"NE IMPERIJALISTIČKOM SAMITU G7": Demonstranti u Hirošimi protestuju protiv održavanja političkog skupa u Japanu

Đ.G.

19. 05. 2023. u 07:39

U HIROŠIMI, gde je u petak otvoren samit G7, održavaju se demonstracije i protestni skupovi, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

НЕ ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКОМ САМИТУ Г7: Демонстранти у Хирошими протестују против одржавања политичког скупа у Јапану

Foto: Profimedia

Demonstracije pod sloganima „Protiv samita u Hirošimi!“, „Ne imperijalističkom samitu G7!“, „Ne nuklearnom ratu!“, „Nema rata i invazije na Kinu!“, „Nećemo dozvoliti agresivni rat sa Kinom !" prošle su ulicama Hirošime u gustom krugu policije. Ponekad se činilo da je više policije nego demonstranata. Uglavnom, policija se ponašala uzdržano, ali je bilo i slučajeva kada su demonstranti pokušavali da budu gurnuti pozadi da bi se ubrzao pokret, ili da ih otmu iz mase. Kao odgovor na to, demonstranti su se zaključali u lance i počeli da marširaju u redovima.

- Danas smo okupili oko 350 ljudi. Oko trećine su studenti. Akciju smo počeli da održavamo od juče i nastavićemo svaki dan. Danas će biti još jedan miting, nakon čega će demonstracije ići do Kupole atomske bombe (do 1945. godine, Izložbeni centar za komercijalne i industrijske komore Hirošime – jedina preživela zgrada u blizini epicentra eksplozije – prim. aut.)  –  naveo je Rjo Mijahara, šef izvršnog komiteta akcije.

Japan će 2023. godine preuzeti predsedavanje G7. Samit G-7 održaće se u Hirošimi od 19. do 21. maja.

Pored zemalja G7, poziv da prisustvuju samitu u Hirošimi dobile su Indija, Australija, Brazil, Južna Koreja, Vijetnam i još tri zemlje: Indonezija koja predsedava ASEAN-u, Kukova Ostrva predsedavajuća Forumu pacifičkih ostrva i Unija Komorskih Ostrva predsedava Afričkoj uniji. Pored ovih zemalja, pozive za samit u Hirošimi dobili su i šefovi sedam organizacija: UN, Međunarodna agencija za energetiku, Međunarodni monetarni fond, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Svetska banka, SZO i STO, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VODA DO GUŠE - Novi snimci katastrofalnih poplava u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!