UKRAJINCI MENJAJU TAKTIKU ZBOG SVE JAČIH RUSKIH NAPADA: Na nišanu je jedan objekat, piloti se snašli - i uzvratili

Novosti online

18. 08. 2023. u 09:55

UKRAJINSKI piloti konstantno "raspršuju" borbene avione u različite vazdušne baze i civilne aerodrome kako bi se suprotstavili pojačanim ruskim udarima na vazdušne instalacije, piste i centre za obuku pilota u zapadnim regionima Ukrajine, prenosi Fajnenšel tajms.

УКРАЈИНЦИ МЕЊАЈУ ТАКТИКУ ЗБОГ СВЕ ЈАЧИХ РУСКИХ НАПАДА: На нишану је један објекат, пилоти се снашли - и узвратили

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izvori koje citira FT kažu da su ovi napadi posebno usmereni na ometanje sposobnosti ukrajinskih Oružanih snaga da koriste krstareće rakete velikog dometa Storm šedou.

Bivši komandant američke vojske u Evropi, general Ben Hodžis objasnio je da su pojačani napadi na ukrajinske vazdušne baze pokušaj Moskve da spreči Ukrajinu da iskoristi ove rakete za gađanje ruskih objekata na Krimu.

U maju je Velika Britanija isporučila Ukrajini krstareće rakete Storm šedou dometa preko 250 kilometara. Francuska se takođe obavezala da će tokom samita NATO-a u Vilnjusu obezbediti identične rakete sa vazdušnim lansiranjem SKALP.

Vazduhoplovna baza Starokonstantinov, dom ukrajinske 7. brigade taktičke avijacije koja, između ostalog, leti na bombarderima Su-24M, sada je tri puta gađana od strane Rusa u poslednja četiri meseca – prvo 29. maja, zatim 26. jula i ponovo 6. avgusta.

U prvim danima invazije u punom obimu, Rusija je znala da ovi avioni predstavljaju ozbiljnu pretnju njihovim snagama, i Moskva je uložila veliki napor da ih uništi što je pre moguće.

Sada Su-24M predstavljaju još veću pretnju Rusiji, s obzirom na to da su modifikovani da nose rakete Storm šedou/SKALP. Sa maksimalnim dometom od preko 250 km, ovo stelt oružje daje proširenu sposobnost uništavanja ciljeva koje brane ruski PVO sistemi.

Ukrajinska vojska tvrdi da je 100 odsto ovih raketa pogodilo mete.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?