ŠEŠIR NA VETRU I MUSAKA OD VRGANJA: Kraljevski doček za Čarlsa Trećeg i Kamilu koji su doputovali u trodnevnu posetu Francuskoj

TAČNO u 14 sati sleteo je na pariski aerodrom "Orli" avion A320 britanskog kraljevstva sa suverenom Čarlsom Trećim i njegovom suprugom Kamilom, svom obučenom u ružičasto. Bilo je i vetra, pa je morala da drži šešir da joj ne odleti.

ШЕШИР НА ВЕТРУ И МУСАКА ОД ВРГАЊА: Краљевски дочек за Чарлса Трећег и Камилу који су допутовали у тродневну посету Француској

Foto: EPA

Na trodnevnoj državničkoj poseti, dočekani su po najvišem protokolu. Na crvenom tepihu, u nešto tamnijem roze tajeru od kraljičine haljine, pozdravila ih je premijerka Elizabet Born. Rukovala se sa kraljevskim parom, bez naklona, na šta nije ni imala obavezu. Četrdeset pet minuta kasnije svi pogledi bili su uprti u prvu damu Brižit Makron, u teget kompletu, koja je učinila tek blago vidljivi gotovo neprimetni naklon, a onda su usledili poljupci u obraz između nje i Kamile.  

Britanski par se do Trijumfalne kapije dovezao blindiranim kraljevskim "bentlijem", koji je u Pariz pristigao još u nedelju. Zvanično zbog bezbednosti, ali zapravo zbog visine plafona, da bi Kamila mogla nesmetljno da nosi šešire. Osam hiljada policajaca i žandarma brine ovih dana o bezbednosti kraljevskog para u Parizu, uz specijalne britanske i francuske službe. Čarls je, kao princ, zvanično u Francuskoj bio čak 34 puta, ali ovo je prvi put da je doputovao kao krunisana glava. Poslednji put, bio je ovde 2019, u Normandiji, povodom 75 godina isrkcavanja saveznika.

Foto: EPA

Emanuel i Brižit Makron su kraljevski par dočekali kod Trijumfalne kapije gde su odsvirane himne dvaju zemalja. Makron i Čarls Treći su izvršili vojnu smotru, položili venac na Spomeniku neznanom junaku, obnovili Večnu vatru, a onda se svi četvoro dugo rukovali s okupljenim članovima vlade, zvanicama i starim borcima i upisali u Zlatnu knjigu, dok su po sunčanom vremenu francuska i britanska avionska patrola letele iznad njihovih glava i ispuštale dim u identičnim bojama zastava dve zemlje.  

Prvi put jedan predsednik francuske Pete republike dočekao je britanskog suverena, a da to nije bila Elizabeta Druga. Bio je to istorijski momenat. Spuštao je Makron tokom ceremonije ruku na rame kralju, ali to više nije ono doba kada je Žak Širak kritikovan jer je to isto uradio s kraljicom. Ovo su, očigledno, druga vremena.

Foto: EPA

Seli su, zatim, u jedna kola, Makron i Čarls Treći, a u druga Brižit i Kamila, u dva "sitroena DS7", spuštenih prozora, i krenuli niz Jelisejska polja okićena britanskim zastavama, u pratnji Republikanske garde na motorima i konjima. Makron i Čarls su, stojeći, kroz otvoreni krov, jedno vreme mahali okupljenim Francuzima, Britancima i turistima.

Otišli su u Jelisejsku palatu, na sastanak, gde su najavljene teme bile očuvanje klime, biodiverzitet, ali i migranti, situacija u Sahelu i Ukrajini... Poseta kralja nije samo protokolarna, jer iako ima zvanično obavezu političke neutralnosti koju poštuje, njegova reč ima veliku težinu. Poseta je zamišljena i kao otopljavanje odnosa između sve zemlje, posle "bregzita", nategnutosti izazvanih migrantima, neuspele prodaje francuskih podmornica, podele ribarskih lovišta...

Foto: EPA

Razmenjeni su i pokloni. Saznalo se da je Makron za Čarlsa namenio limitirano izdanje knjige "Koreni neba" Romena Garija, zlatnu medalju specijalno iskovanu u njegovu čast i hrast iz parka dvorca u Versaju, a njegova supruga britanskoj kraljici skupocenu torbu "Luj Viton" i knjigu bajki Šarla Peroa. Britanski par je domaćinima poklonio Volterova "Filozofska pisma" i album fotografija predsednika Makrona sa Čarlsom dok je bio princ.

Na programu je večeras gala večera u kraljevskom dvorcu u Versaju. Kada je u martu otkazana poseta usled protesta zbog penzijske reforme, Makron je tada bio kritikovan zbog ove večere "kraljevskih manira" dok narod na ulici brani svoja prava. Zvali su ga tada i "republikanskim monarhom".

Foto: EPA

Saznalo se i šta je na meniju koji je sastavljen zajednički između Bakingemske i Jelisejske palate, a inspirisan gastronomskim ukusom Luja Četrnaestog. Za predjelo je bila zadužena šef kuhinje s tri zvezdice An Sofi Pik koja je pripremila slanu tortu od plavog jastoga i rakova sa velom svežih badema i gelom od nane. Glavno jelo osmislio je kulinarski šef takođe sa tri zvezdice Janik Aleno.

Na meniju su piletina iz Bresa s kukuruzom, marinirana u šampanjcu, i musaka od vrganja. Ovo jelo je servirano u znak sećanja na posetu kraljice Viktorije 1855. godine koja je večerala povodom odlaska u Operu u dvorcu u Versaju i bila oduševljena francuskom piletinom i supom.

Foto: EPA

Čuveni francuski proizvođač sira Bernar Antoni iz oblasti Gornje Rajne, obezbedio je francuski sir "konte" star 30 meseci i britanski plavi "stikelton" koji zbog plesni podseća na "rokfor". Za desert, poslastičar Pjer Erme je osmislio makaron Ispahan s ukusom ruže, koji se sastoji od kompota sa svežim i kuvanim malinama i sorbea od ličija i ruže, poslužen na tankom krugu biskvita.

Planirano je bilo da večera bude poslužena u čuvenom francuskom porcelanu iz Sevra. Na gozbu u slavnoj Galeriji ogledala dvorca u Versaju, bilo je pozvano 160 zvanica. Među njima, Šarlot Genzbur, Ameli Moresmo, Mik Džeger, Arsen Venger...

Foto: EPA

Protokol predviđa da kralj i kraljica prethodno uđu na kraljevsku kapiju i peške preko crvenog trepiha pređu spoljno predvorje, a da se zatim osveže u Herkulovom salonu, odakle ih put, preko Ratnog salona i Velikih kraljevskih apartmana, vodi do dugačkog trpezarijskog stola, širokog metar i po.

Okupljanje je bilo predviđeno u 18.30, a večera je bila zakazana u 20. Pre zveckanja viljušaka i noževa, bio je organizovan kraći koncert švedskog violiniste Danijela Lozakoviča (22), čiji su roditelji belorusko-kirgistanskog porekla, a koji se školovao u Karslureu, Ženevi i Moskvi.

Foto: EPA

TRUDNA KRALjICA U VERSAJU

Kraljica Elizabeta druga bila je u Versaju tri puta, prvi put 1948, noseći u stomaku budućeg sina Čarlsa. Ovde je bila gost i 1957. i 1977. Sada je ovde pozvan i njen sin.

- Posećivali ste nas kao princ, vratili ste se kao kralj. Vaša visosti, dobrodošli – uputio mu je Makron tvit pre dolaska.

Poslednja kraljevska poseta iz pravca Velike Britanije u Francuskoj bila je, inače, 2014, kada je došla kraljica Elizabeta Druga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)