MATEO SALVINI I MARIN LE PEN UJEDINJENI PROTIV LEVICE: Nismo za Evropu sastavljenu od socijalista

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" RIM

14. 09. 2023. u 23:08

- EVROPA se ne može predati levici. Mora da se stvori velika unija desnice od tri evropske porodice, tako da svaka zadrži svoj identitet.

МАТЕО САЛВИНИ И МАРИН ЛЕ ПЕН УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ ЛЕВИЦЕ: Нисмо за Европу састављену од социјалиста

Foto: EPA

A prvi put u istoriji Evropa može da se promeni i želimo da „Liga“ bude protagonista te promene. Postoji trend ujedinjenja, izgubljeno je mnogo vremena, počeo je rat, sada počinjemo na tome da radimo, potreban je zajednički evropski program koji je alternativa socijalističkim partijama, nismo za većinu u Evropi sastavljenu od socijalista“.

To je poruka Matea Salvinija, lidera Lige, uoči velikog skupa zakazanog za 17. septembar na Pontidi. On se ekskluzivno obratio u sredu uveče stranim dopisnicima u Rimu, pojašnjavajući svoj odnos sa francuskim liderom partije „Nacionalno okupljanje“ Marin le Pen.

- Za početak smo izabrali Francusku i Marin le Pen, mogli smo još petnaestak zemalja gde je u velikoj meri zastupljen desni centar - naglasio je Salvini. - A ko je poznaje i ko je sluša shvata da je ona otvorena žena i predstavlja većinu Francuza, koji nisu ludi. Njena partija Nacionalno okupljanje prva je u Francuskoj, ali ona čini sve da poštuje Emanuela

Makrona i apsolutno je na evropskoj liniji.

Marin le Pen će biti ekskluzivni gost na toj fešti.

- To je jedna izuzetna žena, radoznala, kulturno veoma evoluirana, koja ne isključuje bilo koga ko ima evropske ideje o sigurnosti, familiji, radu, poljoprivredi, drugačije

od Makronovih - dodao je Salvini.

Pontida je kultno mesto Lige (u blizini Bergama), to je mesto zakletve te partije koja se tradicionalno obavlja još od 7. aprila 1167. godine,koji je datuma stvaranja partije „Lombardijska Liga“, a protiv Fridriha Barbarose. A 12. aprila 1984. Umberto Bosi sa saradnicima osniva Lombardijsku autonomističku ligu. Stranka se spaja sa Ligom za sever, partija je menjala ime ali ne i ideje.

Salvini je podvukao novinarima da je evropska desnica jedna velika realnost, iako je podeljena u tri velike porodice.

- Kako je i italijanski desni centar podeljen u tri ili četiri dela, imamo naše razlike ali se poštujemo kako bi dostigli velike zajedničke ciljeve. Desni centar može da pobedi u Evropi samo ujedinjen - rekao je lider Lige.

A da će se na Pontidi iscrtati put za nekoliko narednih godina na nacionalnom nivou Salvini je uveren jer „sadašnja će Vlada trajati pet godina, stići će do 2027. i biće to Evropa koju treba promeniti ujedinjenim desnim centrom“.

Na pitanja o zastrašujućem stanju iskrcavanja migranata na Lampeduzu Salvini je rekao:

- To je dokaz da Evrope nema, ovo je propast i smrt Evrope. Kriminalci planiraju, finansiraju i izvode ovaj zastrašujući egzodus prema Italiji. Pošto Evrope nema, moraćemo sami, ne isključujući bilo koje sredstvo kojim ćemo rešavati ovakav nasrtaj na italijanske obale. Jer Evropa je saučesnik u ovome bivajući daleko, nema je u rešavanju

ovog problema.

Na pitanje o ratu u Ukrajini i koliki je značaj Vatikana koji pokušava da shvati koji bi bili putevi za dostizanje mira Salvini je odgovorio da je više uradila jedna mala realnost koja se zove Vatikan i papa nego Evropa u bilo kakvom pokušaju da razgovara o miru, Evrope tu ponovo nema“.

Ali ne samo iz redova opozicije, već i iz partija saveznika, u Vladi stižu kritike zbog prisustva Marin le Pen i vlada napetost zbog događaja kojeg organizuju Salvini i Liga, Antonio Tajani iz Forca Italije.

- Forca Italija čini deo neke druge porodice i daje na znanje da Le Pen nikada neće biti naš saveznik - oglasio se ministar Odbrane Guido Krozeto, iz partije premijerke Đorđe Melon Italijanska braća,  diplomatskim obrazloženjem. - Le Pen može da ide na Pontidu, da se kreće gde hoće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)