NISU IM SE POKLOPILE AGENDE: Brazilski predsednik se nije sreo sa Zelenskim tokom samita G7

Tanjug

21. 05. 2023. u 17:52

TOKOM samita G7 koji je danas završen u Hirošimi, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva nije imao bilateralni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, prenosi Si-En-En Brazil (CNN).

НИСУ ИМ СЕ ПОКЛОПИЛЕ АГЕНДЕ: Бразилски председник се није срео са Зеленским током самита Г7

Foto Tanjug/AP

Kako je saopšteno iz kabineta brazilskog predsednika, nakon ukrajinskog poziva, predložene su vremenske opcije za sastanak danas popodne po lokalnom vremenu, ali nije bilo moguće uklopiti termine.

Do susreta nije došlo, iako su ispred prostorije za bilateralne sastanke u ranim popodnevnim satima postavljene zastave Ukrajine i Brazila, navodi Si-En-En.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je „najviše razočaran“ zbog propuštenog bilateralnog sastanka sa Da Silvom, a na pitanje novinara da li je razočaran što nije došlo do susreta sa Da Silvom, Zelenski je odgovorio:

-Mislim da je Lula bio razočaran. Ubrzo potom, Zelenski se nasmejao, kao i prisutni novinari.

Ukrajinski predsednik je potvrdio da je razlog što do susreta nije došlo nekompatibilnost agendi, kako tvrdi brazilska vlada, ali je napomenuo da se ipak sastao skoro sa svima, iako je svaki lider imao svoj dnevni red.

-Što se tiče mojih sastanaka, upoznao sam skoro sve, sve lidere, i svi su imali svoje agende, tako da mislim da zbog toga nismo mogli da se sastanemo sa brazilskim predsednikom, rekao je on.

Britanski novinar upitao je Zelenskog zašto se sastao sa nekoliko lidera, ali ne i sa Lulom, navodeći da pojedini lideri ne vide Rusiju kao agresora i kako navesti zemlje poput Indije, Brazila i Kine da prestanu da šalju izvore prihoda Rusiji.

Predsednik Ukrajine je odgovorio: „Prvo, nemamo dokaza da Brazil, Indija ili Kina šalju bilo kakvo oružje Rusiji“.

Zelenski je rekao da je sastanak lidera u Hirošimi bio važan zbog uključivanja svih zemalja u mirovni predlog Ukrajine.

-Za nas je veoma važno, kao zadatak, da uključimo sve u formulu mira koja se zasniva na našem iskustvu i na našim predlozima, koje sam izneo na G20, u Indoneziji, prošle godine. U nekom trenutku u prošlosti smo radili veoma dobro, a danas moramo da uključimo što više zemalja, dodao je ukrajinski predsednik.

Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (PT) govorio je na radnoj sednici samita G7 ove nedelje (21.) u Japanu . Lula je kritikovao neefikasnost Ujedinjenih nacija (UN) u pogledu sprečavanja sukoba i odbacio napade u Ukrajini .

U govoru na sesiji „Ka mirnom, stabilnom i prosperitetnom svetu“, koja je okupila sve pozvane zemlje, Lula je naveo da „multilateralni mehanizmi za sprečavanje i rešavanje sukoba više ne funkcionišu“.

-Osuđujemo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, rekao je on, napominjući da nuklearno oružje „nije izvor bezbednosti“, već „instrument masovnog istrebljenja koji negira humanost i ugrožava kontinuitet života na Zemlji“.

Da Silva je na Tviteru objavio da je "do iznemoglosti ponavljao da je potrebno razgovarati o miru” i da borbe „povećavaju ljudsku patnju, gubitke života i uništavanje domova ”.

CNN je takođe naveo da se tokom prenosa sednice G7, vidi trenutak kada predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ulazi u prostoriju i pozdravlja ga nekoliko svetskih lidera, dok na drugoj strani sobe, malo dalje od ulaznih vrata, Lula nastavlja da sedi, koncentrisan na čitanje dokumenta, sa slušalicom za simultani prevod.

Brazilski predsednik je sedeo pored predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, koji takođe nije ustao da pozdravi Zelenskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!