ove nedelje isplovi iz Virdžinije, zajedno sa pomoćnim ratnim brodovima i borbenim avionima, a moguće je da bi do istočnog Mediterana da doplovi već krajem oktobra ako bude tako naređeno, preneo je portal Politico.com pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika u američkom Ministarstvu odbrane.

Potez kakav se retko viđa - da SAD potencijalno imaju dva nosača aviona, koji su u pratnji krstarica, razarača i borbenih aviona kao deo njihovih udarnih grupa - budu stacionirani u istoj oblasti bio bi glavni signal Hamasu da američka vojska podržava Izrael, navodi portal.

Prethodno je Pentagon poslao dva nosača na Bliski istok u martu 2020. usred pojačanih tenzija sa Iranom, i tada su u Sredozemnom moru bili usidreni ''Ajzenhauer'' o ''Hari S. Truman''.

S druge strane, kako navodi Politiko, dva nosača na istoj lokaciji veliko su opterećenje za budžet mornarice, a neki nadležni su upozoravali da je to neodrživo.

''Džerald R. Ford'' stigao je ranije danas u istočno Sredozemno more, a izraelska vojska je saopštila i da je prvi avion sa američkom municijom sleteo u Izrael, uključujući nove zalihe municije, kao i pomoć za PVO sisteme i drugu bezbednosnu opremu za borbu protiv Hamasa.

 

AMERIKA ĆE BITI UVUČENA U RAT? Sekretar brigada Hezbolaha: "Bombardovaćemo sve vaše baze!"

Palestinska militantna grupa Hamas i libanska paravojna formacija Hezbolah prete SAD da će, ako se umešaju u rat, početi da bombarduju njihove baze.

- Naše rakete će biti usmerene protiv američkih baza ako intervenišu u borbi protiv Izraela - rekao je Al-Hamidavi, generalni sekretar brigada Hezbolaha.

 

Stigla borbena grupa nosača aviona

Američka borbena grupa nosača aviona, predvođena nosačem USS Džerald Ford doplovila je od obala Izraela.

Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

USS Džerald R. Ford (CVN-78) je ime dobio po 38. predsedniku SAD.

Izgrađen je da zameni USS Enterprajs (CVN-65), koji je u aktivnoj slućbi bio čak 51 godinu, do decembra 2012.

Sa cenom od 13 milijardi dolara najskuplji je vojni brod svih vremena.

IDF kaže da je pogodio dom portparola vojnog krila Hamasa Abu Obeide

IDF kaže da je udario u kuću portparola Hamasovog vojnog krila, poznatog kao Abu Obeida, u Pojasu Gaze.

Portparol IDF-a na arapskom jeziku, Avichai Adraee, kaže u postu na Iks da je portparol „radio na usmeravanju terorizma protiv Države Izrael“. Vojska kaže da u ovom času nastavlja da izvodi udare u Gazi.


Bajden: Masakr Hamasa nad izraelskim civilima bio je ''čisto zlo''

Masakr koji je palestinska militantna grupa Hamas izvela nad izraelskim civilima u pograničnim gradovima bio je ''čisto zlo'', izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden.

-Bukvalno mislim da postoje trenuci u životu kada se nepatvoreno zlo oslobađa na ovaj svet. Narod Izraela je proživeo jedan takav trenutak ovog vikenda. Više od 1.000 civila je zaklano u Izraelu, rekao je Bajden, a prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Profimedia


 

 

Koen odbio poziv Borelja

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen odbio je poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se večeras pridruži sastanku evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu.

-Dok sahranjujemo svoje mrtve i borimo se protiv kriminalnog terorizma, kada svet jasno podržava Izrael, nema mesta za ravnotežu i teorijske diskusije, već samo odlučan i beskompromisan rat protiv palestinskog terorizma, kaže izvor u Koenovom kabinetu, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

Kako dodaje, Jerusalim je fokusiran na borbu protiv terorista, a ne na diplomatske inicijative, a ministar Koen će nastaviti da razgovara telefonom sa evropskim ministrima spoljnih poslova.


Još jedan avion "Er Srbije" iz Izraela sleteo u Srbiju

Još jedan avion sa državljanima Srbije koji su boravili u Izraelu sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu.

Avion na letu JU 813 krenuo je oko 19 časova iz Tel Aviva.

Ovo je četvrti avion koji je obavio let između Tel Aviva i Beograda otkako je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael i nakon što je Hamas gađao međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva.

Twitter / Goran Vesic

 

IDF: Ispaljene  minobacačke granate na Golansku visoravan

IDF kaže da izvodi artiljerijske udare u Siriji nakon što je više minobacača ispaljeno prema severnom Izraelu. IDF kaže da cilja na poreklo minobacačke vatre. Izraelske odbrambene snage kažu da je više minobacača ispaljeno iz Sirije na Golansku visoravan. IDF kaže da je nekoliko projektila prešlo na teritoriju Izraela i palo na otvorena područja, ne nanevši nikakvu štetu.

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud


IDF: Prioritet je eliminacija visokih zvaničnika Hamasa

Glavni prioritet Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF) je ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari.

Foto Tanjug/AP


Erdogan i Putin razgovarali o palestinsko-izraelskom sukobu

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o palestinsko-izraelskom sukobu. 

Lideri dve zemlje su razgovarali o merama za sprečavanje porasta tenzija između Izraela i Palestine, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika, prenosi Tass.

Bezbednosne snage se bore protiv najmanje jednog palestinskog teroriste u blizini Aškelona

Izraelske snage bezbednosti bore se sa palestinskim teroristom u blizini Aškelona, kažu lokalni zvaničnici. Regionalno veće Hof Aškelona navodi u saopštenju da su policajci i vojnici umešani u pucnjavu sa najmanje jednim naoružanim napadačem na trans-izraelskom raskrsnici gasovoda, južno od primorskog grada.

Foto Tanjug/AP

Egipatski zvaničnik: Izrael nam kaže da je spreman za višemesečnu kopnenu kampanju

Izrael se sprema za višemesečnu kopnenu kampanju u Gazi, rekao je egipatski zvaničnik za Tajms of Izrael, dodavši da je ova poruka preneta iz Jerusalima u Kairo.

Egipatski zvaničnik kaže da je Izrael do sada odbacio napore Kaira da posreduje u bilo kakvoj deeskalaciji, ukazujući da želi da zada nokaut udarac Hamasu pre nego što prihvati ideju o prekidu vatre.

Foto Tanjug/AP

 

Lider izraelske opozicije Jair Lapid: Na kraju igre neće biti Hamasa u Gazi

Lider izraelske opozicije Jair Lapid ocenio je da je iznenadni napad Hamasa na Izrael iz Pojasa Gaze u kojem su poginule stotine Izraelaca "izraelski 11. septembar" i da na "kraju utakmice neće biti Hamasa u Gazi".

-Ako želite da pogledate tužnu statistiku, očigledno je da je ovo (7. oktobar) najgori dan za jevrejski narod od Holokausta, rekao je Lapid u intervjuu za Frans 24.

On je istakao da su „opaki teroristički“ napadi veliki obaveštajni neuspeh za Izrael, napominjući da je prioritet Izraela da se fokusira na „eliminisanje svih terorističkih mogućnosti koje Hamas ima“.

Foto: Tanjug/Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP, File

-Kraj utakmice je da neće biti Hamasa u Gazi...Trenutno, ono što smo odlučni da uradimo je samo da osiguramo da nema terorista Hamasa u Gazi, kako nas ne bi učinili budućim žrtvama. Dosta je bilo. Ono što se dogodilo neće se ponoviti, poručio je izraelski političar.

On je napomenuo da je Hamas ubijao nevine ljude, ne zato što želi palestinsku državu, već zato što "žele islamsku teritoriju širom sveta".

Lapid je naglasio da Izrael nije zainteresovan za regionalni sukob sa Libanom ili Iranom, dodajući da su upozorenja preneta Hezbolahu u Libanu i Palestincima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

On je rekao da podržava odluku izraelskog ministra odbrane da uvede potpunu opsadu Gaze, obustavljajući isporuku hrane i struje za 2,2 miliona stanovnika.

Odbacujući kritike UN o opsadi, on je rekao da je "za to kriv Hamas".

-Potrebno nam je rešenje sa dve države. I dalje verujem da je to moguće i da je takođe u najboljem interesu Države Izrael, zaključio je Lapid.

Naređena evakuacija Metule grada na granici sa Libanom

Naređena je hitna evakuacija izraelskog grada Metule, koji se nalazi blizu granice sa Libanom.

Harec navodi da je stanovnicima izraelskog grada rečeno da se odmah evakuišu. Mediji nezvanično prenose da je glavni štab izraelske vojske sazvao hitan sastanak zbog situacije na izraelsko-libanskoj granici, gde situacija polako izmiče kontroli.

Foto Tanjug/AP

Izraelska vojska je ranije saopštila da je u utorak sa libanske teritorije ispaljeno oko 15 raketa, četiri su presretnute, a 10 je navodno palo na otvorena područja.

 

Šin Bet objavio imena još tri poginula agenta

Bezbednosna agencija Šin Bet navodi imena još tri člana ubijena tokom napada Hamasa na južni Izrael. To su Itai Iehoshua (36) iz Hadida i Omer Gvera (26) iz Gan Iavnea, koji su ubijeni u borbi protiv palestinskih terorista, i Smadar Mor Idan, 38, iz Kfar Aze, koju su teroristi ubili u njenoj kući.

Foto Tanjug/AP


Palestinci: Izrael sravnio sa zemljom kuće, škole i bolnice u Pojasu Gaze

Palestinske vlasti saopštile su danas da su u Pojasu Gaze sravnjene sa zemljom kuće, škole, zdravstvene ustanove i vladine zgrade u izraelskim vazdušnim napadima koji su nastavljeni i danas.

Foto Tanjug/AP

Prema njihovim informacijama, potpuno je uništeno 168 objekata, uključujući 1.009 stambenih jedinica, dok je delimično uništeno više od 12.600 stambenih jedinica.

Pored toga, dodaju da je bombardovano 10 zdravstvenih ustanova, uključujući sedam bolnica.

Istovremeno, uništeno je 48 škola, 23 vladine zgrade, a bombardovano je i 12 ambulantnih vozila, navodi se u saopštenju palestinskih vlasti.

