RUSIJI JE SPREMNA ZA PREGOVORE SA KIJEVOM, ALI... Peskov poručio: "Za to nema osnova"

Novosti onlajn

18. 06. 2023. u 08:37

RUSIJA ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „RT Arabik“.

РУСИЈИ ЈЕ СПРЕМНА ЗА ПРЕГОВОРЕ СА КИЈЕВОМ, АЛИ... Песков поручио: За то нема основа

Foto: EPA

- Moramo stalno imati na umu da je režim Zelenskog, odnosno, sam predsednik Zelenski, potpisao ukaz koji zabranjuje predsednicima Ukrajine da pregovaraju sa ruskom stranom. To jest, veoma je teško govoriti o nečemu u ovoj situaciji. Mi smo spremni. Imamo političku volju, imamo spremnost, ali ovde se ne nazire dijalog, nema nekog osnova za dijalog - zaključio je Peskov.

On je podsetio da je nekoliko zemalja istupilo sa namerama da igraju ulogu posrednika u rešavanju krize oko Ukrajine, uključujući i inicijative Kine, Vatikana i afričkih zemalja.

Prema njegovim rečima, formulišu se manje-više konkretne inicijative.

- Rusija je, kao što je predsednik Putin više puta rekao, bila, jeste i ostaće otvorena za razgovore o svim inicijativama - rekao je on.

ortparol Kremlja je dodao da Moskva visoko ceni napore svih zemalja koje pokušavaju da doprinesu rešavanju krize.

- Rusija je spremna za ove razgovore. Koliko su te inicijative izvodljive i koje od njih mogu biti sprovedene, a koje ne – naravno, sve je u detaljima. Potrebno je razmotriti sve detalje“, ocenio je Peskov.

Rat Moskve i Zapada

On je istakao da se faktički vodi rat između Moskve i kolektivnog Zapada, da Ukrajini stav diktira Vašington.

- Specijalna vojna operacija pokrenuta je protiv Ukrajine, protiv kijevskog režima kako bi se osigurala bezbednost naroda Donbasa. To je zaista tako. On se sada faktički vodi kao rat između Moskve i kolektivnog Zapada - objasnio je Peskov.

Kako je naveo, „suverenitet Ukrajine je veoma apstraktan pojam“.

- Ukrajina nema suverenitet. Ukrajina nema ni volje, ni želje, ni mogućnosti da se izjasni o bilo kakvom suverenom stavu. Ukrajini diktiraju šta treba da se uradi iz Vašingtona. To je potpuno očigledna i svima razumljiva činjenica - istakao je portparol.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao da neprekidna velika pomoć Kijevu sve više „uvlači zapadne zemlje u sukob na strani kijevskog režima“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)