MEDIJI OCENJUJU: Zelenski uvredio papu Franju promašenim poklonom

Novosti onlajn

17. 05. 2023. u 15:37

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je u subotu prisustvovao audijenciji kod pape Franje, doneo je poglavaru Rimokatoličke crkve poklone koji su uvreda za hrišćansku veru, piše list „Fato kvotidijano“.

МЕДИЈИ ОЦЕЊУЈУ: Зеленски увредио папу Фрању промашеним поклоном

Foto: Profimedia

Kako se navodi, reč je o ikoni Majke Božije sa Mladencem koji su predstavljeni kao obris i crna mrlja.

- To je trebalo da simbolizuje 'gubitak' ukrajinske dece u sukobu, ali za poglavara Rimokatoličke crkve i sve hrišćane 'gubitak' Isusa mladenca znači gubitak mesije, smisla postojanja same institucije crkve - piše novinar koji se bavi istorijskim temama, pisac i bivši senator Ranijero la Vale.

On istovremeno ukazuje na kontradiktornost u poklonima – papa Franja je poklonio Zelenskom bronzanu statuu maslinove grančice koja simbolizuje mir, kao i svoja dokumenta posvećena miru i bratstvu.

Drugi „verski“ poklon ukrajinske delegacije bio je lik Majke Božije na neprobojnoj ploči na crvenoj „krvavoj“ pozadini i sa prugama u boji ukrajinske zastave.

U članku se navodi da je većina analitičara stekla utisak da su pregovori Zelenskog i pape bili neuspešni, te da je Vatikan „razočaran“.

Tim povodom, ambasador Ukrajine pri Svetoj stolici Andrej Juraš morao je da daje objašnjenja. U intervjuu za list „Korijere dela sera“ on je pojasnio da je Kijev spreman da „sarađuje sa Vatikanom po pitanju određenih tačaka „mirovnog plana“ Zelenskog. U međuvremenu, ukrajinski lider je javno govorio da Kijevu nisu potrebni posrednici za rešavanje sukoba.

Vatikan nije zvanično komentarisao pomenute navode. Kako su saopštili izvori, Zelenski je želeo da papa Franja u potpunosti prihvati njegov „mirovni plan“, što rimokatolički poglavar ipak nije uradio. Sa druge strane, ukrajinski predsednik je odbacio papine predloge o posredovanju za postizanje mira. Ipak, mirovini napori Svete stolice će se nastaviti, navode izvori iz Vatikana za list.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (5)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju