OD UKRAJINE KOREJSKO POLUOSTRVO? Stejt department ne veruje u kontraofanzivu, Senat najavljuje slanje "Gvozdene kupole"

Dragan Vujičić

21. 05. 2023. u 15:49

BAJDENOVA administracija se sprema da se rat u Ukrajini pretvori u zamrznuti sukob godinama ili čak decenijama, slično situaciji na Korejskom poluostrvu, preneo je u četvrtak "Politiko".

ОД УКРАЈИНЕ КОРЕЈСКО ПОЛУОСТРВО? Стејт департмент не верује у контраофанзиву, Сенат најављује слање Гвоздене куполе

Foto: AP

Američki zvaničnici su razgovarali o toj mogućnosti, uključujući potencijalne opcije gde da se povuku linije za zamrznuti konflikt. U izveštaju se navodi da bi ideja o zamrzavanju borbi mogla biti "politički prihvatljiv dugoročni rezultat".

Administracija razmatra mogućnost "zamrzavanja rata" jer ne očekuju da će Ukrajina povratiti mnogo teritorije u svojoj dugo očekivanoj kontraofanzivi. Prema "Politiku", napad "neće zadati smrtni udarac Rusiji". Američki zvaničnik je rekao da se administracija sprema da podrži Ukrajinu na dugi rok, bez obzira na to da li je sukob zamrznut ili ne.

Objašnjava se da bi dugoročna podrška uključivala nastavak naoružavanja Ukrajine i pokušaj da se vojska zemlje učini interoperabilnijom sa NATO-om.

Prema "Politiku", nove garancije za Ukrajinu mogle bi se kretati od "sporazuma o međusobnoj odbrani u stilu NATO-a iz člana 5 do sporazuma o oružju u stilu Izraela zbog odvraćanja od Rusije". Američki zvaničnici su rekli da će NATO u najmanju ruku osigurati da ukrajinsko oružje bude kompatibilno sa Alijansom i sprovesti zajedničku obuku sa ukrajinskim trupama.

Hirš nagovestio "led"

Oslanjajući se na izvore američke obaveštajne službe, američki novinar Sejmur Hirš ranije prošle nedelje je napisao da grupa evropskih država na čelu sa Poljskom tajno poziva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bez odlaganja pregovara o miru. Poljski stav podržavaju Češka, Mađarska, kao i tri baltičke države.

Podseća da zasad, ukrajinski zakon zabranjuje predsedniku Zelenskom da pregovara sa ruskim "neprijateljem" sve dok on "zauzima" deo "ukrajinske teritorije" (u smislu granica iz 1991. godine). Međutim, dodaje se, Zelenski je već uspostavio kontakt sa Moskvom preko treće strane.

Pošto je jedan od glavnih motiva Rusije za invaziju na Ukrajinu bilo njeno usklađivanje sa NATO-om, a njen glavni zahtev tokom kratkotrajnih pregovora u prvim danima rata bila je ukrajinska neutralnost, zamrznuti konflikt koji podrazumeva da NATO nastavlja da naoružava Kijev verovatno ne bi bio prihvatljiv za Moskvu.

Istog dana u američkom senatu Pentagon je signalizirao da bi mogao biti spreman da isporuči sopstvene sisteme "Gvozdena kupola" proizvedene u Izraelu, nakon što je ranije poslao raketne sisteme "Patriot".

Na saslušanju u Senatu zastupnik Vridžinije Angus King je pritisnuo načelnika Komande za svemirsku i raketnu odbranu generala Danijela Karblera na temu zašto Ukrajina još nije dobila "Gvozdenu kupolu":

 - Poslali smo oko tri milijarde dolara Izraelu da ga razvije. Zar to ne bi bio veoma važan resurs za Ukrajince, jer je njihov glavni problem trenutno odbrana od raketa? - upitao je senator.

U sledećoj godini američka "Gvozdena kupola" mogla bi da bude upućena na istočni front

General Karbler je rekao da je od dve baterije "Gvozdene kupole" u inventaru u SAD jedna, spremna za upotrebu ako je potrebno:

Argument senatora Kinga je da bi s obzirom na to da su SAD imale ulogu u razvoju PVO sistema za Izraelce, trebalo da Vašington ima reč o tome da li će ga Ukrajina dobiti.

"Džerulazem post" dodatno analizira prebacivanje "kupola" u Ukrajinu, naglašavajući da je sistem efikasan jer je za "potpunu pokrivenost" ove zemlje potrebno 10 sistema.

 - Ako Izraelu treba 10 ili više "Gvozdenih kupola" da bi se pravilno branio, Ukrajini bi bile potrebne desetine ili više, koje jednostavno ne postoje - kaže se. Ukrajina je jednostavno ogromna teritorija kojoj se preti sa mnogo strana.

Usledio je surov zaključak "Džerulazem posta": Jedna ili dve "Gvozdene kupole" iz SAD ne bi napravile nikakvu taktičku razliku, a u ovom trenutku verovatno ne bi napravile ni veliku simboličku razliku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu