NOBEL ZA VAKCINU PROTIV KORONE: Naučnici Karalin Karako i Dru Vajsman dobitnici nagrade za medicinu

A. V. V.

02. 10. 2023. u 16:36

NOBELOVA nagrada za medicinu otišla je u ruke naučnika Karaline Karako i Drua Vajsmana, zbog njihovg otkrića koje je omogućilo razvoj efikasne mRNA (iRNK) vakcine protiv virusa kovid-19.

НОБЕЛ ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ:  Научници Каралин Карако и Дру Вајсман добитници награде за медицину

Tanjug

Sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman je rekao da su naučnike preplavile emocije kada su čuli da su dobili važnu nagradu.

- Kroz svoja revolucionarna otkrića koja su fundamentalno promenila naše razumevanje o tome kako mRNA deluje u interakciji sa našim imunološkim sistemom, laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u moderno doba - saopšteno je iz Nobelovog komiteta.

Katalina Karako rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu i u Pensilvaniji. Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu, u Pensilvaniji, a zajedno sa Katalin Karako sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na Univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.

Nagrade nose novčanu nagradu od milion dolara, novac za priznanje dolazi iz zaveštanja tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1896. Laureati su pozvani da nagrade prime na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti. Inače, Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, po njegovoj želji, a ostale u Stokholmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama