BLINKEN OZNAČIO KINU I RUSIJU KAO NAJVEĆE PRETNJE: Američki državni sekretar u Vašingtonu govorio o novom svetskom poretku

A. V. V.

14. 09. 2023. u 23:13

SVET prelazi na novi diplomatski poredak u kom Vašington mora da predvodi put u prevazilaženju sve većih pretnji od Rusije i Kine. Jedna era se završava, nova počinje, a odluke koje sada donosimo oblikovaće budućnost u decenijama koje dolaze. Posthladnoratovski poredak je okončan, jer su decenije relativne geopolitičke stabilnosti ustupile mesto intenzivnijem nadmetanju sa autoritarnim silama koje predvode Rusija i Kina.

БЛИНКЕН ОЗНАЧИО КИНУ И РУСИЈУ КАО НАЈВЕЋЕ ПРЕТЊЕ: Амерички државни секретар у Вашингтону говорио о новом светском поретку

FOTO: AP/Tanjug

Ovo je u govoru na Univerzitetu "Džon Hokins" u Vašingtonu poručio američki državni sekretar Entoni Blinken. On je Kinu označio kao "najveći dugoročni izazov", jer, kako smatra, teži da preoblikuje međunarodni poredak i razvija ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini.

Američki zvaničnik ističe da Peking i Moskva rade zajedno kako bi svet učinili sigurnim za autokratiju kroz partnerstvo bez ograničenja. Dodao je da SAD imaju za cilj da osiguraju da Ukrajina porazi Rusiju i da iz sukoba izađe kao "živa i prosperitetna demokratija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)