ŠVEDSKA U VELIKOM PROBLEMU Kristerson: "Najozbiljnija bezbednosna pretnja od Drugog svetskog rata"

Tanjug

28. 08. 2023. u 19:15

PREMIJER Švedske Ulf Kristerson izjavio je danas da se ta zemlja suočava sa najozbiljnijom bezbednosnom pretnjom od Drugog svetskog rata.

ШВЕДСКА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ Кристерсон: Најозбиљнија безбедносна претња од Другог светског рата

Foto: Tanjug/TT News Agency via AP

- Nadam se da svi razumeju ozbiljnost situacije i da deluju u skladu sa švedskim interesima - rekao je Kristerson na konferenciji za medije posle sastanka sa Komitetom za spoljne poslove, prenosi švedski javni servis SVT.

Naveo je da vlada radi u saradnji sa drugim organima kako bi zaštitila građane u zemlji i inostranstvu, nakon što su protesti u Švedskoj na kojima je oskrnavljen Kuran doveli do velikih protesta širom zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

Kristerson je rekao da je švedska vlada započela rad na tome kako bi trebalo izmeniti Zakon o javnom redu, da bi se zaštitila bezbednost građana, ali i naglasio da nema nameru da menja ustav kojim je sloboda govora zagarantovana.

Zemlja se trenutno suočava sa povećanim brojem pretnji od terorističkog napada, ali premijer kaže da su vlasti sprečile planirane akcije protiv Švedske.

On je potvrdio da je jedna od nedavno otkrivenih pretnji bila upućena policiji i osobi koja je spalila Kuran. 

U Švedskoj se pretnja od terorizma rangira na skali od jedan do pet, a trenutno je na nivou četiri, koja podrazumeva da postoji konkretna pretnja od terorističkog napada u Švedskoj.

BONUS VIDEO: JEZIVI SNIMCI POŽARA U GRČKOJ - Spaljene životinje i uništene šume

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)