NEMA BRIGA OKO TRZAVICA POLJSKE I BELORUSIJE: NATO ne razmatra opciju kolektivne odbrane zbog ovih tenzija

Novosti onlajn

02. 08. 2023. u 21:53

NATO ne razmatra opciju aktiviranja principa kolektivne odbrane u vezi sa pograničnim tenzijama između Poljske i Belorusije, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

НЕМА БРИГА ОКО ТРЗАВИЦА ПОЉСКЕ И БЕЛОРУСИЈЕ: НАТО не разматра опцију колективне одбране због ових тензија

FOTO: AP/Tanjug

- Postoji proces kada se zemlje NATO-a pozivaju na član 5 Povelje Alijanse. Trenutno nismo u takvoj situaciji - rekao je Miler, komentarišući tvrdnje Varšave da su beloruski helikopteri narušili vazdušni prostor zemlje.

U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo odbrane Belorusije koje je saopštilo da je Minsk dostavio Poljskoj detaljne podatke objektivne kontrole letova beloruskih i poljskih letelica od 1. avgusta u pograničnoj teritoriji.

"Podaci objektivne kontrole potvrđuju da nema bilo kakvog osnova za optužbe za narušavanje državne granice“, navodi se u saopštenju beloruske strane.

Član 5 Povelje NATO koji je potpisan u Varšavi 1949. godine odnosi se na princip kolektivne odbrane Alijanse. Ona predviđa kolektivni odgovor u slučaju „oružanog napada na jednu ili nekoliko zemalja“ članica NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule