RAT U UKRAJINI: Rusi pogodili zgradu SBU, odmah se oglasio Zelenski (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 07. 2023. u 07:53 >> 22:12

U TOKU je 520. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinske snage trpe velike gubitke nakon što je pokrenuta nova faza kontraofanzive, što je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin. Najintenzivnije borbe vode se u zaporoškom pravcu, a prema rečima ruskog lidera, Ukrajinci trpe 10 puta više gubitaka od ruskih snaga.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси погодили зграду СБУ, одмах се огласио Зеленски (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Rusi pogodili zgradu SBU

Pet osoba povređeno je u ruskom raketnom napadu na Dnjepar, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko

Kako je dodao, službe Hitne pomoći završile pretragu tog područja od stana do stana.

Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da su pogođene višespratnica i zgrada ukrajinske službe bezbednosti (SBU).

Naveo je da je održao hitne sastanke sa SBU, ministarstvom unutrašnjih poslova, službama za vanredne situacije i lokalnim zvaničnicima.

Ruske snage intenzivno dejstvuju artiljerijskom i minobacačkom vatrom

Komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine  kaže da je situacija u pravcu Bahmuta u Donjeckoj oblasti veoma napeta.

Kako je naveo, ruske snage intenzivno dejstvuju artiljerijskom i minobacačkom vatrom, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Vazdušna opasnost

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Orban: Ne znam koliko će dugo EU moći da pruža finansijsku podršku Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da se ne zna koliko dugo će Evropska unija moći da pruža finansijsku podršku Ukrajini s obzirom na nedostatak izveštaja o tome na šta je utrošeno 70 milijardi evra iz planiranog sedmogodišnjeg budžeta EU.

"Pitanje je koliko će Evropa još moći da pomaže Ukrajini. Amerika ima svetsku valutu – dolar i uz razne finansijske manipulacije i operacije može da proizvede mnogo novca. Ali evro je drugačiji, mi ne možemo da proizvodimo novac tako lako kao Amerikanci. U EU zemlje članice daju sredstva u opšti budžet. Ne znam koliko ćemo još izdržati jer je evropska ekonomija u nevolji, a kraj rata se ne nazire. Dali smo više od 70 milijardi evra i ne znamo za šta, nema izveštaja", rekao je Orban za mađarski radio "Košut".

Šef mađarske vlade podsetio je da je Evropska komisija "usred sedmogodišnjeg plana budžeta EU" predložila njegovo povećanje za još desetine milijardi evra, od kojih je 50 namenjeno Ukrajini.

Uz to je upitao da li su sredstva koja Unija duguje Mađarskoj zapravo potrošena na pomoć Ukrajini.

"EU ne može da ispuni svoje obaveze prema državama članicama, pa tako ni prema nama. EU nam duguje. Sve članice moraju svake godine da uplaćuju sredstva u opšti budžet, mi smo ispunili svoje obaveze, ali od tada nismo dobili novac koji nam sleduje", pojasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, Unija je Budimpešti trebalo da obezbedi oko dve milijarde evra za izgradnju ograde i zaštitu granice od ilegalnih migranata, isto toliko za povećanje plata mađarskih nastavnika, kao i da joj obezbedi pristup sredstvima iz Fonda EU za ekonomski oporavak posle pandemija virusa korona.

"Ne postavljamo bez razloga pitanje da li je novac koji nam duguju potrošen na nešto drugo, recimo na Ukrajinu. Dosad nismo dobili odgovor", izjavio je premijer Mađarske.

Upitan da li bi Mađarska mogla da blokira promenu budžeta EU dok joj se sredstva ne vrate, Orban je odgovorio da bi to bio neprijateljski akt pošto u bloku postoji pravilo da se različiti slučajevi ne povezuju.

"Ipak, o ovoj temi postoji vremenska podudarnost. Prošli put se desilo da su se odluke za koje je potrebna jednoglasna podrška poklopile s odlukama o mađarskom novcu", dodao je Orban.

"Aligator" uništava ukrajinsko oklopno vozilo

Posada izviđačko-jurišnog helikoptera Ka-52 „Aligator“ uništila je ukrajinsko oklopno vozilo u rejonu Vremevskog.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinske snage su u južnodonjeckom pravcu za dan izgubile skoro 300 vojnika i pet tenkove nemačke i francuske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Kako je precizirano, odbijeni su svi napadi protivnika u Zaporoškoj oblasti i u tom pravcu je likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika.
- U vremevskom pravcu odbijen je napad brigade marinaca ukrajinske vojske. Likvidirana je grupa diverzanata, a ukrajinske snage su izgubile do 110 vojnika.
- Ruske snage su u krasnolimanskom pravcu za dan odbile četiri napada protivnika u području mesta Červona Dibrova u LNR. Likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.
- U donjeckom pravcu je odbijeno sedam napada, likvidirano je preko 260 ukrajinskih vojnika. Sprečena je rotacija ukrajinskih jedinica u području mesta Kleščejevka.
- U svatovskom pravcu u području mesta Sergejevka u LNR zauzeto je nekoliko ukrajinskih uporišta. Ruske snage su napredovale 1,5 kilometar u dubinu odbrane protivnika.
- U kupjanskom pravcu motorizovane snage su nastavile ofanzivne akcije zapadno od Kuzemovke u LNR i učvrstile su se na povoljnim položajima. Gubici ukrajinskih snaga su preko 30 vojnika, sedam jedinica naoružanja i tehnike.
- U hersonskom pravcu likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika i dva vozila.
- Pogođeno je pozadinsko komandno mesto ukrajinske grupe „Soledar“, terensko komandno mesto 10. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine.
- U području mesta Žitlovka u LNR ruske snage su izvele napad na protivnika i napredovale u dubinu njegove odbrane tri kilometra.
- Ruske snage PVO uništile su dva projektila „hajmars“ i 17 ukrajinskih dronova.

Ruska vojska napreduje

Na Krasnolimanskom i Svatovskom pravcu odbijeni su napadi Oružanih snaga Ukrajine kod Dibrove, nastavlja se napredovanje ruskog vojnog osoblja duž linije Sergejevka-Kovalevka-Karmazinovka-Novođanoe, izvestio je vojni dopisnik Jevgenij Lisicin.

Ukrajinska strana nije se oglasila još uvek o ovim dešavanjima na frontu.

Oklopna vozila uništena u zasedi

Dva ukrajinska oklopna vozila švedske proizvodnje (BMP CV 90) uništena u zasedi.

U neuspešnom pokušaju prodora ukrajinskih snaga na liniji Svatovo-Kremina uništeno je više ovakvih vozila.

„Solncepek“ zaustavio ukrajinske diverzante

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo snimak borbenog rada teškog višecevnog bacača raketa Tos-1A „Solncepek“ Centralnog vojnog okruga na Krasnolimanskom pravcu.

Napeto u vremevskom pravcu

Ruska vojska kontroliše situaciju u vremevskom pravcu, dok ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da očuva svoje položaje u severozapadnom delu sela Staromajorsko, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Takođe je rekao i da je situacija napeta i da protivnik trpi značajne gubitke.

Kremlj: Rusija otvorena za rešavanje situacije u Ukrajini, Kijev odbacuje dijalog

Rusija ostaje otvorena za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali kijevske vlasti, čak i u teškoj situaciji u kakvoj se danas nalaze, odbacuju dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

- Rusija i dalje ostaje otvorena za pregovore kako bi ostvarila svoje ciljeve, ali uprkos prilično teškoj situaciji u kojoj se sada nalazi ukrajinska strana, oni nisu ništa promenili. Oni odbacuju mogućnost bilo kakvih pregovora - rekao je Peskov.

Orban: Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju

Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju, već samo diplomatskim putem i razgovorima, a prvi korak bi bio trenutni prekid vatre, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

On je za državni radio rekao da Mađarska mora biti uporna u pozivima na mir, ističući da je rat veoma skup, da je Ukrajina ostala bez novca i da jedva preživljava, prenosi agencija MTI. 

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema oceni Orbana, ukrajinska vojska je operativna isključivo zahvaljujući zapadnom novcu.

- Postoje dva pitanja: jedno se tiče odluke predsednika Sjedinjenih Država o tome koliko dugo će oni trošiti milijarde ovde u istočnoj Evropi, a drugo je koliko dugo Evropa može da izdrži - rekao je Orban.

Ukrajinska vojska kasetnim bombama napala Tokmak – poginula žena

Ukrajinska vojska je u tri navrata granatirala grad Tokmak u Zaporožju koristeći kasetnu municiju, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, usled napada zapalila se jedna kuća i poginula je žena, dok je još jedan civil ranjen.

Prva partija - šest „abramsa“

Prvi kontingent tenkova „abrams“, koje će isporučiti Amerika, sastojaće se od šest do osam oklopnih vozila, saznaje list „Politiko“ pozivajući se na svoje izvore.

Ukupno Amerika namerava da Ukrajini isporuči 31 tenk, a reč je o modelu M1A1.

Prethodno je „Politiko“ saopštio da bi isporuka američkih tenkova trebalo da počne u novembru.

Dva ruska drona uništavaju ukrajinski leopard 2A6 

Odbijeno nekoliko napada u južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je više napada ukrajinskih snaga u južnodonjeckom pravcu, izjavio je načelnik pres-centra Oleg Čehov.

Ruske snage su preciznom artiljerijskom paljbom nanele velike gubitke ukrajinskoj vojsci, pojasnio je on i dodao da je likvidirana i jedna izviđačka grupacija ukrajinskih snaga na severozapadu Ševčenka.

Američki tenkovi "abrams" stižu na ukrajinsko ratište u septembru

Naime, SAD šalju Ukrajini starije modele M1A1, umesto modernije verzije A2. U prvoj isporuci, Vašington će dostaviti šest do osam oklopnjaka, a SAD planiraju da pošalju ukupno 31 tenk.

Sprečen napad dronovima na Moskvu

Ruske PVO snage sprečile su novi napad kijevskog režima na Moskovsku oblast, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Napad je izveden dronovima koji su oboreni pre nego što su doleteli do svojih meta, naveo je on i dodao da u napadu niko nije stradao i nije načinjena nikakva materijalna šteta.

Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

Pjongjang ostaje solidaran sa Moskvom po nizu pitanja, uključujući i specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što ukazuje na zajedničku rešenost dve zemlje da se suprotstave kolektivnoj politici Zapada, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i učesnicima svečanog sastanka posvećenog 70. godišnjici pobede u Korejskom ratu.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić