ZNATE LI ZA ŠTA SE KORISTI VAŠE ORUŽJE KOJE DAJETE UKRAJINI? Zaharova zahteva hitan odgovor od Bele kuće zbog napada na Kahovsku HE

Novosti Onlajn

07. 06. 2023. u 15:36

AMERIČKE vlasti obavezne su da odgovore da li su obaveštene kako se, zapravo, koristi američko oružje na teritoriji Ukrajine, izjavila je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući napad na Kahovsku hidroelektranu.

ЗНАТЕ ЛИ ЗА ШТА СЕ КОРИСТИ ВАШЕ ОРУЖЈЕ КОЈЕ ДАЈЕТЕ УКРАЈИНИ? Захарова захтева хитан одговор од Беле куће због напада на Каховску ХЕ

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Zaharova se obratila koordinatoru za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džonu Kirbiju i portparolu Bele kuće Karin Žan-Pjer, kao i svim ljudima koji su odgovorni za odnose sa javnošću u Beloj kući.

- Da li ste znali kako se koristi američko oružje, oružje koje isporučujete Ukrajini? Da li ste znali da se njime vrše probni testovi za izvršenje terorističkih napada protiv civilne infrastrukture u trećim zemljama? Ovo su pitanja koja postavljamo direktno u javnosti Beloj kući i dužni ste da na njih odgovorite - rekla je ona.

Ona je dodala da će kijevski režim, kao i sve ekstremističke organizacije u nekom trenutku usmeriti svoje terorističko biće protiv svojih stvoritelja.

- Podsetiću da je tako bilo sa svim ekstremističkim i terorističkim organizacijama. U početku ih je Zapad hranio na kašičicu, negovao, a zatim ih je odbijao, a onda se ispostavilo da je sve to radio protiv sebe, jer su u jednom trenutku ova čudovišta počela da proždiru svoje stvoritelje - istakla je ona.

Zaharova je dodala da u slučaju da među nekim ljudima, ekspertima, političarima koji odgovaraju za bezbednost, postoje bilo kakve sumnje da kijevski režim neće svoje terorističko biće da usmeri protiv svojih stvoritelja, oni se onda grdno varaju.

Komentarisala je i napad na Kahovsku hidroelektranu i tražila da američke vlasti obavezno daju odgovor na to što se američko oružje koristi na teritoriji Ukrajine.

Portparolka je navela da je u svetlu napada Kijeva na stanicu indikativna izjava ukrajinskog generala Andreja Kovaljčuka koju je dao u intervjuu izdanju „Vašington post“ u decembru prošle godine.

Kovaljčuk je tom prilikom rekao da su Oružane snage Ukrajine već izvodile probne udare iz američkog sistema „hajmars“ na jednu od brana, „kako bi napravile rupu u njoj i videle koliko se podiže nivo vode u Dnjepru“.

Portparol je dodala da je napad na Kahovsku HE, naravno, teroristički akt.

Tokom noći između ponedeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

Hidroelektrana „Kahovka“ nalazi se na reci Dnjepar, pet kilometara od grada Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti Rusije. Ovo je šesta i najniže locirana hidroelektrana na ogromnom plovnom putu u Hersonskoj oblasti, koja je prešla pod kontrolu ruskih snaga u martu 2022. Trupe kijevskog režima granatirale su branu u Novoj Kahovki više puta tokom protekle godine namerno gađajući rusku civilnu infrastrukturu.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna