AKO SE ONA BUDE KANDIDOVALA ZA SEKRETARKU NATO-A, BACIĆE URSULU U ZABORAV: Najmlađa premijerka Danske za koju misle da je previše dominantna

Novosti online

02. 06. 2023. u 18:08

DANSKA premijerka Mete Frederiksen sastaće se u ponedeljak u Vašingtonu s američkim predsednikom Džo Bajdenom, što će biti prilika da je Bela kuća proceni kao moguću kandidatkinju za prvu glavnu sekretarka NATO-a.

АКО СЕ ОНА БУДЕ КАНДИДОВАЛА ЗА СЕКРЕТАРКУ НАТО-А, БАЦИЋЕ УРСУЛУ У ЗАБОРАВ: Најмлађа премијерка Данске за коју мисле да је превише доминантна

Foto Tanjug/AP

Po diplomatima, Frederiksen (45) je ozbiljna kandidatkinja za zamenicu Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a koji s dužnosti odlazi u jul. Istakla se na međunarodnoj sceni prošle godine kao glasna zagovornica Ukrajine u ratu protiv Rusije, stekavši poštovanje zbog svojih nastojanja da ojača jedinstvo Zapada u tom kontekstu.

"Ona je jedna od najsposobnijih evropskih državnica"

- Mogao bih dugo dobro govoriti o Mete Frederiksen. Ona je jedna od najsposobnijih evropskih državnica - rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store prošle nedelje, odgovarajući na pitanje o njoj kao potencijalnoj kandidatkinji za glavnu sekretarku NATO-a.

- U Evropi vlada veliko poštovanje za posao koji radi kao premijerka i za to kakva je osoba u međunarodnoj saradnji - rekao je. Glavna prepreka njenoj kandidaturi je to što Danska već dugo malo izdvaja za odbranu i pod pritiskom je da potrošnju poveća na dva odsto BDP-a što je ključni cilj NATO-a.

Ipak u decembru je njena nova centristička vlada odlučila da će zemlja to ostvariti 2030., tri godine kasnije od planiranog. Prošle nedelje takođe je najavila velika ulaganja u odbranu u idućih deset godina i povećanu vojnu pomoć Ukrajini, što će pomoći privremenom ostvarenju NATO-ova cilja ove i iduće godine.

Najmlađa danska premijerka

Frederiksen, karijerna političarka i predsednica Socijaldemokratske stranke, postala je najmlađa danska premijerka 2019. Prošle godine ponovno je izabrana nakon što je uspešno vodila zemlju u pandemiji covida-19, ali izvan nacionalnih granica profil joj je ograničen.

- Mogli biste reći da zapravo nije imala međunarodni profil - rekao je Džejkob Karsbo, analitičar za sigurnost i odbran.

- Ali to se promenilo kada je počela ruska invazija na Ukrajinu - dodao je.

Posetila je Ukrajinu tri puta od početka rata u februaru 2022. i Danska je dala značajnu finansijsku i vojnu pomoć Kijevu uprkos velikim nedostacima u vlastitoj odbrani. Zemlja je predvodnica u obuci ukrajinskih pilota i otvorena je prema slanju aviona F-16 Ukrajini.

"Mnogi je smatraju previše dominantnom"

- Ona ima snažnu poziciju u Danskoj, ali i izaziva podele među građanima. Mnogi je smatraju previše dominantnom i pohlepnom za vlašću - rekao je bivši danski ministar odbrane i pravosuđa Hans Engel za Rojters.

Na međunarodnoj sceni izbegla je otvorene sukobe s Turskom i Mađarskom dokazavši se kao pragmatična političarka, a predlog bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa 2019. da kupi Grenland, suverenu dansku teritoriju, odbacila je kao "apsurdan".

Premda govori da nije kandidatkinja za glavnu sekretarku NATO-a, nije rekla da nije zainteresovana za to.

- Ne javljam se na bilo kakva radna mesta. Pozvana sam da posetim predsednika Bajdena, čemu se radujem - izjavila je.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni