USRED NOĆI POPUNJAVALI ARSENAL: Rezultati posete Vladimira Zelenskog Francuskoj

Narednih nedelja Francuska će obučiti i opremiti nekoliko bataljona sa desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući AMH-10RC. Pored toga, napori se usmeravaju na podršku ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani da bi odbranila stanovništvo od ruskih udara.

УСРЕД НОЋИ ПОПУЊАВАЛИ АРСЕНАЛ: Резултати посете Владимира Зеленског Француској

Foto Tanjug/AP

Francuska i Ukrajina se slažu i o neophodnosti da se ojača pritisak na Rusiju novim sankcijama.

To između ostalog stoji u dugačkom zajedničkom saopštenju dvaju zemalja koji je Jelisejska palata izdala usred noći između ponedeljka i utorka, posle radne večere između dvojice predsednika Emanuela Makrona i Vladimira Zelenskog.

- Vojna podrška se nastavlja i spremaju se nove isporuke kako bi se uzele u obzir najhitnije potrebe Ukrajine – poručili su iz Jeliseja, uz isticanje da Francuska osim vojne pomoći, Ukrajini pruža i civilnu, finansijsku i humanitarnu.

Pariz je istovremeno izrazio očekivanja da će međunarodna mirovna konferencija biti organizovana već "sledećih meseci":

- Francuska izražava spremnost da sarađuje sa Ukrajinom da bi se osiguralo što šire međunarodno učešće na Svetskom samitu za mir koji će narednih meseci biti organizovan na osnovu ukrajinskog mirovnog plana i mogućih drugih predloga u dobrom duhu.

Izneta su i očekivanja da će Međunarodni centar za procesuiranje zločina zločina agresije na Ukrajinu u Hagu biti pokrenut što pre. Istaknuto je i da će Ukrajina i Francuska nastaviti da rade s drugim zemljama na mehanizamu finansijske nadoknade za gubitke i štetu izazvanu ruskom agresijom, a u tom smislu Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku 16. i 17. maja biće od velikog značaja. Razmatraju se pravne opcije za korišćenje zaleđene ruske imovine u korist obnove Ukrajine i reparacije. 

- Rusija mora odmah, potpuno i bezuslovno da povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica. Francuska i Ukrajina izričito pozivaju Rusiju da se povuče iz nuklearne elektrane Zaporožje - poručili su, tvrdeći da "braneći sigurnost evropskog kontinenta Francuska, Ukrajina i drugi partneri čuvaju istovremeno međunarodni poredak zasnovan na pravu."

PERSPEKTIVA U EU I NATO

U saopštenju se navodi da je EU već prepoznala evropsku perspektivu Ukrajine i dodelila joj status kandidata. Francuska podržava Ukrajinu u želji da ispuni neophodne uslove do kraja 2023. godine i očekuje izveštaj Evropske komisije za početak pristupnih pregovora. Francuska, dodaje se, podržava i Komisiju NATO-Ukrajina, koja proširuje saradnju kako bi pomogla Ukrajini da nastavi put ka evroatlantskoj porodici o čemu će biti reči na samitu NATO u Viljnusu u julu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!