KOLIKO ĆE PATRIOT DA TRAJE U UKRAJINI? Za 120 sekundi VSU je ispalio 6% godišnje proizvodnje PAC-3 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

20. 05. 2023. u 17:21

RUSKI vazdušni raketni napad u rano jutro 16. maja na Kijev otvara još jednu temu za razgovor. Prema tvrdnjama na vebu, ukrajinski MIM-104 Patriot ispalio je 30 projektila presretača.

КОЛИКО ЋЕ ПАТРИОТ ДА ТРАЈЕ У УКРАЈИНИ? За 120 секунди ВСУ је испалио 6% годишње производње PAC-3 (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/CGTN/Penny K/Svobodnaя strana


Ako ostavimo potrošenih najmanje 120 miliona dolara u ovoj dvominutnoj odbrani, pitanje bi trebalo postaviti iz druge tačke gledišta. Naime, broj ispaljenih raketa presretača.
Prema zvaničnim podacima kompanije Lokid Martin objavljenim 2022. godine, kompanija godišnje proizvodi oko 500 raketa PAC-3. tj. Kijev je ispalio šest odsto godišnje proizvodnje projektila presretača za dva minuta (120 sekundi) iznad Kijeva pre nego što je sistem oštećen.

Lokid Martin je dostigao punu proizvodnju rakete PAC-3 MSE tek 2018. godine, iako proizvodnja rakete datira najmanje od 2014. Godinu dana kasnije, tj. Pentagon je 2019. odlučio da zaduži Lokid Martin da poveća proizvodnju. Godine 2019. doneta je odluka da se proizvodi 500 PC-3 MSE svake godine.

Stručnjaci znaju da je princip presretanja Patriota malo drugačiji od, recimo, izraelske Gvozdene kupole (Iron Dome). Da bi presreo i uništio jednu raketu, Patriot ispaljuje dva presretača. Takođe, za razliku od Gvozden kupole, Patriotovi presretači rade na principu direktnog kontakta telo-telo. Ovo je mnogo teže presretanje od Gvozdene kupole, gde se izraelska raketa samodetonira kada se poravna sa neprijateljskom raketom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Možda je direktan kontakt telo-telo jedan od razloga zašto Patriot nije tako uspešan, 30 projektila ispaljenih 16. maja iznad Kijeva ukazuju na to da je sistemom biko gađano najmanje 15 vazdušnih ciljeva. Pored video snimaka napada, dokaz intenzivnog vazdušnog napada su i ekspertska mišljenja nekih stručnjaka koji kažu da je Patriot napadnut raznim vektorima/pravcima napada.

Upravo direktan kontakt presretača telo-telo dovodi u duboku sumnju u sposobnost PAC-3 SME da uspostavi kontakt sa hipersoničnim projektilom. Ali u isto vreme, ako se potvrde tvrdnje Kijeva da su oborili šest projektila Kinžal (za sada nema dokaza za to), to dovodi u sumnju tvrdnju Moskve da je Kinžal hipersonična raketa.

Od početka rata svedoci smo da ukrajinske oružane snage opterećuju intenzitet naoružanja koje im pruža Zapad. O tome postoje izveštaji, posebno među samohodnim artiljerijskim sistemima, kao što su američki M109, francuski Cezar, nemački PzH 2000 i drugi.

Patriot je 16. maja takođe imao pune ruke posla. Ovo nas dovodi do nekoliko pitanja: da li je Patriot stacioniran u blizini Kijeva; da li postoje drugi sistemi protivvazdušne odbrane u oblasti (NASAMS, IRIS-T); da li su korišćeni za pokrivanje napada itd.

Ako se Kijev oslanja na jedan Patriot, a drugi sistemi protivvazdušne odbrane (ako ih ima u toj oblasti) ne budu uključeni u pokrivanje ruskog vazdušnog raketnog napada, to će biti ozbiljan problem ne samo za Ukrajinu već i za proizvodne kapacitete SAD i države, koje će odražavati Patriot operatere.

Na primer, trenutno, pored SAD i Ukrajine, PAC-3 MSE operateri su Nemačka, Japan, Kuvajt, Holandija, Republika Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Poljska, Katar, Rumunija i Švedska. Standardna oprema baterije Patriot uključuje osam lansera, koji mogu da drže do četiri presretača projektila. tj. jedna baterija može da ispali 24 rakete.

Najmanje 336 raketa presretača nalazi se u jednoj Patriot bateriji u svakoj od zemalja koje smo pomenuli. Ali ovo je samo pod uslovom da svaka strana ima jednu bateriju. A to nije slučaj, jer njihov broj prelazi 100. Samo u SAD ima 1.106 lansera, a još 172 se izvoze u inostranstvo.

Prema otvorenim izvorima, najmanje 100 presretača se koristi godišnje (bez Ukrajine) širom sveta tokom zajedničkih ili nacionalnih vežbi bojeve vatre.

Samo 24 sata nakon što je Patriot lansirao 30 projektila, Pentagon je zvanično saopštio da uprkos velikom broju raketa ispaljenih iz Kijeva, ima dovoljno zaliha širom sveta. Ali ove informacije dobijaju drugačiji izgled kada saznamo godišnju proizvodnju PAC-3 MSP i operatera u svetu. Po svemu sudeći, SAD sa svojih 1.106 lansera imaju velike zalihe ovih projektila.

Prema podacima iz otvorenih izvora, od 1969. godine proizvedeno je najmanje 10.000 projektila. Nema reči o broju aktivnih projektila od ovih 10.000.

Težina od šest procenata već izgleda kao prilično veliki broj. Oni pokazuju i nešto drugo – nije izvesno da će samo dve ili četiri baterije Patriot moći da se nose sa ruskim raketnim napadima. Ne radi se o sposobnosti presretanja, već o potpunom iscrpljenju municije i zaliha. Posle sličnih podataka od 16. maja, euforija jenjava, a čini se da upravo ovaj napad na Kijev pokazuje koliko je Ukrajina daleko od povratka kontrole nad svojim nebom.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)