"MORAJU DA SE ZAGREJU I SAČUVAJU KISEONIK": Rodžer je preživeo tri dana pod vodom, sada ima poruku za zarobljene u "Titanu" (FOTO)

Novosti online

21. 06. 2023. u 11:17

BIVŠI mornarički inženjer Rodžer Malinson, koji je 1973. godine preživeo 84 sata zarobljen pod vodom u loptastoj podmornici, rekao je da "uvek postoji nada" da će nestala podmornica Titan biti pronađena.

МОРАЈУ ДА СЕ ЗАГРЕЈУ И САЧУВАЈУ КИСЕОНИК: Роџер је преживео три дана под водом, сада има поруку за заробљене у Титану (ФОТО)

Foto: Profimedia/Javno vlasništvo

Podmornica kompanije Oušn gejt sa pet putnika nestala je u nedelju uveče, a kontakt je izgubljen sat i 45 minuta nakon što je zaronila.

Otada traje operacija potrage i spasavanja, ali od podmornice i posade još uvek ni traga.

Veruje se da su im preostale zalihe kiseonika za manje od 40 sati, zbog čega traje trka sa vremenom da se ona što pre locira i izvuče na sigurno.

Kada je Malinson pronađen preostalo mu je kiseonika samo za 12 minuta.

On je bio u podmornici Pisces III koja je nestala kod obala Irske u Keltskom moru 1973. godine. Sa njim je tada bio Rodžer Čepmen.

Spasavanje Malinsona i Čepmena/Foto: Javno vlasništvo

Kod sebe su imali samo jedan sendvič sa sirom i limenku limunade. Pošto je doživeo slično iskustvo, poslao je poruku nade posadi zarobljenoj u nestaloj podmornici Titan.

- Nada uvek postoji. Neverovatno je šta se može dogoditi. Moraju da se zagreju kako se ne bi smrzli i sačuvaju kiseonik. Posle onog kroz šta smo prošli, nada uvek postoji - rekao je on za Miror.

On pak dodaje da ga jedna stvar brine.

- Ono što me brine je zašto nije bilo poruka sa broda. Ozbiljno me brine da tamo nema nikog živog. Pretpostavljam da će udarati čekićem o trup broda, tako da ako se neko nađe u okolini, može da ih čuje - rekao je on.

Podmornica Titan/Foto: Profimedia

Malinson je otkrio i da li je pomislio da neće preživeti zarobljen u lopti pod vodom.

- Definitivno smo mislili da nećemo uspeti. 84 sati je puno i nismo imali dovoljno hrane, dovoljno kiseonika. Morali smo stvarno sve da racionalno shvatimo i pazimo jedni na druge. Čuvali smo jedni druge i to je bio glavni spas - rekao je on.

Kada su izašli na površinu, bili su gladni, iscrpljeni i vlažni od vlage.

Porodice i prijatelji petoro ljudi na nestaloj podmornici sada se nadaju istom ishodu.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA - Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)