TALIBANI DEMANTOVALI IZVEŠTAJ UN: Egzekucije bivšvih predstavnika vlade daleko od istine po navodima lidera Avganistana

Đ. G.

22. 08. 2023. u 17:22

IZVEŠTAJ Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA), koji se odnosi na politički progon i vansudska pogubljenja bivših predstavnika vlade, daleko je od istine, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

ТАЛИБАНИ ДЕМАНТОВАЛИ ИЗВЕШТАЈ УН: Егзекуције бившвих представника владе далеко од истине по наводима лидера Авганистана

Foto AP

Misija pomoći Ujedinjenih nacija u Avganistanu saopštila je u utorak da je dokumentovala više od 200 vansudskih pogubljenja bivših zvaničnika i bezbednosnih snaga otkako su talibani došli na vlast, i dokumentovala više od 800 slučajeva kršenja ljudskih prava protiv političkih protivnika talibanske moći.

- Nedavni izveštaj predstavnika UN u Avganistanu, u kojem su oni tvrdili da je više od 800 ljudi iz prethodne administracije ubijeno i mučeno od strane snaga Islamskog Emirata, netačan je i daleko od istine - rekao je portparol talibana.

Prema njegovim rečima, striktno se poštuju uslovi političke amnestije za protivnike nove vlasti, a nekoliko slučajeva represalija iz ličnih ili drugih razloga koji su se desili detaljno se istražuju.

- Nažalost, neke organizacije unutar UN, umesto da razumeju realnost Avganistana i vide pozitivne promene, uvek traže negativne aspekte i šire propagandu koja podriva njihov kredibilitet - rekao je portparol talibana.

Početkom avgusta 2021., talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta , a sledećeg dana su proglasili da je rat završen.

Poslednje dve nedelje avgusta, sa aerodroma u Kabulu, koji je bio pod zaštitom američke vojske, došlo je do masovne evakuacije zapadnih građana i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali.

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, koju je predvodio Mohamed Hasan Akhund , koji je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova tokom prve vladavine Talibana i koji je pod sankcijama UN od 2001. godine, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!