"PAMETNE" ČARAPE MERE NEMIRE: Nova tehnologija pomaže osobama koji pate od demencije

A. V. V.

21. 08. 2023. u 18:57

NAUČNICI su na pragu da razviju "pametne" čarape koje će moći da olakšaju život najstarijima. Reč je o novoj tehnologiji koja prati otkucaje srca čoveka, nivo znojenja i kretanje, a trenutno se testira u staračkom domu "Stari parohijski dom" u Ekseteru na jugozapadu Velike Britanije. Ovaj izum može da prati i nivo anksioznosti i uznemirenosti kod osoba sa demencijom, prenosi Bi-Bi-Si. Vođe projekta se nadaju da bi "pametne" čarape mogle da spreče padove kod starijih osoba.

ПАМЕТНЕ ЧАРАПЕ МЕРЕ НЕМИРЕ: Нова технологија помаже особама који пате од деменције

Printskrin

"Pametne" čarape su kreacija doktora Zika Stira, specijaliste za robotiku i veštačku inteligenciju. Ovu tehnologiju je osmislio pošto je njegovoj prabaki dijagnostikovana demencija.

- Čarape su uobičajeni odevni predmet i veća je verovatnoća da će se tolerisati nego uređaj koji se nosi na ruci. Takođe, znamo da je stopalo jedna od najboljih lokacija na ljudskom telu za merenje stresa, zbog velike gustine znojnih žlezda - rekao je on.

Prema rečima stručnjaka, senzori u čarapama šalju signale aplikaciji, koja dalje upozorava negovatelja ako nadgledani nivoi rastu. Rano upozorenje omogućava osoblju da interveniše pre nego što eskalira u uznemireno ponašanje.

Prvi stanar koji je dobio čarape na probu je Džon Pajper (83), bivši inženjer elektronike, a živi u domu od 2022. godine i boluje od demencije. Ispričao je da mu ne smeta da bude "pokusni kunić".

- Sve što bi smanjilo nivo anksioznosti i samim tim povećalo nečije blagostanje potpuni je bonus - rekla je menadžerka doma Keri Dempsi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)