UNESKO POTVRDIO: SAD planiraju da se vrate u organizaciju

Tanjug

12. 06. 2023. u 13:40

SJEDINjENE Američke Države planiraju da se vrate u Unesko, iz kojeg su se povukle u decembru 2018. godine, rečeno je danas iz sedišta ove agencije pri Ujedinjenim nacijama za kulturu, obrazovanje i nauku.

УНЕСКО ПОТВРДИО: САД планирају да се врате у организацију

Foto Predsedništvo Srbije

Kako je Unesko dodao, planirano je da se SAD vrate u organizaciju od jula, preneo je Rojters. Vraćanje u Unesko je jedan od ciljeva administracije predsednika Džozefa Bajdena, u nastojanju da se suprotstavi onome što vidi kao rastući uticaj kineske vlade na dnevni red ove agencije pri Ujedinjenim nacijama, naveo je portal "Aksios".

Nakon što je Palestinska samouprava postala puna članica Uneska 2011. godine, administracija Baraka Obame je prestala da finansira organizaciju jer je to zabranjeno američkim zakonom.

Trampova administracija je pre pet godina napustila Unesko zbog, kako je tada navedeno, "antiizraelske atmosfere". Prošlog decembra, Kongres je odobrio zakon kojim će se odvojiti više od 500 miliona dolara neophodnih da SAD plate dug Unesku i da se vrate u organizaciju kao punopravni član. 

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)