INDIJA ŽELI AFRIČKI SAVEZ U G20: Pravi korak ka pravednijem, inkluzivnijem i participativnom svetskom poretku

Novosti online

18. 06. 2023. u 18:34

INDIJSKI premijer Narendra Modi predložio je da na predstojećem samitu G20 u septembru Afrička unija postane stalni član grupe, piše Tajms of Indija, pozivajući se na zvanične izvore.

ИНДИЈА ЖЕЛИ АФРИЧКИ САВЕЗ У Г20: Прави корак ка праведнијем, инклузивнијем и партиципативном светском поретку

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Indija 2023. godine predsedava G20 i planira da bude domaćin samita na visokom nivou u septembru. Prema pisanju lista, Afrička unija je zatražila od Modija da traži uključivanje u G20. Zauzvrat, indijski premijer je poslao pisma sa odgovarajućim predlogom liderima zemalja i udruženja, uključenih u G20.

 - Premijer igra vodeću ulogu po ovom pitanju i aktivno podržava i promoviše ideju (da se Afrička unija uključi u G20). Ovo će biti pravi korak ka pravednijem, inkluzivnijem i participativnom svetskom poretku i globalnom upravljanju. Modi je aktivni pristalica toga da se poveća uloga zemalja globalnog juga, posebno afričkih, na međunarodnim platformama - rekao je izvor.

Kako je u martu rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka ministara spoljnih poslova G20, zemlje asocijacije su se saglasile da Afrička unija postane punopravni član G20.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!