IRANSKI „LASERSKI NAPADI” NA HELIKOPTER AMERIČKE MORNARICE: SAD osuđuju Iran zbog „nebezbednog i neprofesionalnog“ delovanja

P. Z. S. /eurasiantimes.com

30. 09. 2023. u 18:30

AMERIČKI jurišni helikopter u rutinskoj operaciji letenja u međunarodnom vazdušnom prostoru više puta je bio gađan laserskim zracima sa brodova Mornarice iranske Islamske revolucionarne garde, što je izazvalo zabrinutost u Zalivu.

ИРАНСКИ „ЛАСЕРСКИ НАПАДИ” НА ХЕЛИКОПТЕР АМЕРИЧКЕ МОРНАРИЦЕ: САД осуђују Иран због „небезбедног и непрофесионалног“ деловања

Foto US MoD


AH-1 Z Vajper (AH-1Z Viper) je iz vojne jedinice raspoređene na amfibijskom jurišnom brodu USS Batan.

U saopštenju, portparol Centralne komande mornaričkih snaga SAD, komander Rik Černicer je rekao: „(Plovila) IRGCN-a su više puta zračili laserom na helikopter dok je bio u letu.

Incident se dogodio 27. septembra u 19.30 časova po lokalnom vremenu.

U saopštenju se pojašnjava da niko u letelici nije povređen, a da helikopter nije pretrpeo nikakvu štetu. Incident se dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru, a akcije Irana su bile neprikladne.

Ovo nisu akcije profesionalnih pomorskih snaga“, rekao je komander Rik Černicer, portparol Centralne komande američkih pomorskih snaga. -Ovo je nesigurno, neprofesionalno i neodgovorno ponašanje mornarice Korpusa iranske revolucionarne garde koje rizikuje živote SAD i partnerskih nacija i mora se odmah prekinuti.

Černicer je naglasio da će pomorske snage održavati budnost i nastaviti operacije u granicama međunarodnog prava, potvrđujući svoju posvećenost letenju, plovidbi i delovanju u oblastima dozvoljenim međunarodnim pravom radi unapređenja regionalne pomorske bezbednosti.

Foto printskrin national interest

Amfibijski jurišni brod klase Vosp (Osa), USS Batan, raspoređen je u regionu kako bi sprečio Teheranu zaplenu komercijalnih brodova tankera.

Iran je u avgustu objavio snimak iranske mornarice koja šalje male brodove da se suprotstave USS Batan u napetom Ormuskom moreuzu.

Tokom tog incidenta, iranska Islamska revolucionarna garda zapretila je da će otvoriti vatru na helikoptere američkih marinaca i mornarice, obezbeđujući pokriće za konvoj američkih ratnih brodova koji je prolazio kroz nestabilni Ormuški moreuz.

Američki zvaničnici osporili su tvrdnje iranske vojske i rekli da su svi izveštaji o presretnutim ili primoranim da slete američkim sredstvima netačni.

Novi incident označava još jednu epizodu u eskalaciji tenzija između dve vojne sile koje deluju u regionu Zaliva.


RASTUĆE TENZIJE IZMEĐU IRANA I SAD

Korpus iranske garde, poznat po svom tvrdom stavu i direktnoj odanosti vrhovnom lideru zemlje, ranije je označen kao teroristička grupa tokom Trampove administracije.

Javlja se zabrinjavajući obrazac uznemiravanja, napada i zaplene komercijalnih brodova pod međunarodnom zastavom dok plove kroz vode Bliskog istoka.

Ove akcije, koje je američka mornarica dosledno osuđivala kao ozbiljnu pretnju pomorskoj bezbednosti, podstakle su Pentagon da preduzme odlučne mere.

Da bi se suprotstavio ovakvom ponašanju i poboljšao regionalnu bezbednost, Pentagon je rasporedio niz borbenih aviona i ratnih brodova, pojačavajući vojno prisustvo u toj oblasti.

U julu je zamenica sekretara za štampu Pentagona, Sabrina Sing, objavila da je, kao reakcija na niz zabrinjavajućih incidenata u Ormuskom moreuzu, ministar odbrane odredio raspoređivanje razarača USS Tomas Hadner (USS Thomas Hudner), zajedno sa F-35 i F-16 borbenim avionima, u zonu odgovornosti Centralne komande SAD.

Ova raspoređivanja imaju za cilj da zaštite interese SAD i obezbede neometanu slobodu plovidbe u regionu. U junu, po prvi put, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je takođe poslalo napredne F-22 stelt lovce u Katar kako bi pojačali svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Nedavno gađanje helikoptera laserom dolazi odmah nakon oslobađanja pet američkih talaca i povratka u Sjedinjene Države ranije ovog meseca.

Kao deo sporazuma, Bajdenova administracija je odobrila transfer 6 milijardi američkih dolara iranskih sredstava zamrznutih u katarskoj banci. Međutim, ova odluka je naišla na kritike sa određenih strana.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol (R-Teksas) izrazio je snažnu želju da vrati ove američke taoce kući, ali je naglasio važnost pristupa situaciji sa jasnim razumevanjem implikacija.

On je izrazio zabrinutost da bi injekcija od 6 milijardi dolara u iranski finansijski sistem mogla da ojača njihov proksi rat, podrži terorističke aktivnosti i unapredi njihove nuklearne ambicije.

Predsednik Bajden je takođe upozorio Amerikance da razmišljaju o putovanju u Iran u svetlu povratka talaca. On je ukazao na dugogodišnji savet američkog Stejt departmenta o putovanju, koji izričito savetuje da se ne posećuje Iran zbog rizika od kidnapovanja, proizvoljnih hapšenja i pritvora američkih državljana.

 

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)