KOJE POKLONE JE KIM PONEO IZ RUSIJE: Putin nije štedeo

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 09:29

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un dobio je na poklon pancir i dronove tokom puta u Rusiju koji je uznemirio Zapad zbog potencijalne vojne saradnje između Moskve i Pjongjanga.

КОЈЕ ПОКЛОНЕ ЈЕ КИМ ПОНЕО ИЗ РУСИЈЕ: Путин није штедео

Foto: Tanjug/AP

Tokom šestodnevne posete Kim je imao razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, što je podiglo uzbunu da bi Severna Koreja mogla da snabde Rusiju oružjem za njen rat u Ukrajini, prenosi Si-En-En.

Kim je u nedelju napustio istočni grad Vladivostok, gde je pregledao borbene avione, obišao aerodrom i posetio fregatu Pacifičke flote, i vratio se u Pjongjang u svom teško oklopljenom privatnom vozu posle velike ceremonije oproštaja, izvestili su ruski i severnokorejski državni mediji.

Putujući više od 4.000 kilometara preko istočne Rusije, lider Severne Koreje je tokom puta dobio najviše poštovanje i crveni tepih, a najveći deo puta proveo je obilazeći vojna mesta.

Po okončanju posete, guverner istočnog ruskog regiona Primorje poklonio mu je pancir i set dronova, saopštila je ruska agencija Tass.

- Ovo je pancir sa zaštitnim zonama za grudi, ramena, grlo i prepone, i mnogo je lakši od svojih poznatih analoga - dodala je državna novinska agencija.

Od regionalnog guvernera na dar je dobio i pet dronova kamikaza i izviđačku bespilotnu letelicu.

- Ovaj dron može da poleti i sleti u bilo kojem malom, ograničenom prostoru. Ne treba mu platforma za sletanje. Dajemo vam ga, to je dar. Vaši momci mogu slobodno da pregledaju uređaj, spremni smo za snabdevanje - rekao je Kim Džong Unu guverner regije Primorje Oleg Kožemjako.

Snimak koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA prikazuje Kima kako hoda po crvenom tepihu prema vagonu u dalekoistočnom ruskom gradu Artjomu uz zvuk muzike vojnog orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene.

Artjom je od stanice Kasan na ruskoj granici sa Severnom Korejom udaljen 254 kilometra.

Poseta Rusiji severnokorejskog lidera, koji retko napušta svoju zemlju, označava novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i saradnje u istoriji razvoja odnosa između Severne Koreje i Rusije, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi da razvije ravnopravnu i fer saradnju sa Severnom Korejom uprkos sankcijama koje je Pjongjangu uveo Savet bezbednosti UN.

- Nismo mi uveli sankcije Severnoj Koreji, to je učinio Savet bezbednosti. Stoga se obratite njima pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu saradnju sa Severnom Korejom - rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su delovi objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN sankcija, ali da istovremeno ima pravo da razvija dobrosusedske odnose, koji uključuju i one povezane s osetljivim temama.

SAD i saveznici zabrinuti su zbog vojnih veza između dve susedne veze, dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Severna Koreja, izolovana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova.

Iako su tačni detalji o tome koje vrste razgovora su se odvijale iza zatvorenih vrata i dalje oskudni, posmatrači kažu da je jasno šta svaka strana traži od druge.

Moskva očajnički traži sveže zalihe municije i granata, dok se njen rat sa Ukrajinom odugovlači - a veruje se da Pjongjang ima zalihe.

U međuvremenu, potencijalni dogovor mogao bi da dovede do toga da Severna Koreja dobije u ruke sankcionisanu tehnologiju balističkih raketa koja bi mogla da se koristi za unapređenje njenih nuklearnih ambicija.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA - Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)