"MILIONI PRAVOSLAVACA U UKRAJINI SU DISKRIMINISANI": Nebenzja pozvao zemlje UN i Gutereša da spreče tragediju sa UPC

Đ.G.

12. 05. 2023. u 17:15

STALNI predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je zemlje članice UN, kao i generalnog sekretara organizacije Antonija Gutereša, da obrate pažnju na kršenje verskih sloboda u Ukrajini i spreče tragediju sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC).

МИЛИОНИ ПРАВОСЛАВАЦА У УКРАЈИНИ СУ ДИСКРИМИНИСАНИ: Небензја позвао земље УН и Гутереша да спрече трагедију са УПЦ

Vasilij Nebenzja, Foto AP

U petak se održava neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN u organizaciji Rusije na temu „Situacija sa slobodom veroispovesti i uverenja u Ukrajini: progon Ukrajinske pravoslavne crkve“.

Stalni predstavnik je podsetio da je direktnim ukazom Vladimira Zelenskog 12 episkopa UPC lišeno ukrajinskog državljanstva, „što će verovatno poslužiti kao osnova za njihovo prisilno proterivanje iz zemlje“.

Prema Nebenzijinim rečima, kijevski režim je podneo parlamentu zemlje nekoliko zakona o zabrani UPC i oduzimanju njene imovine.

- Jedan od zakona je uveden po direktnom naređenju Zelenskog 19. januara 2023. godine - rekao je Nebenzja.

Do sada ovi predlozi zakona nisu usvojeni, istakao je on. „I apelujemo na svakog od onih koji su u ovoj sali ili slušaju prenos da se izjasne da su takvi zakoni neprihvatljivi i da ih ne treba usvajati“, naglasio je stalni predstavnik. Prema njegovim rečima, ukupno je od marta 2022. do februara 2023. zabeležena 81 odluka lokalnih vlasti o zabrani delovanja verskih organizacija UPC.

Prema rečima Nebenzja, od marta ove godine monasima u Lavri preti prinudno iseljenje. Istovremeno im je obećano mesto u Lavri ako odustanu od svoje crkve i pređu u raskolničku PCU, rekao je on.

- Želimo da skrenemo pažnju na nečuveno kršenje svih mogućih normi slobode veroispovesti, pa čak i samo moralnih normi. Milioni pravoslavaca u Ukrajini su diskriminisani. Pozivamo sve države članice UN, posmatrače UN, generalnog sekretara UN, međunarodnih organizacija za ljudska prava da spreče nadolazeću tragediju - naglasio je stalni predstavnik.

U poslednje vreme u Ukrajini su sve češći napadi nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine periodično donose odluke o zabrani delovanja UPC. A u proleće 2022. Vrhovnoj radi je podnet predlog zakona o zabrani delatnosti kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, oduzimanju njenih nekretnina i druge imovine, ali zakon nikada nije usvojen. Ruska pravoslavna crkva saopštila je da bi usvajanje zakona koji imaju za cilj eliminisanje UPC dovelo do zaoštravanja krize i izazvalo novu rundu građanske konfrontacije, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: POČELO OBELEŽAVANjE DANA POBEDE U MOSKVI - Veličanstvena parada na Crvenom trgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)