BRIKS SE DODATNO ŠIRI: Lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike o prijemu novih članica

A.Vojinović

24. 08. 2023. u 11:43

SAVEZ zemalja BRIKS izgleda da će dobiti pojačanje! Odluka su, kako se nezvanično saznaje, doneli lideri vodećih ekonomija u razvoju Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika drugog dana 15. samita BRIKS-a u Johanezburgu, ali se zasad ne zna koje države će dobiti ulaznicu u ovu organizaciju za koju u redu za prijem čekaju 23 države. Prema nezvaničnim saznanjima, lideri saveza bi mogli da prime od tri do pet zemalja.

БРИКС СЕ ДОДАТНО ШИРИ:  Лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике о пријему нових чланица

Foto: Tanjug/AP photo

Indija, koja je uoči samita u Johanezburgu uz Brazil bila najrezervisanija po pitanju primanja novih članica, tražeći da se prethodno precizno odrede kriterijumi, juče je obrnula ćurak.

- Indija u potpunosti podržava proširenje BRIKS-a i podržavamo napredak u tom pravcu. Možemo reći da će BRIKS za sedam godina rušiti barijere, revitalizovati ekonomiju, podstaći inovacije, stvoriti mogućnosti i oblikovati budućnost - poručio je premijer Indije Narendra Modi.

Direktnu podršku od Rusije dobio je Egipat. Šef Saveta za spoljne poslove Egipta Mohamed Orabi je za RIA Novosti poručio da je ceo svet u procesu "restrukturiranja saveza".

- Svaka država pokušava da se pridruži nekom savezu ili asocijaciji, jer su stari savezi gotovo srušeni - poručio je on.

Kineski predsednik Si Đinping je juče ponovo pozvao kolege na ubrzano širenje BRIKS-a.

- Trebalo bi da dozvolimo da se više zemalja pridruži porodici BRIKS kako bi globalno upravljanje postalo pravednije. Drago mi je što vidim veliki entuzijazam zemalja u razvoju za saradnju sa BRIKS-om - rekao je Si.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji se učesnicima obratio putem video-poziva i koji se zalaže za proširenje, poručio je da su države BRIKS-a protiv hegemonije i politike neokolonijalizma. Istakao je da je jedan od ciljeva organizacije stvaranje multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu.

- "Petorka" se s pravom etablirala na globalnoj areni kao autoritativna struktura. Položaj organizacije stalno jača, a njen tok odgovara težnjama većeg dela međunarodne zajednice - naveo je ruski predsednik.

Putin je pozvao zemlje BRIKS-a da povećaju transakcije u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da se osnuje stalna komisija za transport, koja bi se, između ostalog, bavila i logistikom.

- Rusija računa na intenziviranje saradnje zemalja BRIKS-a u oblasti istraživanja i spremna je da deli tehnologije - naglasio je Putin.

Šef Kremlja je govoreći o ekonomiji kao važnoj sferi u kojoj sarađuje BRIKS poručio da se članice trude da razmenjuju trgovinu u nacionalnim valutama.

- Doprinećemo daljoj sveobuhvatnoj primeni strategije ekonomskog partnerstva BRIKS-a do 2025. godine i razvoju novih dugoročnih smernica za saradnju. Iz godine u godinu države BRIKS-a jačaju svoj potencijal. Zemlje članice, gde živi više od tri milijarde ljudi, u globalnom BDP-u su već premašile udeo zemalja Grupe sedam po paritetu kupovne moći. Tokom protekle decenije, investicije zemalja BRIKS-a u globalnu ekonomiju su se udvostručile, a njihov kombinovani izvoz dostigao je 20 odsto ukupnog svetskog izvoza - istakao je Putin.

Dodao je da se strategija ekonomskog partnerstva država asocijacije određena do 2025. godine uspešno sprovodi.

- Zemlje jačaju međusobnu saradnju u oblastima kao što su diversifikacija lanaca snabdevanja, dedolarizacija i prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima, digitalna ekonomija, podrška malim i srednjim preduzećima i pravičan transfer tehnologije. Naš prioritet je izgradnja transportnih puteva. međukontinentalni putevi poput Sever-Jug, putem kojih će moći da se preveze i do 30 miliona tona robe godišnje je ono na čemu planiramo da radimo - rekao je Putin.

On je zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rešavanju konflikta u Ukrajini mirnim putem.

Nova razvojna banka prima članove

NOVA razvojna banka BRIKS-a trenutno razmatra prijave za članstvo koje je podnelo 15 zemalja, rekla je šefica banke Dilma Rusef za "Fajnenšel tajms". Ona je poručila da će verovatno prihvatiti i odobriti prijem četiri ili pet novih članica, ali nije rekla o kojim državama je reč. Prema rečima zvaničnika, banka BRIKS-a trenutno vidi diversifikaciju svoje geografske zastupljenosti kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

Indija na Mesecu

U danu kada je indijska svemirska letelica "Čandrajan-3" uspešno sletela blizu južnog pola Meseca, premijer Indije Modi na samitu je pozvao kolege iz BRIKS-a da prošire saradnju u oblasti istraživanja svemira stvaranjem konzorcijuma koji bi se time bavio.

- U cilju daljeg širenja naše bliske saradnje, želim da vam predstavim nekoliko predloga, od kojih je prvi saradnja u oblasti istraživanja svemira. Već radimo na stvaranju konstelacije satelita. Istraživanje i praćenje vremena je na dobrobit celog sveta - izneo je svoje ideje Modi.

Indija je tek četvrta država koja je uopšte sletela na Mesec, posle SAD, Kine i bivšeg SSSR.

Samit u Kazanju 2024.

SLEDEĆI samit BRIKS-a, 16. po redu, biće održan u oktobru 2024. u ruskom gradu Kazanju, a Rusiji će biti povereno predsedavanje grupom, najavio je predsednik Vladimir Putin. Rusko predsedavanje će biti održano na temu "Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost", rekao je šef Kremlja i dodao da će tokom godine biti održano oko 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja u kojima će biti domaćini više od deset gradova.

"Novi svetski poredak"

NEMAČKI listovi pišu o stvaranju novog svetskog poretka. "Špigl" navodi da petorku ujedinjuje nezadovoljstvo dominacijom Zapada u svetskom poretku i njegovim institucijama. "BRIKS zahteva veći uticaj kada je reč o oblikovanju sveta, bilo u Savetu bezbednosti UN, u Svetskoj banci ili u zaštiti klime", navodi nemački nedeljnik, ali i ukazuje da "ne postoji konsenzus o tome kako bi trebalo da izgleda multipolarni svet o kome se toliko priča". "Cajt" ocenjuje da je cilj BRIKS-a, koji želi da prekine dominaciju G7, "da bude katalizator održivog i za sve strane korisnog rasta i razvoja, koji zadovoljava potrebe i zahteve celog sveta, a ne samo nekolicine privilegovanih". Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je, istovremeno, da SAD ne smatraju BRIKS potencijalnim geopolitičkim rivalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)