SI ŽELI DOMINACIJU NAD REGIONOM KOJIM SU NEKAD RUSI VLADALI: Kako će Zapad gledati na kineski plan

Novosti Onlajn

19. 05. 2023. u 11:59

KINESKI predsednik Si Đinping je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije.

СИ ЖЕЛИ ДОМИНАЦИЈУ НАД РЕГИОНОМ КОЈИМ СУ НЕКАД РУСИ ВЛАДАЛИ: Како ће Запад гледати на кинески план

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

Plan ide od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regionu koji je tradicionalno bio ruska sfera uticaja, prenosi Indeks.

Kina je spremna da koordiniše razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i promoviše modernizaciju svih njih, rekao je Si u obraćanju na samitu Kine i centralne Azije u severozapadnoj Kini.

- Ovaj samit je dodao novi podsticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost. Zajedno ćemo podsticati novu paradigmu duboko komplementarne saradnje na visokom nivou u kojoj svi dobijaju - rekao je Si kasnije na konferenciji za novinare sa svojim centralnoazijskim kolegama.

Saradnja s pet bivših sovjetskih republika

Kina se svojim angažovanjem stavila na čelo trke za politički uticaj i energetske resurse u energetski bogatom regionu, gde je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regionu se smanjilo.

Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smerove za prevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja. Obećanja potpore i saradnje na dvodnevnom samitu predstavljaće kontrast "negativnoj" slici Kine koja će biti predstavljena na samitu zvaničnika G7 u Japanu u petak, ocenjuje Rojters.

Kineska potpora centralnoj Aziji takođe se čini kao protivteža američkim optužbama za njenu diplomatiju prisile.

Si je rekao da bi Kina i zemlje centralne Azije trebale da prodube poverenje i ponude "jasnu i snažnu podršku" temeljnim interesima kao što su suverenitet, nezavisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

Nije spomenuo Ukrajinu, koja je kao i centralnoazijske države bila deo Sovjetskog Saveza.

- Kina je spremna da pomogne centralnoazijskim zemljama da poboljšaju sprovođenje zakona, sigurnost i izgradnju odbrambenih sposobnosti - rekao je.

BONUS VIDEO: KINA PRIVLAČI NAPREDNOM EKONOMIJOM I BOGATOM KULTUROM

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!