NEMA SE VREMENA ZA MRTVE, BRINE SE O ŽIVIMA: U Italiji potučeni svi rekordi u broju migranata, a zemlje EU „peru ruke"

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 09. 2023. u 11:49

ITALIJA je u haosu zbog priliva migranata.

НЕМА СЕ ВРЕМЕНА ЗА МРТВЕ, БРИНЕ СЕ О ЖИВИМА: У Италији потучени сви рекорди у броју миграната, а земље ЕУ „перу руке

FOTO: Tanjug/AP

Nemačka i Francuska izdale su naređenje „stop“ za migrante pristigle na italijanske obale, a za samo 24 časa stiglo je 110 plovila sa 5.112 migranata. Samo od ponoći do jutra, 13. septembra, zabeleženo je 29 plovila, a 40 migranata nestalo je u morskim dubinama. U opštem haosu „nema se vremena za traganje, možda će more izbaciti njihova tela, brine se o živima“.

Užasavajući je priliv ljudi, kao nikada do sada. Barke čekaju u redu za iskrcavanje. Tako nešto nikada nije viđeno u zalivu Lampeduze. A to su samo one koje pristignu po dojavi Fronteksa (evropska Agencija za nadgledanje granica i obala). One privatne koje stižu na druge italijanske obale, najviše na kalabrijske, ne mogu se ni izbrojati. Migranti iskaču iz barki, dočepaju se kopna, penju se po stenama, ili beže u šumarke i kako ih ne bi uhvatile snage javnog reda.

Fronteks najavljuje skorašnji dolazak još najmanje 8.000 migranata koji se već nalaze na moru. Situacija je ekstremno komlikovana, Italija ne zna gde da zbrine ljude. Na ostrvu Lampeduza, u kampu za prvi smeštaj, gde se iskrcaju uz pomoć lučke kapetanije, trenutno ih ima više od 6.000, a prostor je za njih 400, pa spavaju u okolini, na obali.

Sporazum EU i Italije sa Tunisom ne fukcioniše, jer je samo iz Italije pristigao novac za nadgledanje tamošnje obale. Iz ostalih članica Evropske unije još nema ni pomena kada će. Sa tuniške strane migrante u najvećem broju povezu tamošnji brodovi, koji ih prebace na više barki metalne konstrukcije na moru, za koje se zna da se proizvode u Tunisu. Ostave ih na moru i Italija ih sakuplja sa motornim čamcima i brodovima lučke kapetanije. Snage javnog reda i dobrovoljci su već na izdisaju od rada.

Iz Nemačke je stigao pravi udarac - odluka da ne primaju više migrante koji pristižu iz Italije po usvojenom sistemu „mehanizam solidarnosti“. Francuska je pojačala kontrolu na granici između  Ventimilje i Mentone, kao i duž čitavog graničnog pojasa sa nadgledanjem s neba i zemlje. Očekuje se sastanak u Briselu 28. septembra, gde će da se razgovara o novoj strategiji Međunarodnog Komiteta za migrante.

Do sada evidentno nije profunkcionisao nijedan sporazum koji je Italija potpisala sa EU. A kako je vreme je pogodno za pokret preko mora i iskrcavanje, sve je palo na teret italijanske države i Vlade. Za sada papiri ostaju u fioci, a migranti masovno preko mora dolaze ka Italiji.

Od janauara do 13. septembra ove godine, na italijanske obale stiglo je 120.000 migranata. To su samo oni koji su se iskrcali pod kontrolom. Samostalnim plovilima ne zna se broj, podaci se menjaju iz dana u dan. To je više nego u čitavoj 2022. godini, kada ih je bilo 105.131, a sa tragičnim bilansom od 2.100 mrtvih.

BONUS VIDEO - "Novosti" u Hajdukovu kod Subotice posle okršaja migranata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)