AMERIKANCI NE ZNAJU GDE JE PRIGOŽIN Kirbi: "Nastavljamo da pratimo aktivnosti Vagnera bez obzira gde se oni nalaze"

Đ.G.

30. 06. 2023. u 20:07

SJEDINjENE Američke Države će nastaviti da prate aktivnosti Vagnerove grupe širom sveta, ali još uvek nije u potpunosti jasno gde se nalazi njen lider Jevgenij Prigožin i njegovi borci, rekao je Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

АМЕРИКАНЦИ НЕ ЗНАЈУ ГДЕ ЈЕ ПРИГОЖИН Кирби: Настављамо да пратимо активности Вагнера без обзира где се они налазе

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

- Ovde nemamo potpunu vidljivost gde se nalazi gospodin Prigožin ili svi njegovi borci... Nameravamo da nastavimo da pratimo Vagnerove aktivnosti gde god da se nalaze širom sveta - rekao je Kirbi na brifingu.

Nakon Pentagona, on je rekao da, prema američkim procenama, bar neke od Vagnerovih jedinica ostaju u Ukrajini.

Kada je reč o tome gde se nalazi sam Prigožin, Amerikanci nemaju informacije koje bi smatrali dovoljno pouzdanim, dodao je Kirbi.

U noći 24. juna, u Rostovu na Donu, PMC Vagner zauzeo je štab Južnog vojnog okruga. Do zaplene je došlo nakon izjava Jevgenija Prigožina da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na kampove Vagner, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Ruski predsednik Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom, što je dovelo do preteranih ambicija i ličnih interesa.

Kasnije je predsednik Belorusije  Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, obavio razgovore sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je šef PMC-a prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalje korake za deeskalaciju. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da Prigožin odlazi u Belorusiju i da će krivični postupak biti povučen. Kremlj je rekao da je garancija za to reč predsednika Rusije. Lukašenko je 27. juna potvrdio dolazak Prigožina na belorusku teritoriju. Prema CSO FSB-a, tokom istrage je utvrđeno da su učesnici pobune 24. juna prekinuli svoje akcije direktno usmerene na izvršenje zločina, s obzirom na to, krivični predmet je odbačen 27. juna - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)