MRVICE GLADNIMA OD BOGATOG ARNOA: Siromašnima 0,004 odsto

Čuveni francuski komičar Koliš, koji se svojevremeno kandidovao i za predsednika zemlje, došao je 1985. godine na krajnje ozbiljnu ideju da osnuje takozvane "Restorane srca", odnosno narodne kuhinje, za pomoć gladnima. Kriza je trenutno dosegla takve granice, da ova humanitarna organizacija neće moći da nahrani sve gladne!

МРВИЦЕ ГЛАДНИМА ОД БОГАТОГ АРНОА: Сиромашнима 0,004 одсто

Foto: Goran Čvorović

Kada je ingeniozni Koliš osnovao "Restorane srca", te godine je podeljeno 8 i po miliona obroka. Prošle godine, nedovoljno imućnima da bi se prehranili distribuirano je 170 miliona porcija, čak 30 miliona više nego godinu dana ranije.

Udruženje funkcioniše na osnovu dobrovoljnih priloga, pojedinačnih donatora, firmi, države i EU. Ali, procenjuje se da će ove zime biti toliko zahteva da će oko 150.000 osoba ostati bez obroka, jer nedostaje oko 35 miliona evra, odnosno oko 20 odsto godišnjeg budžeta.

Čim je upućen apel, dobrovoljni davaoci su počeli istog časa da se javljaju. Država je obećala 5 dodatnih miliona na deset koje već daju, još 5 naftna komapanija "Total", a čak 10 miliona najbogatiji čovek na planeti, Francuz Bernar Arno, vlasnik koncerna iz domena luksuza LVMH (Moet Enesi – Luj Viton). I tu je tek došlo do kurcšulsa.

Levica je skočila uglas, ističući hipokriziju, da najbogatiji deli milostinju najsiromašnijima, umesto da preraspodela bogatstva bude bolje organizovana. Ističu da će Arno na ovaj način dati 0,004 odsto svog ličnog bogatstva procenjenog na 203 milijarde i da će dato zaraditi za sat i po. Tačnije, za 97 minuta. S druge strane ističu da bi, da nije koristio poreske olakšice, prošle godine platio još 400 miliona evra poreza na 1,3 milijarde zarade.

Pomoć od pola miliona obećali su i fudbalski reprezentativci, među kojima takođe nema siromašnih. Došlo je vreme da oni kojima pretiče na sve strane, moraju da daju onima koji ne mogu da sastave kraj s krajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)