BLINKEN STIŽE DA DISCIPLINUJE SAUDIJCE? Poseta američkog državnog sekretara u senci zategnutih odnosa

Novosti online

06. 06. 2023. u 12:18

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken putuje danas u Saudijsku Arabiju sa misijom da ojača odnose Vašingtona sa Rijadom nakon godina neslaganja o nizu pitanja, od Irana i regionalne bezbednosti do cena nafte.

БЛИНКЕН СТИЖЕ ДА ДИСЦИПЛИНУЈЕ САУДИЈЦЕ? Посета америчког државног секретара у сенци затегнутих односа

FOTO: AP/Tanjug

Očekuje se da će se Blinken sastati sa najvišim saudijskim zvaničnicima i budućim vladarom kraljevstva, prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, takođe poznatim kao MBS, tokom svog boravka u Rijadu, glavnom gradu, i primorskom gradu Džedi.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan otputovao je 7. maja u Saudijsku Arabiju.

Poseta najvećeg američkog diplomate najvećem svetskom izvozniku nafte od 6. do 8. juna usledila je nekoliko dana nakon što je Rijad najavio dalje smanjenje proizvodnje nafte, što će verovatno povećati tenzije u američko-saudijskim odnosima.

Odnosi su već zategnuti zbog stanja ljudskih prava u kraljevstvu i sporova oko američke politike prema Iranu.

Ciljevi putovanja uključuju obnavljanje američkog uticaja na određivanje cene nafte, odbijanje kineskog i ruskog uticaja u regionu i negovanje nade u eventualnu normalizaciju saudijsko-izraelskih veza.

Govoreći u ponedeljak pred proizraelskom lobističkom grupom američko-izraelskog komiteta za javne poslove, Blinken je rekao da Vašington ima "istinski interes nacionalne bezbednosti" u zalaganju za normalizaciju diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, ali je upozorio da se to neće dogoditi brzo.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna