ZAPAD ANGAŽOVAO SRPSKI "KANVAS" ZA TBILISI: Amerika nasilno ruši vlast po scenariju Majdana

I.S.

05. 10. 2023. u 16:21

DRŽAVNA obaveštajna služba Gruzije upozorava da SAD spremaju nerede za nasilnu promenu vlasti u ovoj zemlji, po scenariju ukrajinskog Majdana. U pripremi nove obojene revolucije, navodi služba, učestvuje i troje Srba, članova organizacije Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije "Kanvas", čiji je temelj pokret "Otpor". Tvrdi se da su državljani Srbije, Siniša Sikman, Jelena Stojšić i Slobodan Đinović, doputovali u Gruziju 25. septembra.

ЗАПАД АНГАЖОВАО СРПСКИ КАНВАС ЗА ТБИЛИСИ: Америка насилно руши власт по сценарију Мајдана

Foto Tanjug/AP

Reč je o rukovodiocima "Kanvasa", a Sikman i Đinović su, uz to, nekadašnji članovi "Otpora", pandana gruzijskog pokreta "Kmara", koji je 2003. imao važnu ulogu u "Revoluciji ruža", koja je dovela do smene tadašnjeg predsednika Eduarda Ševardnadzea i dolaska na vlast Mihaila Sakašvilija. Aktiviste "Kmare", što u prevodu znači "dosta", obučavali su članovi srpskog "Otpora", čak je i simbol stisnute pesnice direktno preslikan.

U saopštenju gruzijske službe bezbednosti navodi se da se za obuku omladinskih grupa za revolucionarni scenario, predviđen za period od oktobra do decembra ove godine, koristi "Kanvas", čiji se članovi dovode u vezu sa revolucionarnim događajima u Gruziji iz 2003. godine, ali i sa sličnim procesima u Srbiji, Ukrajini i drugim zemljama, prenosi gruzijsko izdanje Sputnjika.

Članovi "Kanvasa" došli su na poziv Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i održali obuku za mlade na temu organizacije građanskih nemira, tvrdi SDB Gruzije. Služba je, kao dokaz, objavila snimke "treninga" u periodu 26-29. septembra, u jednom od hotela u Tbilisiju.

Kao zvaničan razlog za dolazak Srba u Gruziju navedena je obuka za kulturne grupe u oblasti "strateške nenasilne borbe", ali je istraga pokazala da to nije bio jedini motiv. Na saslušanju u prisustvu advokata i prevodilaca, troje Srba pokušalo je da sakrije pravi razlog svog boravka u Gruziji, bežeći od moguće krivične odgovornosti.

Cilj državnog udara koji Zapad sprema u Gruziji prestavlja kažnjavanje "neposlušnog" Tbilisija koji produbljuje saradnju sa Moskvom i odbija da uvede sankcije Rusiji, kažu eksperti. Oni ističu da period od oktobra do decembra nije slučajno izabran, jer će tada biti objavljeni privremeni izveštaji Evropske komisije i izveštaj Brisela o tome da li će Gruzija dobiti status kandidata za članstvo u EU. Oni podsećaju na ustaljenu praksu Zapada da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, organizujući obojene revolucije u Ukrajini, Jugoslaviji, Kirgistanu i drugim zemljama.

SAD sve poriču

AMBASADA SAD u Gruziji opovrgla je navode gruzijskih bezbednosnih službi o finansiranju priprema nereda. Tvrdi se da su optužbe iznete protiv projekata koje Vašington podržava pogrešne i da "USAID podržava narod Gruzije od 1992. godine".

Raznovrsne metode

RAZMATRANE su metode organizacije protesta, blokade saobraćaja, postavljanja šatora ispred objekata, učeni su metodama otpora u slučaju hapšenja. Bavili su se pitanjima finansiranja, upada u zgradu parlamenta, gašenja radio-stanica i preuzimanja vlasti, rušenja vlade Gruzije, pri čemu je kao primer dato iskustvo revolucionarnih procesa u Srbiji, navode gruzijski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu