RAT U UKRAJINI: Posle 3 meseca krvavih borbi VSU ušao u Rabotino; Pentagon - Ništa od F-16 za Kijev, nema aerodroma (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

24. 08. 2023. u 07:15 >> 02:23

RAT u Ukrajini ušao je danas u 547. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: После 3 месеца крвавих борби ВСУ ушао у Работино; Пентагон - Ништа од Ф-16 за Кијев, нема аеродрома (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronika ratnih dešavanja: Posle tri meseca krvavih borbi VSU ušao u Rabotino; Žetoke borbe kos Vremjevske izbočine, prikupljaju se jedinice kod Bahmuta (MAPA)

Poslednjih dana pojačana je aktivnost VSU na zapadu poluostrva Krim. Nekoliko brzih čamaca izvelo je desant (do 10 vojnika) u oblast Olenevka na rtu Tarhankut, izvelo pokaznu pucnjavu i žurno se povuklo.

Na Starobeljskom pravcu bez većih promena. Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju postepeno istiskivanje Oružanih snaga Ukrajine sa odbrambenih linija u rejonu Sinkovke. U nekim sektorima, VSU pokušava da izvrši kontranapad u malim grupama. Jedna od ovih epizoda dogodila se u oblasti Novoselovskog, gde je DRG Oružanih snaga Ukrajine pokušao tiho da se približi ruskim pozicijama, ali ih je otkrila ruska bespilotna letelica.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Soledara relativno se stabilizovala situacija u okolini Bahmuta. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, Oružane snage Ukrajine ponovo su prešle na snabdevanje jedinica i pripreme za nove napade. Veliki broj mrtvih i ranjenih u jurišnim formacijama naterao je Oružane snage Ukrajine da koriguju svoje planove. U 2. bataljonu 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine (Azov) ostalo je svega 28 odsto borbeno spremnog osoblja, i manje od polovine redovne opreme.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Sada, na području Konstantinovke i Bele Gore, aktivna obuka i koordinacija jurišnih odreda 92. Ombre, 57. Ombr i 24. Aidar bataljona 5. Ošbr brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji se planiraju koristiti na južnom boku Bahmuta do drugog talasa, su u toku. U prvom ešalonu, 14 jurišnih grupa brigade Ljut nacionalne policije sada se spremaju za napad. Njih osam nameravaju da napadnu brdo (kotu) 195.4 kod Kleščejevke kako bi naterali ruske trupe da se povuku iz sela. A ostali planiraju da se kreću duž železničkih šina u pravcu Andrejevke i Kurdjumovke kako bi blokirali prilaze Kurdjumovskom trouglu.

Istovremeno, na severu, u okolini Severska, takođe je primećena koncentracija šest jurišnih grupa VSU, što ukazuje na moguću aktivaciju fronta kod Razdolovke. 10. brigada i 54. brigada poslednjih nedelja intenzivno pripremaju rezerve za napad, pa je vremenski sinhroni napad sa više strana sasvim moguć.

Foto Tanjug/AP

Nakon zauzimanja Urožajnojnoga, situacija u sektoru Vremjevske izbočine se privremeno stabilizovala: VSU obnavlja borbenu sposobnost potučenih jedinica. Bez obzira na to, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da se kotrljaju napred malim snagama u pravcu Zavetnogo Želanija – pojedinačni modeli opreme idu u napad. Artiljerija i ruska avijacija rade na pozadinskim pozicijama VSU u oblasti Makarovke i Staromajorskog i na periferiji Urožajnoga, sprečavajući ukrajinske formacije da nagomilaju rezervu za proboj. U rejonu Prijutnoje, VSU je pokušao da probije rusku odbranu sa do dva tenka i nekoliko pešadijskih vodova, ali ga je ruska artiljerija raspršila i odbacila.

Na sektoru Orehovski u Rabotinu, jurišne grupe 82. Vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine učvrstile su se u njegovom severnom delu i nastavile juriš, kontinuirano nanoseći artiljerijske udare na jedinice Oružanih snaga RF. Situacija tamo je i dalje teška. Borbe su u ovom trenutku već prešle na južnu periferiju naselja, koje je posle tromesečnih sukoba ponovilo sudbinu drugih sela i gotovo potpuno se pretvorilo u ruševine.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Istovremeno, ukrajinske formacije nastavljaju da vrše pritisak na ruske položaje istočno od Rabotina. Sudeći po razmerama artiljerijske pripreme, VSU će uskoro pokušati da juriša i probije se do Verbovoja kako bi sa pozadine stvorio pretnju snagama Oružanih snaga RF u Novopokrovki i Novokarlovki.

U Pjatihatkiju, taktika Oružanih snaga Ukrajine ostaje ista kao pre dva meseca: VSU pokušava da uđe sa izviđačkim grupama i da se učvrsti u napuštenom naselju. Vojnici Oružanih snaga RF otkrivaju aktivnost i napadaju VSU trupe.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema rečima “Arhangela Specnaza”, ruski vojnici su uspeli da zapale još dva američka borbena vozila pešadije M2A2 ODS Bradlei sa protivtenkovskim raketnim sistemima.

U pravcu Hersona ruske trupe su uništile ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu koja je pokušala da se iskrca na levoj obali Dnjepra između naselja Golaja Pristan i Kardašinka. Najmanje tri pripadnika ukrajinskih formacija su poginula tokom ovog naleta.

 

Pentagon: Nema nikakvih naznaka da je Prigožinov avion oboren raketom

Portparol Pentagona Pet Rajder saopštio je danas da SAD nemaju nikakvih naznaka da je avion u kojem je bio šef ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin, koji se srušio u sredu u ruskoj Tverskoj oblasti, oboren pomoću raketa zemlja-vazduh.

-Ocenjujemo da su takve informacije netačne, rekao je Rajder i dodao da Pentagon veruje da je Prigožin mrtav, ali da to još nije potvrđeno, prenosi Gardijan.

Foto printskrin googlmaps/telegram drugaja tver

-Jasno je da znamo da grupa Vagner ima mnogo pipaka, neke vojne prirode, neke kriminalne prirode u Africi. Mislim da niko neće odbaciti opasnost te grupe, ili njenih ostataka, rekao je Rajder.

On je istakao da će američki zvaničnici nastaviti da prate aktivnosti "Vagnera" u Africi.

 

Oboreni ukrajinski dronovi kod Brjanska

Ruski sistemi PVO otkrili su i uništili dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Sprečen je pokušaj kijevskog režima da uz pomoć bespilotnih letelica avionskog tipa izvede terorističke napade. Sistemi PVO su otkrili i uništili dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti, navodi se u saopštenju.

Foto printskrin jutjub toparmi

 

 

Pentagon: Ništa od F-16 u Ukrajini nema aerodroma

Ukrajina u ovoj fazi nema neophodnu infrastrukturu da smesti borbene avione četvrte generacije F-16, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Patrik Rajder.

-Kratak odgovor na vaše pitanje je ne, rekao je Rajder tokom redovnog brifinga kao odgovor na povezano pitanje.

Foto Tanjug/AP

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da u oktobru očekuje početak obuke ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, a tome će prethoditi kurs engleskog jezika za pilote u septembru. Pentagon je takođe nazvao transfer modernih zapadnih borbenih aviona F-16 u Ukrajinu pitanjem „meseca, a ne nedelja“.

 

Pušilin: Bitka za Bahmut traje, ali gubi na intezitetu

Na bokovima Artjomovskog pravca situacija je i dalje vruća, ali se situacija stabilizuje, rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Foto Tanjug/AP

-Žarište je pravac Artemov, odnosno duž bokova. Rekao bih da je moja oprezna ocena, situacija se sada stabilizuje, rekao je Pušilin tokom sastanka sa šefom države.

On je primetio da su i na prelazu Urožajnoje - Staromajorsko neprestano u toku neprijateljski napadi, on stalno pokušava da se učvrsti, ali ruske trupe čine sve što je moguće i nemoguće.

 

Američki mediji: Kijev ima dovoljno sredstava za kontraofanzivu

U SAD smatraju da je Kijev dobio dovoljno vojne tehnike za kontraofanzivu i da je malo verovatno da će se takav obim pomoći ponoviti 2024. godine, piše "Volstrit džornal".

Foto: Profimedia/Ilustracija

Švajcarska donirala 2,3 milijarde dolara Kijevu

Švajcarska je od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini do 31. jula ove godine dala Ukrajini pomoć od 2,3 milijarde dolara, a najveći deo sredstava - 1,91 milijarda dolara - bio je namenjen za zbrinjavanje izbeglica, navodi se na veb-sajtu švajcarske vlade u odgovoru švajcarskog poslanika.

Foto: Profimedia

Nove sankcije SAD

Sjedinjene Države su proširile sankcioni spisak protiv Rusije, uvodeći ograničenja protiv 11 fizičkih lica i dečjeg centra "Artek", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Sankcije su uvedene i protiv majke čečenskog lidera Ramzana Kadirova zbog njenih veza sa fondom "Ahmat Kadirov".

Odbijen pokušaj desanta u Hersonu

Pokušaj ukrajinskih snaga da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra osujećena je u Hersonskoj oblasti, saopštio je v.d. gubernatora regiona Vladimir Saljdo i dodao da su dva čamca sa osam ukrajinskih boraca potopljena.

Foto Tanjug/AP

-Naša artiljerija je delovala momentalno, jedan čamac je potopljen na sredini reke, drugu su pustili da se približi i zatim je potopljen, rekao je Saljdo.

Kako je rekao, pet vojnika je potonulo.
 

Elitne jedinice VSU pretrpele katastrofalne gubitke

Elitna grupa ukrajinskih snaga "Marun", koja u svom naoružanju ima nemačke tenkove "leopard", pretrpela je u Zaporoškoj oblasti katastrofalne gubitke koji se mere hiljadama vojnika, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

Najmanje dve trećine elitne taktičke grupe su već uključene u borbe, imaju više hiljada žrtava.

Oni su bili angažovani u ofanzivi na selo Rabotino s ciljem da u slučaju uspeha krenu na grad Tokmak.

Reč je o grupi koja je bila najbolje snabdevena i opremljena zapadnom vojnom tehnikom, uključujući nemačke tenkove.

Nemačka isporučuje rakete za Patriot

Nemačka je prvi put isporučila Ukrajini rakete za američke sisteme "patriot", proizlazi iz obnovljenog spiska sa sajta nemačk

 

Norveška će isporučiti Ukrajini borbene avione F-16

Norveška je odlučila da Ukrajini isporuči borbene avione F-16, prenosi TV2, pozivajući se na izvore.

Ovo je treća država posle Danske i Holandije koja je saopštila da namerava da isporuči avione Kijevu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Pogođen komandni centar ukrajinske vojske

Preciznim oružjem izveden je napad na komandni centar Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Rusije su tokom noći izvele grupni napad preciznim oružjem dugog dometa, morskog i kopnenog baziranja, na centar odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik. 

Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov tvrdi da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

- Jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane izvršile su desant u okviru specijalne operacije, svi zadaci su izvršeni - rekao je Jusov za Hromadske Radio.

On je odvojeno za ukrajinski javni servis Suspilne naveo da se specijalna operacija odvijala u saradnji sa mornaricom i da su ciljevi postignuti, a da među ukrajinskim ljudstvom nije bilo žrtava.

"Politiko": SAD pokušavaju da prebace odgovornost za Kijev

Niz objava u zapadnim medijima o neuspesima ukrajinske strane prilikom pokušaja da pokrenu ofanzivu, kao i njeno ignorisanje preporuka Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, može biti pokušaj američkih zvaničnika da se oslobode odgovornosti i prebace je na Kijev, piše američki list "Politiko".

Društvenim mrežama kruži snimak na kojem navodno pripadnici "Vagnera" najavljuju osvetu za Prigožina

Nakon što se u Tverskoj oblasti srušio avion u kojem je bio i vođa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin, na društvenim mrežama bliskim Vagneru pojavio se snimak uniformisanih maskiranih ljudi koji govore o tome šta će Vagner učiniti u trenutnoj situaciji.

- Mnogo se priča o tome što će Vagner učiniti u ovoj situaciji. Reći ćemo jednu stvar. Već počinjemo. Čekajte nas - kaže na snimku jedan od maskiranih ljudi.

Oborena još tri drona iznad Rusije

Kijev je pokušao da napadne ruske ciljeve sa tri drona, dva su uništili ruski PVO sistemi iznad Brjanske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Tokom noći osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama. Dve bespilotne letelice su uništene sistemima PVO nad teritorijom Brjanske oblasti“, istakli su u Ministarstvu.

Precizirali su da je još jedan uništen nad teritorijom Kaluške oblasti.

Deo Prigožinovog aviona pronađen dva kilometra od mesta nesreće

Jedan od fragmenata aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti, u kojem je bio Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne kompanije Vagner, nađen je na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mesta nesreće, javio je izveštač agencije RIA Novosti.

Policija je ogradila mesto pada olupine, a pored njega se nalazi nekoliko automobila specijalnih službi. Agencija navodi da je put do sela Kuženkino blokiran i da njime prolaze samo vozila Ministarstva za vanredne situacije i istražne komisije.

Foto printskrin googlmaps/telegram drugaja tver

Kanada uvela nove sankcije ruskim firmama i institucijama

Vlada Kanade proširila je spisak sankcija Rusiji sa još 29 firmi i institucija iz vojno-industrijskog kompleksa, finansijskog sektora i nuklearne industrije. Na meti sankcija našla su se i četiri pojedinca, prenose ruski mediji.

Sankcije su uvedene protiv nekoliko banaka, među kojima su PJSC Banka Uralsib, Banka Zenit, i Rosbanka, prenosi Interfaks. Mera sankcija doneta je i protiv Federalnog državnog preduzeća Atomflot, Istraživačkog instituta za atomske reaktore (RIAR) i nekih drugih. Pod sankcijama su se našle i mnoge firme iz sektora odbrane, uključujući Vazduhoplovnu fabriku Ulan-Ude, kao i 195. fabriku za popravku raketa i artiljerije, navodi Interfaks.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu