PRE 50 GODINA JE BIO NAJSVETIJI DAN JEVREJSKOG KALENDARA: Jeziva simbolika datuma napada Hamasa na Izrael (VIDEO)

Novosti online

07. 10. 2023. u 14:47

PALESTINSKI ekstremisti iz pojasa Gaze ubacili su se danas na jug Izraela i ispalili hiljade raketa u tu zemlju, a izraelska vojska je proglasila ratno upozorenje i počela da napada cijeve u Gazi u znak odmazde.

ПРЕ 50 ГОДИНА ЈЕ БИО НАЈСВЕТИЈИ ДАН ЈЕВРЕЈСКОГ КАЛЕНДАРА: Језива симболика датума напада Хамаса на Израел (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Iznenadni raketni i infiltracijski napadi Hamasa na Izrael došli su na 50. godišnjicu rata 1973. godine, poznatog kao Jomkipurski rat, koji je počeo upravo 6. oktobra.

Izrael je taj rat nazvao Jom Kipur ratom, jer je napad počeo na Jom Kipur, najsvetiji dan jevrejskog kalendara. Jevreji obično svetkuju taj dan tako što poste i kaju se za svoje grehe tokom prethodne godine.

Sukob je počeo tako što su Egipat i Sirija poslali trupe u nadi da bi mogli da povrate teritoriju na Golanskoj visoravni i Sinajskom poluostrvu koje je Izrael prethodno zauzeo u Šestodnevnom ratu u junu 1967. godine, koji je toliko ponizio i šokirao Egipćane odnosno arapski svet da se o pomirenju uopšte nije govorilo.

FOTO: Tanjug/AP

Saudijska Arabija, Kuvajt, Libija, Alžir, Tunis, Sudan, Maroko i Jordan pomogli su Egiptu i Siriji trupama, finansijskom pomoći i oružjem. Sovjetski Savez je prevozio zalihe arapskim borcima, dok su Sjedinjene Države pružale pomoć Izraelu, preneo je CNN.

Do večeri je egipatska vojska uspela da pređe liniju odbrane "Bar Lev", koju su Izraelci smatrali neprobojnom. U prvom naletu Sirija je uspela da vratiti u potpunosti teritorije koje su 1967. bile oduzete od strane Izraela.

Ujedinjene nacije 22. oktobra 1973. donose rezoluciju 338 koja zahteva prekid napada. SAD je isporučivao oružje i municiju Izraelu, dok je SSSR snabdevao arapsku koaliciju.

Inače, Jevrejski kalendar je lunarni, tako da se praznici ne slave svake godine na isti datum. Jom Kipur je ove godine počeo u zalasku sunca 24. septembra i završio se 25. septembra.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)