Iz palestinskog ministarstva informisanja navode da je ubijeno pet medicinskih radnika i sedam novinara.

 


IDF: Hamas izveo masakr u Kfar Azi, ljudi brutalno iskasapljeni

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su militanti palestinske grupe Hamas izveli masakr u kibucu Kfar Aza na jugu Izraela, u kojem su žene, deca i starci "brutalno iskasapljeni" na način koji podseća na delovanje Islamske države.

Iz IDF-a su naveli da ne mogu da potvrde tačan broj ubijenih ljudi u Kfar Azi, niti mogu da ulaze u detalje o tome kako su oni ubijeni.

Foto Tanjug/AP

-Svesni smo gnusnih dela za koja je Hamas sposoban, naveli su iz izraelske vojske za Si-En-En.

Ranije danas, jedan izraelski general opisao je trenutak kada je vojska pronašla tela u kibucu Kfar Aza, rekavši da nikada nije video nešto slično u svojoj 40-godišnjoj karijeri.

 

 

 

Rat protiv Hamasa koštaće 7 milijardi dolara

Rat protiv palestinske militantne grupe Hamas mogao bi da košta Izrael 6,8 milijardi dolara, pokazuju prognoze jedne od najvećih izraelskih banaka Hapoalim.

Cena rata uključuje poziv za 300.000 rezervista koji su morali da napuste svoja radna mesta, što je najmasovnija mobilizacija od Jomkipurskog rata 1973. godine, obnovu infrastrukture, stambenih objekata i delova vojske, kao i vošegodišnje troškove rehabilitacije vojnih invalida i zbrinjavanje porodica ubijenih boraca, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP

U ovom trenutku može se pretpostaviti da će troškovi rata iznositi najmanje 1,5 odsto izraelskog BDP-a, što znači povecćanje budžetskog deficita od najmanje 1,5 odsto BDP-a u narednom periodu, naveli su iz Banke Hapoalim.

Izrael kreće u pun napad

Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu Izraela traju već četvrti dan, poručio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Foto Tanjug/AP

 


UN: Hitno osloboditi sve taoce izraelsko-palestinskog rata

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits pozvao je danas na hitno oslobađanje svih talaca u ratu između Izraela i Palestine.

-Moja poruka svim stranama je nedvosmislena: Zakoni rata se moraju poštovati, naveo je Grifits u saopštenju, prenosi Rojters.

Foto: Printskrin/BBC

Grifits je istakao da se prema zarobljenicima mora postupati humano.

-Taoci moraju biti oslobođeni bez odlaganja, poručio je on.

Hamas i zvanično teroristi u EU

Francuska i Evropska unija danas su označili palestinski pokret Hamas za terorističku organizaciju.

Foto: EPA

Kako prenose mediji, vest je saopštila premijerka Francuske Elizabet Born, koja je tom prilikom poručila i da ni jedan evro iz Francuske "ne treba da dospe u ruke terorista".

Ipak, nešto ranije tokom dana šef evropske diplomatije Žozep Borelj istupio je sa nešto drugačijom izjavom. On je rekao da EU neće zaustaviti plaćanja u korist Palestinaca, jer bi to nanelo štetu samoj Uniji.


OHCHR: U izraelskim vazdušnim udarima na Hamas pogođeni stambeni objekti i škole

U Izraelskm vazdušnim udarima protiv palestinske militantne grupe Hamas pogođeni su stambeni objekti i škole širom pojasa Gaze, izjavio je danas načelnik Kancelarije za ljudska prava (OHCHR) Voker Turk, koji je takođe osudio izraelsku "opsadu" koja ugrožava živote civila uskraćujući im hranu i vodu.

Foto: Tanjug

Izraelska opsada pojasa Gaze koja ugrožava živote civila uskraćujući im osnovna dobra za opstanak, zabranjena je međunarodnim humanitarnim pravom", saopštio je Turk

Izraelska diplomatska misija u Ženevi kritikovala je Turkovu izjavu optužujući ga da "ne može da natera sebe da osudi one koji su odgovorni za terorističke napade (Hamas)".

Turk je, međutim, takođe osudio "užasavajuća masovna ubistva koja su izvršili pripadnici palestinske oružane grupe" i istakao da su otmice takođe zabranjene po međunarodnom pravu, prenosi Rojters.

 

Ponovo se čuje pucnjava kod Sderota

Izraelske snage se navodno sukobljavaju sa palestinskim teroristima u blizini južnog grada Sderota i obližnjeg kibuca Mefalsim, blizu granice sa Gazom. U tom području se čuje pucnjava, javljaju mediji na hebrejskom. Vojska nije dala nikakve informacije o incidentu.

Foto Tanjug/AP

Opština Sderot nalaže stanovnicima da do daljnjeg ostanu zaključani u svojim domovima. „Zbog straha od bezbednosnog incidenta, odmah se morate zaključati u svoje domove!“ navodi grad u saopštenju. Izraelske odbrambene snage veruju da su neki palestinski naoružani napadači i dalje na izraelskoj teritoriji nakon Hamasovog terorističkog napada na južni Izrael u subotu ujutro.

 

Škole rade u onlajn režimu

Škole širom Izraela ostaju zatvorene i sutra, ali je dato odobrenje za početak nastave na daljinu, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo prosvete.

-Nakon procene bezbednosti u skladu sa uputstvima Komande unutrašnjeg fronta, Ministarstvo prosvete najavljuje da sutra neće biti edukativnih aktivnosti u školama širom zemlje, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je odobreno učenje na daljinu, poput onog koje je bilo na snazi tokom pandemije korona virusa.

Arhiva

Pojedinačne škole će i dalje moći potencijalno da održavaju nastavu u samim objektima, ali samo u koordinaciji sa ministarstvom, vojskom i lokalnim vlastima.

Iz ministarstva prosvete su najavili formiranje posebne kancelarije za pomoć u integraciji raseljenih učenika i roditelja, sa ciljem pružanja edukativne i psihološke podrške tokom boravka u prihvatnim centrima.

 

Poginula 4 ruska državljana

Ruska ambasada je saopštila da su četiri ruska državljana ubijena tokom eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba. Ovu poruku prenose RIA Novosti.

Napominje se da se još šest Rusa smatra nestalim.

Ranije je pres-sekretar ruske misije u Palestini Alija Zaripova u intervjuu za RT rekla da je oko 280 Rusa zatražilo moguću evakuaciju iz Pojasa Gaze.

Foto: Tanjug/AP


Hamas ostvario pretnju: Desetine raketa poletelo ka jugu Izraela (VIDEO)

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je pokrenula raketni napad na izraelski grad Aškelon, nakon što je stanovništvu dala rok da ga napusti do 17 sati po lokalnom vremenu.

Brigade Al Kasam pokrenule su veliki raketni udar sa više stotina projektila na Aškelon, svega desetak kilometara severno od Gaze, kao odgovor na izraelsku politiku raseljavanje palestinskih civila, prenosi palestinska TV Al Aksa.

 

IDF likvidirao dvojicu visokih zvaničnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ubile Hamasovog ministra ekonomije i još jednog visokog člana Hamasovog politbiroa u napadima dronovima u Pojasu Gaze. Vojska kaže da je prvi, Džavad Abu Šamala, upravljao sredstvima terorističke grupe, „i namenio sredstva za finansiranje i upravljanje terorom u i izvan Pojasa Gaze“. Drugi, Zakarija Abu Moamar, bio je šef unutrašnjih odnosa terorističke grupe, kaže IDF. „Bio je visoki donosilac odluka u Hamasu i koordinator između terorističkih grupa u Pojasu Gaze.

FOTO: Tanjug/AP

IDF kaže da je bio od poverenja šefa Hamasa u Gazi Jahja Sinvara i deo „višeg foruma terorističke grupe, koji je bio uključen u donošenje odluka organizacije i planiranje brojnih terorističkih aktivnosti protiv Države Izrael“.

 

Raketni udari stižu iz Gaze i Libana

Sirene koje najavljuju dolazak raketa ponovo se oglašavaju u zapadnoj Galileji i južnom priobalnom gradu Aškelonu, dok se Izrael suočava sa raketnim napadima i iz Pojasa Gaze i iz Libana. Za sada nema izveštaja o šteti ili povređenima u napadima.

Sirene su se oglasile i u centralnom delu zemlje.

Foto: EPA

 

Više od 800 ubijenih u Gazi

Broj ubijenih iz izraelskih udara na sektor Gaze povećan na je 830 i 4.250 povređenih, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Raketni napad na Aškelon

U toku je raketni napad na grad Aškelon. Jedna od raketa koje je ispalio Hamas iz pojasa Gaze pala je na hotel u južnom delu grada.

FOTO: Tanjug/AP

IDF granatira Gazu: Priprema se za kopneni upad, Hamas raketira gradove (MAPA)

Izraelske trupe nastavljaju da izvode udare na pojas Gaze u pripremi za kopnenu operaciju. Trenutno se vode glavne borbe u blizini granice sa enklavom, a IDF pokušava da spreči nove napade militanata.

U Izraelu je završen sastanak šefova vladajuće koalicije, usled čega je jednoglasno podržano formiranje vanredne nacionalne vlade zajedno sa predstavnicima opozicije.


Severni pravac:
Predstavnici Hamasa pozvali su stanovnike Aškelona da napuste svoje domove pre 17 časova. Nakon toga su ispalili novi rafal u grad.

Izraelske trupe prijavile su uništenje četiri palestinska militanta u oblasti plaže u blizini kibuca Zikim.

Ilustracija telegram rybar


Istočni pravac:
IDF je dozvolila predstavnicima medija da uđu u Kfar Azu kako bi snimili i dokumentovali zločine palestinskih grupa.

Lokalno stanovništvo prijavilo je zvuk pucnjave u graničnom području istočno od grada Gaze.


Južni pravac:
Izraelske trupe potvrdile su napad na granični prelaz Rafa, pozivajući se na identifikaciju švercerskih tunela.

Pored toga, Izrael je zapretio Egiptu uništavanjem svih kamiona za snabdevanje koji pokušavaju da uđu u Gazu preko kontrolnog punkta Rafa.

 

Foto USAF/Vojska SAD

 


Zapadna obala:
Pored ranije navedenih naselja, oružani sukobi su se desili i u gradu Bejt Umar severno od Hebrona.

Pojas Gaze:
Nastavlja se granatiranje pojasa Gaze iz vazduha i mora: ubijena su dva člana Politbiroa Hamasa Zakarija Muamer i Džavad Abu Šimal, a značajno je oštećena zgrada lokalnog Ministarstva finansija.

Pojavili su se dokazi da je IDF koristio zapaljivu municiju u napadima na severne oblasti pojasa Gaze.

Palestinske grupe ponovo su raketirale aerodrom Ben Gurion.

 

 

Uzbuna na raketne napade

Sirene za uzbuna na raketne napade se oglašavaju u naseljima Jat i Baka al-Garbije na severu Izraela, kao i u nekoliko obližnjih naselja na Zapadnoj obali. Rakete dugog dometa iz Pojasa Gaze je poslednjih dana stigle su do tih lokacija. Istovremeno, sirene se oglašavaju u gradovima blizu granice sa pojasom Gaze.


Hamas upozorio izraelske civile da napuste Aškelon do 17 časova

Portparol Hamasa Abu Ubaida rekao je stanovnicima izraelske luke Aškelon da napuste tu oblast do 17 časova po lokalnom vremenu (oko 90 minuta od sada), ne iznoseći nikakve dalje detalje, preneo je "Gardijan".

Aškelon je 14 kilometara severno od Gaze.

Foto: EPA

Bela kuća: Bajden planira vojnu pomoć za Izrael, nova tranša pomoći već na putu

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će saopštiti američkom narodu da Vašington namerava da vojno podrži Izrael, rekao je koordinator Bele kuće za strateška pitanja Džon Kirbi za televiziju MSNBC.

Prema njegovim rečima, "nova tranša bezbednosne pomoći je upravo na putu za Izrael".

Izlaganje Bajdena planirano je za 19 časova po srednjoevropskom vremenu.

 

Portparol aerodroma: "Ben Gurion" nije pogođen, radi normalno

Portparol aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu saopštio je danas da taj aerodrom nije pogođen u napadu palestinske militantne grupe Hamas.

Foto: EPA

On je dodao da aerodrom radi normalno, prenosi Rojters.

Prethodno je Hamas saopštio da je ponovo gađao Tel Aviv i aerodrom "Ben Gurion".

Kina poziva Izrael i Hamas na hitan prekid vatre

Kina osuđuje akte koji škode civilima u sukobu između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela i poziva na hitan prekid vatre, rekao ja danas specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Džaj Džun.

Foto Tanjug/AP

-Kina je duboko zabrinuta zbog trenutne eskalacije situacije između palestinske i izraelske strane i tužna je zbog velikog broja civilnih žrtava izazvanih sukobom, rekao je Džaj, prenosi Rojters.

U sukobu koji je u subotu počeo napadom Hamasa na Izrael, stradalo je više od 1.000 osoba, a povređeno je više hiljada njih.

 

Komisija UN: Ima ratnih zločina na obe strane

Komisija Ujedinjenih nacija, koja prati sukob Izraela i palestinskog Hamasa, saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločnima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Foto: Tanjug/AP


Ubijen visoko rangirani član Hamasa

Izraelsko odbrambene snage (IDF), vojska Izraela, potvrdila je da je ubijen visoko rangirani član Hamasa.

Foto: Printscreen

Palestinski mediji pišu da je reč o Džauadu Šamali, ministru ekonomije Hamasa, koji je bio odgovoran i za upravljanje finansijskim poslovima organizacije i za izdvajanje sredstava za finansiranje i rukovođenje operacijama unutar i izvan Pojasa Gaze.

 


Ambasador Irana u Srbiji: Nemamo direktnu ulogu u napadu na Izrael

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei izjavio je danas za Tanjug da Iran nikada nije porekao da stoji uz palestinski narod kako bi oni stekli svoja legitimna prava, i negirao da je Iran imao direktnu ulogu u napadu Hamasa na Izrael.

On je to rekao komentarišući to što Zapad kaže da iako nemaju dokaze, sumnjaju da je Iran povezan sa napadom palestinske militantne grupe Hamas na Izrael

 

Više od 1.000 ubijenih Izraelaca

Ambasada Izraela u SAD saopštila je da je u napadu Hamasa na Izrael, koji je počeo u subotu, ubijeno 1.008 Izraelaca.

Pored toga, povređeno je više od 3.418 osoba, navodi se o objavi ambasade na društvenoj mreži X nekadašnjem Tviteru.

Dodaje se da je Hamas do sada ispalio skoro 5.000 raketa na Izrael.

Hamas pozvao na masovna okupljanja

Hamas je pozvao na masovna okupljanja na Zapadnoj obali, u Jerusalimu i širom arapskog i muslimanskog sveta u petak u znak podrške njihovoj borbi protiv Izraela.

Hamas je pohvalio dostignuća svog vojnog krila i pozvao mlade Palestince na Zapadnoj obali da „ustanu i izađu na glasnom skupu“ i sukobe se protiv doseljenika i vojnika u tom području.

Ta organizacija pozvala je i izraelske Arape da se okupe kod džamije Al Aksa u Jerusalimu na Hramovnoj gori, kako bi „sprečili Jevreje da je oskrnave“

Poslali su i apel palestinskoj dijaspori, kao i „slobodnim ljudima arapskih i islamskih nacija širom sveta“ da se okupe na „tački najbližoj Jerusalimu“ kako bi pokazali solidarnost sa Hamasom i sprečili „izraelske planove da judaizuju Jerusalim i Al Aksu“.

Izrael dobija vladu nacionalnog jedinstva

Lideri stranaka vladajuće koalicije u Izraelu ovlastili su na današnjem sastanku premijera Benjamina Netanijahua da formira vladu nacionalnog jedinstva, zbog situacije u zemlji nakon napada palestinskog Hamasa na izraelsku teritoriju.

Očekuje se da će dogovor o ulasku opozicione Stranke nacionalnog jedinstva Benija Ganca u tu vladu uskoro biti postignut, navode izraelski mediji.

Rusija spremna za konsultacije u okviru „bliskoistočnog kvarteta“, ali SAD nisu

Rusija je spremna za konsultacije u formatu „bliskoistočnog kvarteta“, ali smatra da SAD nisu spremne za to, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

„Skrećemo pažnju da su trenutna eskalacija napetosti koja se dogodila na Bliskom istoku, kao i dramatičan razvoj događaja u regionu, umnogome rezultat toga što su SAD pokušale da monopolizuju postizanje bliskoistočnog rešenja i da ga zamene nekakvom vrstom dogovora“, objasnio je diplomata.

Izraelsko ministarstvo kupuje na hiljade pušaka za civile

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir objavio je da njegovo ministarstvo kupuje 10.000 pušaka kako bi naoružalo civilne bezbednosne timove, posebno one u blizini granice sa Pojasom Gaze, kao i u mešovitim izraelsko-palestinskim naseljima i naseljima na Zapadnoj obali.

On je dodao da je 4.000 pušaka već kupljeno od izraelskih proizvođača i da će odmah biti distribuirano. Takođe, u planu je i kupovina šlemova i pancirnih prsluka.

Eskalacija u Pojasu Gaze mogla bi da potraje najmanje 10 dana

Eskalacija u Pojasu Gaze mogla bi da potraje najmanje 10 dana; Irak očekuje da se borbena dejstva neće proširiti na susedne zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Fuad Husein na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Irački ministar takođe je izrazio nadu da sukob u Pojasu Gaze neće uticati na susedne države.

„Nastavak borbenih dejstava u Gazi mogao bi da dovede do toga da se požar proširi i proguta susedne države“, ocenio je on.

Osim toga, prema njegovom mišljenju, da bi se „zaustavila ova borbena dejstva i pronašlo pravedno rešenje za palestinsko pitanje“, neophodna je međunarodna intervencija.

Nemačka pokrenula istragu protiv Hamasa

Nemačka je pokrenula istragu protiv Hamasa pod sumnjom za ubistva, ubistva iz nehata i uzimanje talaca, saopšteno je iz nemačkog federalnog tužilaštva.

Preti ekonomska kriza nezamislivih razmera

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da se tempo globalnog ekonomskog oporavka usporava, a novi rat na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa predstavlja dodatnu pretnja za svetsku privredu.

„Ekonomije su u delikatnoj situaciji. Rat uopšte ne pomaže centralnim bankama koje pokušavaju da pronađu put do mekog sletanja“, izjavio je predsednik Svetske banke (SB) Adžaj Banga na marginama godišnjeg okupljanja MMF i SB u Marakešu.

Snimci vazdušnih udara na Pojas Gaze

Izraelska vojska objavila je nove snimke vazdušnih udara na Pojas Gaze.

Teška zdravstvena situacija u Pojasu Gaze

U Pojasu Gaze napadnuto je pet bolnica, zdravstveni sistem je urušen i radi po četiri sata dnevno zbog nedostatka goriva i struje, rekao je predstavnik palestinskog Crvenog polumeseca dopisniku Sputnjika

Borelj pozvao palestinskog i izraelskog šefa diplomatije na sastanak EU

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je pozvao ministre spoljnih poslova Izraela i Palestine da mu se pridruže na vanrednom sastanku evrospkih ministara spoljnih poslova o situaciji na Bliskom istoku, koji će biti održan u utorak.

Rakete, vazdušni napadi...

Izrael je počeo novi vazdušni napad na Pojas Gaze.

Rakete su pale u oblasti izraelskog grada Berševe, za sada nema prijavljenih žrtava.

U protekla 72 časa, tokom sukoba izraelske vojske i Hamasa, ubijeno je na stotine izraelske i palestinske dece, a više stotina povređeno, saopštio je Unicef.

UN: Opsade koje ugrožavaju živote civila zabranjene međunarodnim pravom

U vazdušnim napadima izraelske vojske na pojas Gaze pogođene su stambene zgrade, uključujući višespratnice, kao i škole i objekte Ujedinjenih nacija, što je dovelo do civilnih žrtava, izjavio je danas visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk

Foto Tanjug/AP

„Međunarodno humanitarno pravo je jasno: Obaveza da se vodi stalna briga kako bi se poštedelo civilno stanovništvo i civilni objekti na snazi je sve vreme tokom napada“, rekao je Tirk, pozivajući se na informacije koje je prikupila njegova kancelarija.

Hamas ne želi napustiti Pojas Gaze

Palestinski pokret Hamas neće napustiti Pojas Gaze i veruje da će lokalni stanovnici učiniti isto, rekao je portparol pokreta Husam Badran za RIA Novosti.

Crnogorski državljani evakuisani iz Izraela

Crnogorski državljani sletjeli su jutros na podgorički aerodrom u ranim jutarnjim satima. Evakuisano je 50 crnogorskih državljana iz Izraela.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore saopštili su da je jutros doputovao 101 putnik, iz Crne Gore i još osam zemalja.

Američki senator: Finansijsku pomoć namenjenu Ukrajini preusmeriti na Izrael

Američki senator Džoš Holi zatražio je da se sva finansijska pomoć namenjena Ukrajini preusmeri na Izrael.


On je u postu na društvenim mrežama kao obrazloženje za taj zahtev naveo da napad Hamasa predstavlja egzistencijalnu krizu za Izrael.

Hamas: Izrael priprema genocid

Poziv Izraela Palestincima da napuste Pojas Gaze predstavlja pripremu za genocid, izjavio je za Sputnjik portparol palestinskog pokreta Hamas Husam Badran.

Podrška Irana i Omana narodu Palestine

Ministri spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahian i Omana Sajid Badr Albusaidi izneli su planove za mobilizaciju podrške islamskih zemalja palestinskom narodu „tokom smrtonosnih napada izraelskog režima na Pojas Gaze“.

Kako je rečeno, Teheran i Maskat su uvek podržavali palestinski narod, te da u svetlu najnovijih događa, stanovnicima Gaze i Zapadne obale je „potrebna podrška islamskih zemalja više nego ikad“.

Paraglajderi vrebaju

Lokalne vlasti naselja Alonej Habašan na Golanskoj visoravni, blizu granice sa Sirijom, upozorile su na pojavu paraglajderista. Prema informacijama koje su kasnije izneli, paraglajderista se vratio na teritoriju Sirije.

Podsetimo, Hamas je koristio paraglajdere kako bi prešao bezbednosnu liniju i ušao na teritoriju Izraela tokom sukoba.

Ogroman broj raseljenih lica

U Pojasu Gaze je 180.000 interno raseljenih, od čega je 137.500 u 83 škole koje vodi agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), saopšteno je iz te organizacije.

Posle 6 sati zatišja

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u naseljima na jugu Izraela u blizini Pojasa Gaze, posle šest sati zatišja. Većina stanovnika naselja na granici sa Pojasom Gaze je evakuisana.

Foto Tanjug/AP

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim gradovima Ašdodu i Aškelonu

Države protiv suspendovanja pomoći Palestincima

Francuska se nije saglasila sa suspenzijom pomoći koja je u direktnoj koristi palestinskog naroda, kao odgovor na izbijanje nasilja, saopšteno je iz francuskog ministarstva spoljnih poslova.

To je jasno stavljeno do znanja Evropskoj komisiji, dodaju iz francuskog ministarstva.

Posle Francuske, i Španija se izjasnila protiv predložene suspenzije pomoći EU Palestincima, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

„Ne možemo mešati Hamas, koji je na EU listi terorističkih grupa, sa palestinskim narodom ili sa palestinskim vlastima i organizacijama UN na terenu“, rekao je on.

Izraelska vojska otkrila mete u Palestini

Palestinski parlament i civilna ministarstva u Pojasu Gaze su legitimne mete u ofanzivi protiv Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

BiH preporučuje državljanima da ne putuju u Izrael i Palestinu

Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara BiH preporučilo je svojim državljanima da ne putuju u Izrael i Palestinu zbog situacije na tom području.

U preporuci senavodi da „na Zapadnoj obali do sada nije bilo sukoba, ali se ipak preporučuje da se ne putuje ni na Zapadnu obalu bez preke potrebe“.

Izrael minirao ogradu sa pojasom gaze?

Izrael je u potpunosti uspostavio kontrolu nad svojom granicom sa Pojasom Gaze, saopštila je jutros izraelska vojska, a objavio Skaj njuz.

Zatvoreni kripto-računi koji su pripadali Hamasu

Sajber-jedinica izraelske policije Lahav 433 zamrzla je račune sa kriptovalutama koji pripadaju Hamasu, saopšteno je iz policije.

Hamas je te račune koristio za prikupljanje pomoći od subote, kada su eskalirali sukobi sa Izraelom.

Lahav 433 radi zajedno sa ministarstvom odbrane, Šin Betom i drugim obaveštajnim agencijama kako bi zatvorio i druge račune sa kriptovalutama koje Hamas koristi, navedeno je u saopštenju.

Zadatak izraelske vojske – da Hamas više nema vojni potencijal

Predstavnik izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je da je zadatak armije da obezbedi garancije da palestinski Hamas, po završetku konflikta, nema nikakav vojni potencijal.

Foto Tanjug/AP

„To će biti postignuto“, rekao je Konrikus za američke medije i dodao da izraelska vojska koncentriše snage na jugu zemlje kako bi ispunila taj zadatak.

Crnogorski državljani evakuisani iz Izraela

Avion sa crnogorskim državljanima koji su evakuisani iz Izraela, sleteo je na podgorički aerodrom jutros oko 5.45 sati.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore saopšteno je da je doputovao 101 putnik iz Crne Gore i još osam zemalja.

Avion kompanije „To Montenegro“ otputovao je sinoć u 23.05 časova sa podgoričkog aerodroma ka Tel Avivu.

„Izrael se priprema za kopnenu ofanzivu u Gazi“

Izraelci se pripremaju za veliku kopnenu ofanzivu u Gazi, što nisu radili bar 10 godina, izjavio je danas za Tanjug novinar agencija AP Džon Gambrel, koji se nalazi u Jerusalimu.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u zoni dejstva i u Jerusalimu, gde se ovaj novinar trenutno nalazi, Gambrel je saopštio da helikopteri trenutno patroliraju iznad grada i da Izrael nagomilava trupe uz granicu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Gambrel je rekao da je Izrael do sada pokrenuo više napada iz vazduha, da je Hamas uzimao taoce i da preti da će ih ubiti u slučaju novih udara na Gazu, a da su telekomunikacione veze otežane.

Kako je naveo, u ovom trenutku vlasti Izraela su tražile da stanovništvo u blizini granice sa Gazom ostane kod kuća sa zalihama za 72 sata i vidne su pripreme za pokretanje ratnih operacija.

Srušeno sedam džamija u Pojasu Gaze

Od početka izraelskih udara po Pojasu Gaze, srušeno je sedam džamija u tom području. Razrušene su Zapadna džamija, džamija šeika Ahmeda Jasina, džamije Al Abasa, Al Susija, Al Jarmuka i Al Amin Muhameda, te džamija Muhameda al Habiba

Američka vojska neće učestvovati u sukobu Izraela i Palestine

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da šalju svoje snage na Bliski istok radi učešća u sukobima između Izraela i Palestine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je na brifingu takođe najavio da će SAD u narednim danima objaviti o novoj vojnoj pomoći Izraelu. Prema njegovim rečima, Vašington namerava da pošalje vojnu pomoć izraelskim vlastima što je brže moguće.

Hamas: Stav Rusije na sednici SB UN bio konstruktivan

Palestinski pokret Hamas smatra da je stav Rusije na sednici SB UN po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba bio konstruktivan, rekao je član političkog krila pokreta Musa Abu-Marzuk.

„Stav Rusije bio je veoma konstruktivan …. Rusija nije dopustila SAD i Izraelu da proguraju svoju rezoluciju u Savetu bezbednosti“, rekao je on.

Abu-Marzuk je rekao i da Hamas održava kontakte sa Rusijom kada je reč o izraelskim zarobljenicima koji imaju i rusko državljanstvo.

Do sada ubijeno na desetine stranaca

Među ubijenima u sukobu Izraela i Hamasa je na desetine stranaca. Ubijeno je 18 Tajlanđana, 10 Nepalaca, sedam Argentinaca, 11 Amerikanaca, jedan Francuz...

Novi snimci stravičnih borbi

Izraelski udari na Pojas Gaze:

Između 100 i 150 Izraelaca zarobljeno je u Pojasu Gaze, saopštio je izraelski ambasador u UN Gilad Erdan.

Vojna operacija se nastavlja

Trenutno nisu mogući "nikakvi pregovori" s Izraelom, rekao je funkcioner Hamasa sa sedištem u Dohi za AFP u ponedeljak, trećeg dana vojne ofanzive koju je na Izrael pokrenuo palestinski islamistički pokret.

- Vojna operacija se nastavlja i otpor, predvođen brigadama Al-Kasam (oružano krilo Hamasa), nastavlja braniti prava našeg naroda, tako da trenutno nema mogućih pregovora o pitanju zatvorenika ili drugog s Izraelom. Naša misija je da sada učinimo sve što je moguće kako bismo sprečili okupaciju da nastavi s masakrima nad našim ljudima u Gazi, koji direktno ciljaju na domove civila - izjavio je Hosam Badrane, član političkog biroa Hamasa u glavnom gradu Katara.

Danas vanredni sastanak šefova diplomatija EU posvećen Izraelu

U Briselu će danas biti održan vanredni sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU posvećen situaciji u Izraelu i regionu.

Izraelska vojska pogodila 200 ciljeva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

Foto Tanjug/AP

Kako navode, među pogođenim ciljevima su skladište oružja u džamiji, stan koji su koristile Hamasove snage i visoka kula koju je koristila ta grupa.

Glavni portparol izraelske vojske Daniel Hagari ponovio je da je vojska povratila kontrolu nad granicom sa Pojasom Gaze, nakon što su pripadnici palestinskog Hamasa digli u vazduh delove granične ograde tokom napada koji je počeo u subotu ujutro.

On je rekao da u ponedeljak nijedan pripadnik Hamasa nije ušao preko ograde u Izrael.

Izraelska vojska procenjuje da se na izraelskoj teritoriji još krije mali broj pripadnika Hamasa.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)