U JUŽNOJ AFRICI POČINJE BRIKS SAMIT: Učestvuje više od 60 zemalja

Tanjug

22. 08. 2023. u 07:10

U JOHANEZBURGU danas počinje 15. samit organizacije BRIKS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. "BRIKS je započeo proces proširenja da bi postao jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svetskog poretka", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za južnoafrički magazin Ubuntu, prenosi TASS.

У ЈУЖНОЈ АФРИЦИ ПОЧИЊЕ БРИКС САМИТ: Учествује више од 60 земаља

Foto Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem video-linka, a zemlju će u Johanezburgu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarka za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike Naledi Pandor je saopštila da će jedna od glavnih tema samita biti upravo proširenje, a na samit je pozvano više od 60 država.

Rojters je ranije preneo tvrdnju južnoafričkog diplomate Anila Suklala da je više od 40 zemalja izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, od toga 22 formalno, dok su ostale pokazale neformalno interesovanje.

U BRIKS žele da uđu Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija i druge zemlje. BRIKS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo doneti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Samit će trajati do 24. avgusta.

BONUS VIDEO:

TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)