NOVI PVO SISTEM PATRIOT: Evo šta su sve amerikanci promenili u postojećem sistemu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

28. 05. 2023. u 20:01

AMERIČKA vojska traži zamenu za svog ratnog konja, sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

НОВИ ПВО СИСТЕМ ПАТРИОТ: Ево шта су све американци променили у постојећем систему

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Njegov budući presretač će imati 360 stepeni pogled na borbeni prostor i može da eliminiše pretnje sa većih udaljenosti i bilo kog vektora.

U pravcu ovog cilja, američka vojska je nedavno testirala dva nova senzora za protivvazdušnu odbranu proizvođača Rajteon Misils end Defens (Raytheon Missiles and Defense) na poligonu Vajt Sends Misil u Novom Meksiku.

Novi senzor vazdušne i raketne odbrane nižeg nivoa (LTAMDS) biće ključna tehnologija koju će snage finalizirati u budućem presretaču protivvazdušne odbrane. Zameniće radar za praćenje faznog niza za presretanje mete (Patriot).

Rajteon je dizajnirao sistem pod pretpostavkom da “nema slepi ugao”.

Program Future Interceptor će ciljati vazdušne, raketne i hipersonične pretnje unutar „nižeg nivoa bojnog prostora odbrane od balističkih projektila“. Željene mogućnosti budućeg presretača uključuju povećanu brzinu i manevarsku sposobnost.

Za razliku od sposobnosti nedavnog sistema da prati samo ograničeni borbeni prostor, LTAMDS daje pokrivenost od 360 stepeni i poboljšanu sposobnost senzora i vidljivost raketnim bataljonima Patriot.

Sveobuhvatna pokrivenost bi omogućila integrisane mreže protivvazdušne odbrane raspršene na širem području, povećavajući njihov operativni otisak i, u isto vreme, čineći ih otpornijim na neprijateljsku vatru.

Pored svoje unakrsne funkcionalnosti, interoperabilnosti i modularnosti, LTAMDS može da se brani od najnaprednijih pretnji, uključujući taktičke balističke rakete, avione i krstareće rakete. Oni mogu da otkriju mete za manevrisanje velike brzine sa velike udaljenosti i pruže podatke mreži.

Još jedno odstupanje koje LTAMDS pravi od postojeće tehnologije je korišćenje tehnologije galijum nitrida (GaN) u svom poluprovodničkom materijalu. Ovo daje sistemu veću jačinu signala i osetljivost za njegove predajnike. A najznačajnija prednost tehnologije je to što je neće trebati baždariti tokom svog životnog veka. Ostale prednosti uključuju to što troši manje električne energije kao toplote.

Rajteonu su bile potrebne godine da usavršava svoju GaN tehnologiju da bi svom radarskom sistemu dao mogućnost otkrivanja pretnji od 360 stepeni u konfiguraciji koja uključuje jedan veliki niz napred i dva manja niza pozadi. Manji nizovi su upola manji od niza sistema Patriot, ali su dvostruko sposobniji zbog napretka GaN tehnologije.

Pored toga što može stalno da pokriva 360 stepeni, radar može da vidi dalje od trenutno postavljenog Patriot radara. Radar ispunjava zahteve za mobilnost i transport vojske i može se prevoziti sa avionom C-17.

Zamena radara Patriot je dugo bila u pripremi. Radar je prvi put korišćen 1980-ih. Vojska je pokušala da ga zameni Lokid Martinovim srednje proširenim sistemom protivvazdušne odbrane kroz međunarodnu saradnju sa Nemačkom i Italijom, ali je projekat odložen.

Krajem 2008. godine, Rajteon i Lokid su izabrani da nastave razvoj tehnologije u okviru tog programa. Ali onda je vojska odlučila da sprovede „sense-off“ takmičenje za testiranje dizajna koji bi mogli da budu uključeni u njen integrisani sistem vazdušne i raketne odbrane koji je u razvoju.

