KOALICIJA ILI NA NOVE IZBORE: Parlamentarni izbori u Grčkoj, premijer Micotakis sinoć proglasio pobedu

A.Vojinović

22. 05. 2023. u 07:00 >> 08:11

GRČKI premijer Kirjakos Micotakis proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima, rekavši da ima mandat da formira jaku, samostalnu vladu.

КОАЛИЦИЈА ИЛИ НА НОВЕ ИЗБОРЕ: Парламентарни избори у Грчкој, премијер Мицотакис синоћ прогласио победу

Tanjug

Preliminarni rezultati ukazuju da konzervativna Nova demokratija Micotakisa ima najviše glasova na izborima, ali i da nema dovoljnu većinu da samostalno formira vladu, preneo je Rojters.

AP navodi da je na osnovu više od 80,4 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40,8 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20,1 odsto. Partija PASOK osvojila je 11,8 odsto, Komunistička partija Grčke (KKE) je osvojila 7,1 odsto, nacionalno-konzervativna EL (ECR) 4,5, a ostale partije su osvojile 15,8 odsto.

Nova demokratija, u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om. Prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

- Listići govore sve. Pokazuj u da je Nova demokratija dobila poverenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto - da se brže krene putem napretka i velikih reformi - rekao je sinoć Micotakis, posle objavljivanja preliminarnih rezultata.

On je ocenio da je "nada pobedila sujetu, a jedinstvo je pobedilo podele".

- Dirnut sam teškom odgovornošću koju imam na svojim plećima, odgovornošću za koju sam pozvan da radim još više kako bih opravdao poverenje koje ste mi ukazali. To je jasan mandat za novi četvorogodišnji period - dodao je Micotakis.

Ukoliko se brojke ne promene mnogo, izbori bi bili veliko razočaranje za Sirizu, a predstavljali bi bolje nego očekivani rezultat za Novu demokratiju, dodao je AP. Lider grčke opozicione partije Siriza, bivši premijer Aleksis Cipras, čestitao je lideru vladajuće Nove demokratije, premijeru Kirjakosu Micotakisu na pobedi na parlamentarnim izborima.

Inače, pravo glasa imalo je 9,8 miliona stanovnika Grčke, od kojih je prvi put olovku u ruke moglo da uzme 440.000 mladih uzrasta od 17 do 21 godine. Na jednim od najneizvesnijih izbora u novijoj istoriji ove mediteranske zemlje koplja su se lomila između konzervativne partije aktuelnog premijera i lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa, bivšeg šefa vlade i vođe levičarske stranke Siriza Aleksisa Ciprasa i partije Pokret za preokret Nikosa Andrulakisa. Glavna tema u kampanji svih kandidata bila je ekonomija. Nova demokratija obećala da će se nadovezati na smanjenje poreza i povećati strane investicije. Ciprasova partija je govorila da će povećati plate i penzije.

Uhapšeno petoro zbog izborne krađe

UOČI glasanja, u subotu uveče, pet osoba je uhapšeno u grčkom gradu Karidca zbog sumnje da su učestvovali u izbornoj krađi glasova, prenela je atinska novinska agencija. Policajci su u automobilu jednog od osumnjičenih pronašli torbu sa 114 zatvorenih koverata, a u svakoj je bila karta poslaničkog kandidata i pet glasačkih listića sa već označenim imenom. Kod dvojice uhapšenih pronađen je i ukupan iznos od 6.060 evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri