HOROR U SUDANU U sirotištu od gladi i bolesti umrlo 50 beba: "Nismo uspeli da spasemo decu"

Novosti online

30. 05. 2023. u 00:30

NAKON što je izbio rat u Kartumu, doktorka Abir Abdulah jurila je kroz sobe najvećeg sudanskog sirotišta dok je pokušavala da brine o stotinama beba i male dece. Dečji plač čuo se širom prostrane zgrade dok je okolina odjekivala od glasne paljbe, prenosi Jahu njuz.

ХОРОР У СУДАНУ У сиротишту од глади и болести умрло 50 беба: Нисмо успели да спасемо децу

Foto: Vikipedia

Deca su bila smeštena na gornjim spratovima sirotišta zvanog Migoma. Bez dovoljno osoblja koje bi brinulo o njima, bebe su podlegle neuhranjenosti i dehidrataciji. Neka od novorođene dece, koja su se nalazila u prizemlju klinike, umrla su od visoke temperature.

- Morali su da budu hranjeni na svaka tri sata, ali nikoga nije bilo. Pokušavali smo da damo intravensku terapiju, ali najčešće nismo uspevali da spasemo decu - rekla je doktorka iz Doma za nezbrinutu decu, dok se u pozadini čuo plač beba.

Najmanje 50 dece je umrlo u sirotištu za šest nedelja od izbijanja rata, tvrdi Abdulah. To uključuje najmanje 13 beba koje su umrle ovog petka. Visoki zvaničnik u sirotištu potvrdio je te brojke, navodeći neuhranjenost, dehidrataciju i infekciju kao uzrok smrti. Doktor je prizore mrtvih beba u kolevkama opisao kao zastrašujuće i bolne.

Mrtve bebe nevidljive žrtve rata

Sidig Frini, generalni direktor Ministarstva socijalnog razvoja Kartum, koje nadgleda centre za negu, priznao je porast broja smrtnih slučajeva u Migomi. On tvrdi da su glavni krivci nestašica osoblja i stalni nestanci struje izazvani sukobima. Bez ispravnih plafonskih ventilatora i klima-uređaja, sobe postaju zagušljivo vruće po toplom majskom vremenu u Kartumu, a sterilizacija opreme je teška. Mrtve bebe su među nevidljivim žrtvama rata u Sudanu, trećoj po veličini zemlji u Africi. U borbama je poginulo više od 700 ljudi, hiljade je povređeno i najmanje 1,3 miliona ljudi raseljeno, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Stvarni broj smrtnih slučajeva će verovatno biti mnogo veći. Zdravstvene i vladine službe, koje bi pratile smrtne slučajeve, prestale su da funkcionišu. Sudansko Ministarstvo zdravlja zabeležilo je stotine smrtnih slučajeva u gradu El Geneina u regiji Darfur. Sudan, sa oko 49 miliona stanovnika, jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Borbe su oštetile već iscrpljenu zdravstvenu infrastrukturu, uključujući bolnice i aerodrome. Pre početka rata humanitarna pomoć je bila potrebna za skoro 16 miliona ljudi, a sada je ova cifra skočila na 25 miliona. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od dve trećine bolnica u područjima borbenih dejstava ne radi.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma