ŠEF MISIJE OBES U PRIŠTINI: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti

Tanjug

04. 06. 2023. u 20:15

ŠEF Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u privremenim prištinskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, "neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu".

ШЕФ МИСИЈЕ ОБЕС У ПРИШТИНИ: Без повратка Срба у институције неће се вратити осећај нормалности

Foto: Tanjug

-Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim, rekao je Devenport za RTK.

On je dodao da je situacija na severu KiM "vrlo napeta".

-Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, pre svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije, istakao je Devenport.

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

-To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU, dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je "u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela