NAKON TRAGEDIJE POVUKLI TUŽBU: Muž i žena hteli da idu do "Titanika", vlasnik podmornice im stalno otkazivao put

Novosti online

28. 06. 2023. u 11:33

PAR sa Floride koji je tužio vlasnika "Oušen gejta" (OGE) Stoktona Raša, jer je odbio da vrati njihov depozit od 210.000 dolara za obilazak olupine "Titanika", odustao je od tužbe nakon što je direktor poginuo u smrtonosnoj imploziji podmornice.

НАКОН ТРАГЕДИЈЕ ПОВУКЛИ ТУЖБУ: Муж и жена хтели да иду до Титаника, власник подморнице им стално отказивао пут

Foto: Profimedia

Kako prenose američki mediji, Mark i Šeron Hegl podneli su tužbu u februaru, tvrdeći da je Raš konstantno otkazivao zaron koji su rezervisali na podmornici "Titan" još 2018.

"Obavestili smo advokate da povuku tužbe"

Nakon što je potvrđeno da je Raš poginuo u "Titanu", bračni par Hegl je saopštio da su "čast, poštovanje i dostojanstvo" žrtava važniji od njihove tužbe, preneo je Index.hr.

- Kao i većina širom sveta gledali smo izveštavanje o Titanu sa velikom zabrinutošću i ogromnom količinom tuge i saosećanja za porodice onih koji su izgubili živote - rekli su Heglovi za "Foks 35".

- U svetlu ovih tragičnih događaja, obavestili smo naše advokate da povuku sve pravne radnje protiv Stoktona - navodi se u saopštenju.

Spor sa kompanijom "Oušen gejt" počeo 2016.

Spor Heglovih sa OGE započeo je 2016. kada su potpisali ugovor i uplatili depozit u nadi da će biti među prvim klijentima kompanije. Sredinom 2017. su posumnjali da podmornica, tada poznata kao "sajklops 2", neće biti spremna do planiranog datuma isplovljavanja, navodi se u tužbi podnetoj u okrugu Orindž.

Sudski podnesak navodi da su Heglovi hteli da se povuku iz ekspedicije i da su zatražili povraćaj svog depozita od 20.000 dolara. Tvrde da ih je Raš posetio u njihovoj kući na Floridi u septembru 2017. kako bi ih uverio da će se putovanje odvijati prema planu.

- Raš nam je opisao što se može očekivati ​tokom avanture - rekli su oni.

U januaru 2018. par je tvrdio da su bili prisiljeni da plate čitavu sumu od 210.258 dolara kako bi osigurali dva mesta u "Titanu". Ekspedicije su zatim non-stop otkazivane, a kada su zatražili povraćaj novca 2019, rečeno im je da moraju da prihvate mesta u "Titanu" 2021.

Heglovi leteli i Bezosovom raketom

Raketa "Nju Šepard" Bezosove kompanije "Blu oridžin" na kojoj su bili Heglovi lansirana je 31. marta iz zapadnog Teksasa, prenosi Index.hr.

Heglovi su bili među šestočlanom posadom na 11-minutnom letu do ivice svemira.

"Nju Šepard" je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula kojom ne može da se upravlja unutar vozila. Raketom se u potpunosti upravlja preko kompjutera.

Tokom putovanja posada nekoliko minuta oseća bestežinsko stanje i može da vidi zakrivljenost planete Zemlje kroz, kako kaže "Blu oridžin", "najveće prozore ikada korišćene u svemirskom saobraćaju".

Tragedija podmornice "Titan"

Petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice tokom putovanja do olupine "Titanika" - milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, francuski okeanograf i stručnjak za "Titanik" Pol Anri Nargolet i Stokton Raš, osnivač OGE.

Bespilotni podmorski robot poslat sa kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro 22. juna na oko 488 metara od krme olupine, četiri kilometra ispod površine, rekao je kontraadmiral Američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za medije.

FOTO: Tanjug/AP

- Krhotine su u skladu sa katastrofalnim gubitkom komore za pritisak - rekao je Mauger.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli opisao je imploziju podmornice kao "tragičnu vest" i rekao da britanska vlada podržava pogođene britanske porodice.

Bela kuća je objavila da su porodice poginulih prošle kroz potresno iskušenje u proteklih nekoliko dana i da su u njenim mislima i molitvama.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ": Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)