RAT U UKRAJINI: Turska će proizvoditi dronove u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 07. 2023. u 07:22 >> 23:09

RAT u Ukrajini ušao je u 500. dan. Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je juče da će SAD poslati Ukrajini kasetnu municiju, i dodao je da je ta odluka bila "teška", ali da je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije. Najžešće borbe vode se za Kliščejevku, gde su ruske snage pokrenule lokalne kontranapade kako bi ponovo zauzele visove oko grada.

РАТ У УКРАЈИНИ: Турска ће производити дронове у Украјини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: ssb.gov.tr

Turska će proizvoditi dronove u Ukrajini

Kijev i Ankara potpisali su memorandum o proizvodnji bespilotnih letelica u Ukrajini, napisao je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu.

Rusija do Odese

Bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor je u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom rekao da, ako NATO preduzme provokativne akcije tokom samita u Viljnusu, onda Ukrajina može da se suoči sa novim teritorijalnim gubicima.

- Odluka NATO-a na predstojećem samitu mogla bi da primora Putina da krene u aktivnu ofanzivu u Ukrajini sve do Odese - istakao je on, dodajući da Moskva ima sve neophodne resurse za to.

Zelenski: Petorica vođa Azova se vratila iz Turske

Petorica vođa Nacionalističkog puka Azov vratila su se iz Turske u Ukrajinu, tvrdi Vladimir Zelenski.

Kako navodi Komersant, reč je o Denisu Prokopenku, Svjatoslavu Palamaru, Sergeju Volinskom, Olegu Homenku i Denisu Šlegu.

Ukrajinski oficiri se žale na neuspeh kontraofanzive

Ukrajinska vojska nije uspela da postigne očekivani uspeh u kontraofanzivi zbog jake linije odbrane ruske armije, navodi italijanski list „Korijere de la sera“, pozivajući se na izjavu ukrajinskih komandira.

- Nismo se pomerili ni za metar od juna i nismo dobili nikakvo novo oružje od NATO-a - požalio se pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Sergej Janduljski.

Prema mišljenju oficira, Moskva se dobro pripremila za ukrajinsku kontraofanzivu.

- Istina je da nismo očekivali tako jaku reakciju Rusa. Oni su se veoma dobro utvrdili, imali su više od godine da to učine. Njihova minska polja su ogromna - rekao je drugi visoko rangirani oficir vojno-obaveštajne službe u Kramatorsku.

Kontraofanziva ukrajinskih snaga počela je 4. juna. Uspeh nije postignut ni u jednom od pravaca, a ukrajinske snage su pretrpele velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Kadirov: Uništeno skladište OSU

Ruska vojska uništila je skladište municije i gorica Oružanih snaga Ukrajine u selu Odnoborovka, u Harkovskoj oblasti, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Na teritoriji naselja Odnorobovka u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije, kao i skladište goriva i maziva Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je rezultat rada jedinica drage braće, starešina odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije u Kurčalojskom i Šatojskom okrugu, Rustama Agujeva i Gairbeka Delimhanova, zajedno sa vojnim licima bataljona Zapad-Ahmat - napisao je Kadirov.

On je dodao da je u trenutku udara na teritoriji skladišta možda bilo vojno osoblje ukrajinskih formacija.

Rogozin: Specijalisti već proučavaju "Storm Šedou"

Specijalisti ruskog vojno-industrijskog kompleksa počeli su da proučavaju raketu Storm Šedou koju su oborile ruske snage, a koja je u Moskvu dopremljena iz oblasti Zaporožja, rekao je šef vojno-tehničkog centra "Carski vukovi" Dmitrij Rogozin.

On je ranije za TASS rekao da je zarobljena raketa Storm Šedou uspešno dopremljena u Moskvu na dalje proučavanje.

Kako je naglasio načelnik vojno-tehničkog centra, oružane snage Ukrajine pokušale su da spreče evakuaciju oborene rakete sa linije fronta.

Ruski desantni brodovi stigli na Krim

Bivši načelnik britanske vojske: Odluka SAD da pošalje kasetnu municiju mogla bi da naškodi NATO

Odluka Džoa Bajdena da pošalje kasetnu municiju u Ukrajinu "nosi rizik" raspada NATO alijanse, izjavio je bivši načelnik Generalštaba britanske vojske.

U razgovoru za Skaj njuz, general Denat je rekao da je to morala biti "veoma teška odluka" i da Bajden nije jedini koji se zbog toga osećao "veoma neprijatno".

- Iz ličnog iskustva, kada sam bio komandant britanskih snaga i kada smo otišli ​​na Kosovo 1999. godine, jedina dva vojnika koje smo izgubili poginula su od neeksplodiranih ubojnih sredstava iz NATO kasetnog naoružanja, koje je u toj fazi još bilo dozvoljeno da se koriste - opisao je on. .

- Mogu da razumem zašto Amerikanci žele da daju ovu dodatnu vatrenu moć Ukrajini da pomognu njihovoj kontraofanzivi. Ali kako se približavamo samitu NATO-a u Viljnusu, gde je jedna od najvažnijih stvari da se pokaže jedinstvo NATO-a, najava razmeštanja ovog oružja u ovom trenutku može dovesti do narušavanja harmonije NATO-a.

IPR: Ukrajinske snage ostvaruju "taktički značajne" pobede u Bahmutu

Ukrajinska kontraofanziva je donela "taktički značajne" pobede u oblasti Bahmuta, prema izveštaju američkog istraživačkog centra "Institut za proučavanje rata".

Institut za proučavanje rata saopštio je da geolocirani snimci pokazuju da su ukrajinske snage zauzele teren u blizini severnog i južnog Bahmuta, vraćajući kontrolu nad prethodno izgubljenim položajima u toj oblasti.

Vojni zvaničnici potvrdili su nastavak ofanzivnih operacija u zapadnom Zaporožju i duž granice između Zaporoške i Donjecke oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije i drugi ruski izvori tvrdili su da su ukrajinske snage vodile ofanzivne operacije u pravcu Kremene duž linije Harkov-Lugansk.

Zelenski posetio Zmijsko ostrvo

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo, godinu dana nakon povlačenja ruskih trupa sa tog mesta.

Na snimku se vidi Zelenski koji gliserom, u pratnji Andrija Jermaka, svog šefa kabineta, putuje na ostrvo.

Pratilo ih je nekoliko vojnika. Pre iskrcavanja na kopno, Zelenski i Jermak su stavili pancire.

Ostrvo je došlo pod kontrolu ruskih snaga krajem februara 2022. godine, a 30. juna rusko Ministarstvo odbrane je objavilo povlačenje.

Kako je objašnjeno u resoru, to je učinjeno kao gest dobre volje da se pokaže da se Moskva ne meša u napore UN da organizuju izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Astafijev: Pogođeni položaji "Krakena"

Avijacija južne grupacije ruskih trupa pogodila je položaje ukrajinske jedinice "Kraken" u rejonu naselja Đeržinskoje, rekao je šef pres centra južne grupe Vadim Astafijev.

- Pogođene su rezerve ukrajinskih nacističkih formacija "Kraken" u rejonu naselja Đeržinskoje. Jedinice 8. kombinovane armije Južnog vojnog okruga osujetile su dva napada jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine, čiji je cilj bio probijanje odbrane u oblasti Majorska - rekao je Astafjev.

Prema njegovim rečima, avijacija Južne grupe snaga izvela je raketne napade po koncentracijama ljudstva i uporištima Oružanih snaga Ukrajine na Soledar-Artemovskom i Aleksandro-Kalinovskom pravcu.

Detalji o novom američkom paketu pomoći Ukrajini

SAD će poslati Ukrajini novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati artiljerijsku municiju, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju kalibra 105 milimetra, saopštio je podsekretar Pentagona Kolin Hal.

U novi paket uključena je i dodatna municija za sisteme PVO ''Patriot'' i municija za raketne sisteme visoke pokretljivosti, dodatni oklopni transporteri ''Strajker'', precizna vazdušna municija, municija za rušenje i sistemi za uklanjanje prepreka, kao i razni rezervni delovi i operativna oprema za održavanje.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden odobrio slanje kasetne municije Ukrajini, nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost.

Saliven je ocenio da je to što Rusija koristi kasetnu municiju u sukobu ''potpuno neprihvatljivo po više tačaka'', dodajući da Rusija koristi takvu municiju za napad na suverenu zemlju i civilne ciljeve i na taj način krši međunarodno pravo.

- Što je najvažnije, postoji velika razlika između municije koju koristi Rusija i one koju bi SAD obezbedile Kijevu - rekao je on.

Oborena dva drona iznad Voronježa

Ruska PVO je u regionu Voronježa oborila dva drona, saopštio je guverner te oblasti Aleksandar Gusev.

On dodaje da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Ranije u petak, oko 23.30 po moskovskom vremenu, čuli su se zvuci eksplozija u Sovjetskom okrugu Voronježa.

Šojgu u iznenadnoj inspekciji

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverio je organizaciju borbene obuke novoformiranih formacija na poligonima Južnog vojnog okruga, saopštila je u subotu pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

- Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, proverio je organizaciju borbene obuke vojnog osoblja po ugovoru novoformiranih formacija i vojnih jedinica na poligonima Južnog vojnog okruga - navodi se u saopštenju.

Čehov: Uništena vozila i ljudstvo ukrajinske vojske

Ruska artiljerija u južnodonjeckom pravcu uništila je vozila sa ukrajinskim vojnicima, minobacačkom posadom i dva borbena vozila pešadije, izjavio je za RIA Novosti Oleg Čehov, šef pres-centra grupacije Vostok Oružanih snaga Rusije.

Čehov je dodao da su helikopteri vojne avijacije osujetili pokušaje rotacije jedinice Oružanih snaga Ukrajine na položajima u oblasti istočno od Makarovke i severozapadno od Novodonjecka.

- Uništeni su oklopni transporter, borbeno oklopno vozilo i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine - rekao je on.

Zelenski veruje da će Ukrajina povratiti kontrolu nad Krimom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da veruje da će njegova zemlja povratiti kontrolu nad Krimom i zahvalio Turskoj što podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP photo

- Zahvalan sam Turskoj što podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet - rekao je Zelenski, govoreći zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istanbulu rano jutros.

- Razgovarali smo o situaciji na Krimu, koji Rusija još uvek nelegalno kontroliše i koristi kao mostobran. U svakom slučaju, mi ćemo povratiti kontrolu nad Krimom - rekao je on.

BONUS VIDEO: "Timski rad je ključan" - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (30)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!