RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Kupjanska, VSU šalje pojačanja; Kijev priprema 4 brigade za desant preko Dnjepra (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti onlajn

06. 10. 2023. u 07:48 >> 01:35

RAT u Ukrajini - 589. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Купјанска, ВСУ шаље појачања; Кијев припрема 4 бригаде за десант преко Дњепра (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Hronika ratnih dešavanja:Ruski napad kod Kupjanska, VSU dovlači pojačanja da grad ne bi pao; Pripreme za desant preko Dnjepra sa 4 brigade VSU (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu ujutru su ruske trupe, posle artiljerijske pripreme, krenule u kontranapad kod Kupjanska. Trenutno borci Oružanih snaga Rusije napadaju neprijateljske položaje u pravcu Sinkovke, dok avijacija i artiljerija napadaju pozadinske položaje.

Ruska armija stavlja poseban akcenat na saobraćajnu petlju do Kupjanska. Nekoliko Telegram kanala izveštava o napadima na autoputu Ševčenkovo-Kupjansk.

Ovaj korak je sasvim logičan sa stanovišta mogućeg popunjavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku. Nedavno je formacija stranih plaćenika prebačena u Ševčenkovo iz Harkova da brani grad. Takođe na severu, u blizini granice sa Belgorodskom oblašću, spremni su za prebacivanje u rejon Kupjanska tenkovski bataljon 3. brigade (19 tenkova T-72 i jedan BMP-1KŠ1) i samohodni divizion (tri samohodna topa Akacija).

Ilustracija telegram rybar

Ipak, aktiviranje ruskog vojnog osoblja u kontekstu istovremenih kontranapada na sektorima Vremjevske izbočine i Svatovski je znak, koji ukazuje da komanda Oružanih snaga Rusije nema nameru da zamrzne front na sadašnjim granicama.

U pravcu Soledara u rejonu Klešćejevke nastavljaju se pozicioni sukobi u zoni železničke pruge. Kamikaze dronovi se aktivno koriste protiv jedinica VSU ukopanih u rovove. U jednoj od oblasti, tokom takve racije, bilo je moguće uništiti položaj Oružanih snaga Ukrajine i zarobiti nekoliko vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, na kanalu Južni front objavljen je snimak raketnog napada sa sistemima Iskander na improvizovani poligon 77. aeromobilne brigade Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u blizini Kučer Jara u pravcu Soledara. Dron je snimio okupljanje osoblja koje je, po svemu sudeći, prolazilo borbenu koordinaciju pre nego što je poslato na liniju fronta. Poslednjih meseci, Oružane snage Ukrajine su koristile baze za obuku u blizini fronta da bi skratile vreme prebacivanja.

Kako je tačno primećeno, činjenica da je naš dron mirno delovao na dubini od 50 km od linije kontakta ukazuje na prisustvo rupa u PVO Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti, što su operateri UAV iskoristili. A to može biti povezano sa prebacivanjem sistema PVO u druge važnije oblasti sa stanovišta ukrajinske komande. Nakon oslobođenja Bahmuta, značajan deo jedinica Oružanih snaga Ukrajine upućen je u Zaporošku oblast, a sa njima i odredi za pokrivanje.

Foto Tanjug/AP

Linija fronta u južnodonjeckom pravcu ostaje stabilna. Strane razmenjuju udare bespilotnih letelica i artiljerijsku vatru. Posle niza neuspešnih pokušaja kontranapada u ovoj oblasti, ukrajinske formacije su pomerile vektor pažnje na hersonski pravac.

Na Orehovskom sektoru Zaporoškog pravca vode se pozicione borbe u okolini Rabotina i Verbovoga. VSU se pregrupiše u pozadini, reorganizujući uključene snage.

Ne jenjava aktivnost VSU na hersonskom pravcu. Posmatrajući kretanje Oružanih snaga Ukrajine, pokušaj udara sa prelaskom Dnjepra izgleda sve verovatniji. Na granici Hersonske i Nikolajevske oblasti spremaju se brigade 30. korpusa marinaca (35, 36, 37. i 38. brigada mornaričke pešadije) za upućivanje na prve linije fronta. Najmanje dve formacije treba da zauzmu liniju Kizomis – Herson – Nikoljskoe u bliskoj budućnosti. Istovremeno, izviđačke grupe 35. i 36. brigade već su na položajima kod Dnjepra, opremaju položaje i uspostavljaju veze. Morski dronovi aktivno rade duž linije dodira. Borci na prvoj liniji primećuju povećanu upotrebu dronova kamikaza.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema planovima ukrajinske komande, osnova za napad u Hersonskoj oblasti biće udarna grupa pod kodnim imenom „Katran“. Za njih se priprema mostobran u ostrvskoj zoni Dnjepra. Ako uzmemo u obzir sušne oblasti Dnjepra, kao i povećanu pažnju satelita na Kinburnsko poluostrvo, napad iz ovih pravaca treba očekivati u narednim nedeljama. Štaviše, pontonski mostovi uklonjeni sa skladišta poslati su iz Dnjepropetrovske oblasti. I u ovom slučaju je veća verovatnoća da će takvi napadi ometati pažnju kako bi sputali akcije Oružanih snaga Rusije. Ako ovaj plan bude uspešan, biće pokušaja napada na Novu Kahovku preko Berislava i ostrva Kozacki.

 

Uveden režim raketne opasnosti

U Sevastopolju je uveden režim „raketne opasnosti“. Verovatno je da jedinice PVO posmatraju ili nosače krstarećih raketa Storm šeadou/SCALP, ili ukrajinske formacije koje su već lansirale raketu.

Foto: EPA

Prema preliminarnim podacima, oboren je najmanje jedan UAV.

Šolc: Nemci ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa "taurus"

Vojnici Bundesvera ne bi mogli da učestvuju u servisiranju raketa „taurus“ ni u Ukrajini ni van nje, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na pitanje o uslovima za isporuku tog naoružanja Kijevu.

Foto: Profimedia

-Postoji jedna tačka: učešće nemačkih vojnika u bilo kojim aktivnostima čak i van teritorije Ukrajine za nas je nemoguće, rekao je on na marginama neformalnog samita evropskih lidera u Granadi.


Formira se štab odbrane DNR

Lider DNR Denis Pušilin naredio je da se formira štab odbrane Donjecke Narodne Republike, kao i mesni štabovi teritorijalne odbrane gradskih i opštinskih okruga DNR, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Pušilina.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

On je takođe naložio da se odobri sastav i položaj novog štaba. Ukaz će stupiti na snagu od dana njegovog potpisivanja.

 

 

Besplatne isporuke ruskog žita Africi

Besplatne isporuke žitarica iz Rusije u zemlje Afrike mogle bi početi za mesec ili mesec i po dana, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

 

Vazdušna uzbuna nad Sevastopoljem

U Sevastopolju je najavljena vazdušna uzbuna, napisao je guverner grada Mihail Razvožev na svom telegramskom kanalu.

Foto: EPA

"Pažnja svima! Vazdušna uzbuna!" napisao je.

Prema telegramu kanalu kretanje vozila na mostu privremeno je blokirano na krimskom mostu. "tražimo od onih koji su na mostu i u inspekcijskoj zoni da ostanu mirni i slede uputstva oficira bezbednosti u saobraćaju", rečeno je.

 

Predaja im sačuvala glavu

Grupa ukrajinskih vojnika se predala nakon što su dobili naređenje da odbrane položaje bez municije, rekao je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama.

Predalo se ukupno 17 vojnika (VIDEO).

Kako su rekli, oni su držali uporište kod Donjecka, ali im nije bilo dopušteno da se povuku kad su ostali bez municije.

Komanda takođe nije organizovala evakuaciju ranjenika.

Krivični postupak protiv 200 stranih plaćenika iz 30 zemalja

Tokom specijalne vojne operacije ruski istražni organi pokrenuli su krivične postupke protiv 200 stranih državljana iz više od 30 zemalja, rekao je ambsador zadužen zločine kijevskog režima pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Rodion Mirošnik.

-Protiv 200 stranih državljana iz više od 30 zemalja, uključujući Australiju, Argentinu, Belgiju i druge, pokrenuti su krivični postupci, rekao je on na specijalnom događaju u okviru Foruma OEBS o saradnji u oblasti bezbednosti posvećenom međunarodnom humanitarnom pravu.

Foto Tanjug/AP

Mirošnik je rekao da su sudije DNR i LNR na osnovu dokaza Istražnog komiteta Rusije osudile na duge zatvorske kazne, pa i doživotne, više od 100 ukrajinskih boraca zbog zločina nad civilima.

Brifing MO Rusije: Uništeno skladište projektila HIMARS, Storm šedou i SCALP

Oružane snage Rusije su u proteklih sedam dana uništavale skladišta municije, naoružanja, pogone fabrika koje proizvode naoružanje i tehniku i vojne punktove.

Ruska vojska je uništila radionicu za sklapanje dronova „panišer“ i „furija“, skladišta zapadnih projektila „hajmars“, raketa „storm šedou“ i „skalp“.

Ruske snage su na kupjanskom pravcu za sedmicu odbile četiri ukrajinska napada. Kijev je izgubio preko 405 vojnika, pet tenkova i oklopnih vozila.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

U Harkovskoj oblasti su uništena četiri skladišta ukrajinske municije.

Tokom neuspešnih pokušaja da povrate izgubljene položaje, ukrajinske snage su na krasnolimanskom pravcu za nedelju dana izgubile preko 430 vojnika i 13 oklopnih vozila.

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage su za sedmicu odbile 11 napada. Ukrajinska vojska je izgubila preko 755 vojnika, osam tenkova i drugih oklopnih vozila.

Na donjeckom pravcu ruske jedinice su odbile 34 ukrajinska napada. Protivnik je izgubio više od 1.745 vojnika, 18 tenkova i drugih oklopnih vozila. Uništena su i tri skladišta municije ukrajinske vojske.

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je za sedmicu izgubila do 235 vojnika tokom uzaludnih pokušaja da zauzmu položaje na ostrvima i levoj obali Dnjepra.

Na zaporoškom pravcu tokom protekle nedelje ruska vojska je zauzela povoljne položaje. Odbijena su dva ukrajinska napada. Kijev je izgubio preko 320 ljudi.

Na zaporoškom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su 14 oklopnih vozila i 25 jedinica artiljerije.

Ruska avijacija je 4. oktobra u Crnom moru uništila 13 diverzanata i dva plovila prilikom pokušaja iskrcavanja desanta na obalu Krima.

Ruska avijacija i PVO snage za nedelju dana oborile su ukrajinske letelice Su-27, Su-25 i MiG-29. Presretnuto je i 39 projektila „hajmars“, „oljha“ i „uragan“, četiri vođene avionske bombe JDAM, dve protivbrodske rakete „neptun“. Uništeno je i onesposobljeno 320 ukrajinskih dronova.

 

Kremlj: Ruska vojska ne izvodi napade na civilne objekte u Ukrajini

Rusija tokom specijalne vojne operacije ne izvodi napade na civilne ciljeve, nego samo na vojne objekte, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ruska vojska ne izvodi napade na civilne ciljeve. Udari se izvode na objekte vojne infrastrukture, mesta gde se okupljaju vojnici i predstavnici vojnog rukovodstva - precizirao je Peskov, komentarišući navodnu pogibiju ljudi u selu Groza u Ukrajini.

Ukrajinski lovac oboren u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska oborila je ukrajinski lovac u Zaporoškoj oblasti u blizini mesta Guljajpolje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Neprijateljski avion oboren je iznad Zaporoške oblasti oko 14 sati po lokalnom vremenu“, saopštio je on iako nije precizirao o kom tačno avionu je reč, prenosi Sputnjik. 

Sud u Ukrajini zaplenio imovinu trojice oligarha bliskih Putinu

Sud u Ukrajini zaplenio je imovinu i korporativna prava koja pripadaju sankcionisanim ruskim oligarsima Mihailu Fridmanu, Petru Avenu i Andreju Kosogovu, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine.

Kako je naveo SBU, pomenute osobe su "deo svite" predsednika Rusije Vladimira Putina i uključene su u "šeme" finansiranja velikih razmera ruske oružane agresije, prenosi Ukrinform.

Sudska odluka se odnosi na 20 kompanija i finansijskih i kreditnih institucija koje oligarsi iz Kremlja poseduju kao krajnji korisnici ili preko kontrolisanih ofšor kompanija. Vrednost oduzetih korporativnih prava je više od pola milijarde evra. Među blokiranom imovinom su finansijska i osiguravajuća društva, kompanije za mobilne komunikacije i informatiku, kao i fabrike mineralne vode.

"Zaplena ove imovine onemogućiće ruskim vlasnicima da je prepišu fiktivnim licima kako bi se izbeglo dalje prebacivanje imovine“, navodi se u saopštenju.

Švedska: Ulazak u NATO – uslov za isporuku lovaca Ukrajini

Ministar odbrane Švedske Pol Jonson izjavio je da je uslov za moguću isporuku borbenih aviona Ukrajini članstvo Švedske u NATO, prenose mediji.

- Uslov za potencijalnu isporuku lovaca Ukrajini bilo bi članstvo Švedske u NATO - rekao je Jonson.

Takođe se navodi da će Švedska poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 2,2 miliona kruna (oko 199 miliona dolara) koji se uglavnom sastoji od municije i rezervnih delova za ranije isporučene sisteme.

FOTO: AP/Tanjug


Nemačka će poslati Ukrajini nekoliko desetina hiljada granata

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ će po nalogu Bundesvera proizvesti i poslati Ukrajini više desetine hiljada komada municije kalibra 155 milimetara, saopštila je kompanija, preneo je Sputnjik. 

U pitanju su granate L15 za potrebe ukrajinske vojske, ali nije preciziran tačan broj koliko će ih biti isporučeno i u kom roku.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo putem isporuke oružja, nego i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Otkriven i uništen ukrajinski bespilotni brod kod Krima

Ruska avijacija otkrila je ukrajinski dron koji se približavao Krimu i uništila ga je, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik. 

Dron je oktriven u severozapadnom delu akvatorije Crnog mora, a uništila ga je posata ruskog helikoptera Ka-29.

Prethodno je saopšteno i da je ukrajinska vojska i noću pokušala da napadne Sevastopolj, ali da je napad takođe osujećen.

Ruske snage jutros ponovo napale Harkov, ima povređenih

Ruske snage napale su jutros grad Harkov, a prema prvim informacijama, ima povređenih, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Grad Harkov je pod vatrom. Ima informacija o napadu na centar grada", saopštio je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu, prenosi Unian.

Ukrajinski mediji javljaju da se u Harkovu čuju eksplozije. U vreme prvih izveštaja o napadima na tom području nije bilo upozorenja na vazdušni napad.

Načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da, prema preliminarnim informacijama, ima povređenih u Kijevskom i Osnovjanskom okrugu Harkova.

"Tri osobe su lakše povređene", naveo je Sinegubov.

U jučerašnjem ruskom napadu na civilne objekte na istoku Ukrajine poginula je najmanje 51 osoba, uključujući šestogodišnjeg dečaka, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. U ranim popodnevnim satima u četvrtak pogođeni su kafe i prodavnica u selu Hroza, u oblasti Harkov, u trenutku kada je tamo bilo mnogo civila. U bolnicu je posle napada smešteno sedam osoba. Moskva za sada nije komentarisala događaje u Horzi. Rusija negira da napada civilne ciljeve u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu