"JA NISAM POSREDNIK, OVO JE NAŠA OTADŽBINA": Lukašenko o Putinu i pobuni Vagnera - "Čujte, ne trebaju mi nikakvi spomenici"

Novosti online

27. 06. 2023. u 17:43

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko ne smatra sebe posrednikom u rešavanju situacije tokom pobune Jevgenija Prigožina, vođe grupe Vagner, već učesnikom, isto kao i ruski predsednik Vladimir Putin.

ЈА НИСАМ ПОСРЕДНИК, ОВО ЈЕ НАША ОТАЏБИНА: Лукашенко о Путину и побуни Вагнера - Чујте, не требају ми никакви споменици

Foto: Profimedia

- Ja nisam posrednik. Ja sam isto toliko učesnik ovih događaja kao i predsednik Putin. Jer ovo je naša Otadžbina. Ponavljam još jednom. Prema tome, ako neko u Rusiji – a čujem – govore da je Lukašenko posredovao, ne. To je isti problem i naš, moj, kao i predsednika Putina i Rusa - ​​rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

- Mnogi kažu: evo, Lukašenko je posrednik, bravo, heroj, da mu se podigne spomenik... Čujte, meni ne trebaju nikakvi spomenici, znate moj odnos prema spomenicima. Ja to uglavnom ne prihvatam dobro. A posrednici? Nikada nisam tražio da posredujem. Ne prihvatam medijaciju uopšte, mrzim je. Jer dok ja radim kao predsednik, svi nas dave, dave, dave... sa sankcijama - rekao je on.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)