CILJALI KOMEMORATIVNI SKUP: ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad na severoistoku Avganistana

Tanjug

10. 06. 2023. u 11:16

TERORISTIČKA Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad koji se nedavno dogodio na severoistoku Avganistana, u kojem je ubijeno najmanje 13 ljudi, a ranjeno još 30, preneo je AP.

ЦИЉАЛИ КОМЕМОРАТИВНИ СКУП: ИСИС преузео одговорност за самоубилачки напад на североистоку Авганистана

Foto: Printscreen

U izjavi objavljenoj u petak, podružnica Islamske države, poznata kao ISIS u pokrajini Korasan, rekla je da je napadač ciljao komemorativni skup u blizini džamije Nabavi u gradu Faizabad u pokrajini Badahšan u četvrtak.

Teroristička grupa je objavila da je bilo više žrtava nego što je to saopštila talibanska vlada u Kabulu.

Prema tvrdnjama Islamske države, ubijeno je najmanje 20 visokih talibanskih zvaničnika i ranjeno više od 50. Komemoracija je bila u čast Nisara Ahmada Ahmadija, zamenika guvernera u Badahšanu, koji je ubijen u utorak u Faizabadu. Za taj napad, u kojem je ubijen i vozač zamenika guvernera, a ranjeno 10 ljudi, odgovornost je takođe preuzeo ISIS. Bivši talibanski policijski zvaničnik je bio među ubijenima u eksploziji na komemorativnom skupu, rekao je portparol talibanske policije, Abdul Nafi Takor.

Islamska država je pojačala napade u Avganistanu otkako su talibani preuzeli zemlju u avgustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO trupa.

BONUS VIDEO:

NEBO U NjUJORKU POSTALO JE NARANDžASTO: Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna