VATIKAN DOBIO NOVE KARDINALE: Franjo se sprema za papu posle pape

Za sadašnjeg papu je važno da u kardinalskom zboru koji će izabrati njegovog naslednika bude oni koji podržavaju njegove reforme.

ВАТИКАН ДОБИО НОВЕ КАРДИНАЛЕ: Фрањо се спрема за папу после папе

Foto AP

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo, argentinski kardinal Bergoljo, priprema Vatikan za papu nakon pape. Promaknuće 21 biskupa i sveštenka za kardinale jedan je od konkretnkih poteza za to, jer većina podržava Franju reformatora i pretpostavlja se da će i nakon ovog pape glasati za naslednkika koji će nastaviti sa reformama.

Zvanično, krajem septembra stupiće na snagu Franjina odluka koja znatno umanjuje šanse konzervativaca koji se sve otvorenije suprostavljaju papinom smeru u kojem vode Crkvu. Osamnaest novih kardinala je mlađe od 80 godina i imaće pravo da sudeluje na konklavi, zatvorenom glasanju za Franjinog naslednika.  Među njima je i argentinski nadbiskuo Viktor Manuel Fernandez kojeg je papa postavio na najvažniju crkvenu dužnost da vodi kancelariju za nauk vere, bivšu inkviziciju. Među novim kardinalima su sveštenici iz celog sveta, a pažnju privlači biskup Stefan Kou Sau-Jana iz Hong Konga, koji je glavna veza Katoličke crkve i kineskih vlasti.

Papa Franjo je i do sada imenovao rekordan broj novih kardinala, svestan da je to jedini načikn da se Crkva zaista reformiše u duhu promena koje je i on u poslednjih deset godina predvodio. Svestan je da mu je preostalo još malo vremena, a njegovi protivnici u Crkvi sve su glasniji i traže povratak na staro. To se posebno odnosi na takozvanu rimsku kuriju, moćne italijanske kardinale u Vatikanu, koji se ne mire da im je papa uskratio prava kao besplatno luksuzno stanovanje i niz beneficija. Do sada nikom od Franjinih prethodnika nije uspelo da ”disciplinuje” rimsku kuriju, a izbor velikog broja kardinala koji nisu iz Italije revolucikonarni je potez pape Franje, sa dalekosežnim posledicama. Naime, već dugo papa nije bio neko iz redova italijanskih kardinala, a Franjo se nada da će ojačati lobi u Vatikanu koji dolazi iz siromašnijih zemalja, naročito Afrike. Sve se više spominju crni kardinali koji bi mogli naslediti Franjju, a dobri poznavaoci prilika u Vatikanu to ne isključuju.

Na listi novih kardinala nije se našao novoizabrani zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. To znači da će konzervativni kardinal Josip Bozanić i dalje imati uticaj u Vatikanu, jer će sudelovati na izboru novog pape, a svaka konklava, kada se kardnali zatvore u Sikstinsku kapelu posebno je dramatična. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEKOLIKO ČUDA DOGODILO SE U BOLNICI: Najnovije informacije o zdravstvenom stanju Roberta Fica