Osim radarskog sistema Rajteon, Integrisani sistem borbene komande (IBCS) koji je razvio Nortrop Gruman trebalo bi da budu raspoređene od strane jedinica američke vojske za borbe na frontu. Američko ministarstvo odbrane (DoD) odobrilo je proizvodnju u punoj meri u aprilu 2023.

IBCS je postigao početnu operativnu sposobnost sa američkom vojskom u maju 2023. Planovi za budući lanser tek treba da se materijalizuju, ali vojska sprovodi analize i procenjuje šta će biti potrebno za taj sistem.

IBCS će integrisati više senzora i sistema naoružanja u jednu mrežu, omogućavajući brže donošenje odluka i efikasnije angažovanje ciljeva u borbenim operacijama sa više domena.

Može da obezbedi vojsci poboljšanu svest o situaciji, poboljšanu operativnu efikasnost i povećanu smrtonosnost, istovremeno omogućavajući interoperabilnost i integraciju na visokom nivou među koalicionim partnerima.

Poljska vlada je takođe izabrala IBCS da modernizuje svoju protivvazdušnu odbranu. Naručila je šest operativnih centara za angažovanje IBCS-a za svoj program protivvazdušne i protivraketne odbrane srednjeg dometa u Visli u maju 2019.


PATRIOT U AKCIJI

Patriot je bio u vestima jer je ojačao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu u dugotrajnom ratu protiv Rusije, čineći je 18. zemljom koja koristi ovaj sistem. Uspela je da oduzme strah od legendarne „hipersonične“ rakete Kinžal iz srca ukrajinskih trupa.

Mnogo virtuelnog mastila je prosuto dok su vojni stručnjaci probijali rupe u sistemu ili tvrdili da je neprobojan. Sposoban je za samostalni sistem, ali ono što povećava njegovu sposobnost je kada je integrisan sa mrežom PVO zajedno sa sistemima protivvazdušne odbrane nižeg nivoa, može da obezbedi kredibilan štit od nadolazećih ciljeva.


Ali u primeni od 1980-ih, sistemu je potrebna zamena. Dugo je služio svojoj svrsi jer je bio ključni element američkog projekta moći i posvećenosti zemlje svojim saveznicima.
Starija verzija raketa Patriot učestvovala je u operaciji Pustinjska oluja 1991. godine i navodno je bila veoma efikasna protiv iračkih projektila Skad.

Mnoge promene su napravljene u sistemu stvarajući Patriot Advanced Capabiliti (PAC)-1 i PAC-2. Oba sistema su koristila tehnologiju pucanja blizu nadolazeće rakete i ubijanja kroz fragmentaciju eksplozije.

Najnoviji projektili PAC-3 koriste mehanizam hit-to-kil koji nastoji da pogodi bojevu glavu u raketi. Rakete su takođe bile raspoređene u operaciji Iračka sloboda 2003. i Jemenskom raketnom ratu.

Patriot baterija ima šest glavnih komponenti: elektranu (dva generatora od 150 kilovati (KV) postavljena na vozilo), radarski setovi, stanice za kontrolu angažovanja, lanserne stanice, grupe antenskih jarbola i rakete presretači (PAC-2 i PAC- 3s). Radarski set omogućava otkrivanje i praćenje ciljeva i kontrolu vatre.


Radar sa faznom rešetkom pomaže u vođenju presretača do njihovih ciljeva i otporan je na ometanje. Stanica za kontrolu angažovanja izračunava putanje za presretače i kontroliše sekvencu lansiranja. Komunicira sa lanserskim stanicama i drugim PATRIOT baterijama. To je jedina stanica sa posadom u PVO jedinici Patriot.

Stanice za lansiranje transportuju i štite rakete presretače i obezbeđuju platformu za fizičko lansiranje projektila. Svaka lanserna stanica može da primi četiri rakete PAC-2 ili 16 raketa PAC-3. Antenna Mast Group je vodeća komunikacijska okosnica jedinice Patriot.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista