POGLEDAJTE - MOĆNA KORVETA RUSKE MORNARICE: „Merkur“ prošao sve testove evo kada stupa na borbenu dužnost (VIDEO)

Novosti online

11. 05. 2023. u 21:45

RUSKA mornarica je dobila najnoviju raketnu korvetu „Merkur“ koju joj je isporučilo brodogradilište „Severni verf“ iz Sankt Peterburga, saopštili su u ruskom brodogradilištu.

ПОГЛЕДАЈТЕ - МОЋНА КОРВЕТА РУСКЕ МОРНАРИЦЕ: „Меркур“ прошао све тестове ево када ступа на борбену дужност (ВИДЕО)

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

-Predsednik komisije za prijem brodova kapetan Viktor Ivanov je potpisao akt o državnim ispitivanjima korvete “Merkur" projekta 20380. Nakon što bude utvrđen akt o prijemu, glavni komandant ruske Ratne mornarice Nikolaj Evmenov će odrediti datum podizanja vojne zastave na korveti, navodi se u saopštenju.

Komanda korvete i mornari su završili obuku i proveru sistema na brodu, kompleksa naoružanja i specijalnih sredstava, sproveli su reviziju i pripremili „Merkur“.

Evmenov je u oktobru 2021. godine korveti projekta 20380 dao ime „Merkur“, kao simbol hrabrosti i veštine ruskih mornara.

Moderan „Merkur“ je peta korveta koja je izgrađena u brodogradilištu „Severni verf“ koju je projektovala kompanija „Almaz“. Prethodne četiri korvete „Stereguši“, „Soobraziteljni“ „Stojki“ i „Bojki“ se nalaze u Baltičkoj floti.

Višenamenske korvete projekta 20380 je namenjena za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica i brodova, obezbeđivanje desanta, kao i rešavanje različitih zadataka u morskoj zoni. Na brodovima se nalaze artiljerijski, protivraketni, protivbrodski, hidroakustički i radiolokacioni kompleksi, hangar za helikopter Ka-27. Osnovno udarno oružje korveta projekta 20380 je protivbrodski raketni kompleks „uran“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)