AJFEL ZA PADOBRANCE I PROSIDBU: Izložba povodom 100 godina od smrti Gistava Ajfela

POVODOM stogodišnjice smrti čuvenog inženjera Gistava Ajfela, na svetski poznatoj pariskoj "čeličnoj dami" organizovana je izložba pod nazivom "Ajfel, uvek što više". Na 12 velikih panoa, prikazani su klišei borbe s visinom tokom nastanka ovog monumentalnog dela. Postavka će trajati do kraja ove godine. Autor izložbe je, inače, pisac i scenarista Saven Jetman Ajfel, potomak ingenioznog stvaraoca.

АЈФЕЛ ЗА ПАДОБРАНЦЕ И ПРОСИДБУ: Изложба поводом 100 година од смрти Гистава Ајфела

Foto: Goran Čvorović

Kada je Aleksandar Gistav Afel Benikhauzen započeo efemerni projekat za Veliku svetsku izložbu organizovanu u Parizu 1889. godine, nije ni slutio da će njegov toranj postati jedan od simbola čovečanstva. Izgradnja osnove trajala je, inače, pet meseci, a montiranje metalnih delova 21 mesec.

Svašta se od tada događalo na ovoj planetarnoj atrakciji. Pre nekoliko dana je, na primer, s njenog vrha, s trista metara visine, skočio padobranac. Prethodno je, nešto pre 6 sati ujutro, uspeo je da preskoči ogradu, utekne obezbeđenju, a onda se uspne uz spoljnu fasadu kule. Ovakvi poduhvati su se dešavali i ranije. Uhapšen je i priveden čim se prizemio. Otvaranje zdanja za turiste zato je toga dana kasnilo.

Takođe nedavno, dvoje pripitih američkih turista uspelo je da promakne pažnji osoblja i zadrema pod zvezdama sve do jutra. Ima i mnogo manje idiličnih situacija. Jednom godišnje, otprilike, s Afelove kule skoči samoubica. Ima i lažnih dojava da je postavljena bomba, ali bilo je i lepih stvari, kao što je postavanje klizališta. Na visini od 57 metara nalazi se restoran za intmine večere. Palo je, tu, na Ajfelu, i mnogo proševina.

Neki od događaja ušli su u istoriju. Antena na vrhu Ajfelove kule uhvatila je poruke Mata Hari koja je posle toga pogubljena tokom Prvog svetskog rata. Hitler je nameravao da kulu istopi za municiju i oružje, dok je varalica Viktor Listig 1925. godine uspeo lakovernima da je za čak sto hiljada tadašnjih franaka "proda" kao staro gvožđe. Prošle godine, ovaj spomenik posetilo je 5,9 miliona turista iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici