DA LI JE UKRAJINA OBORILA KINŽAL? Ruski eksperti sumnjaju u mogućnosti američkog Patriota da prati i stigne projektil

P. Z. S. / sputnikglobe.com

10. 05. 2023. u 17:48

RAKETA Kinžal je sposobna da leti najmanje pet puta većom brzinom od zvuka, što mu pomaže da ostane neranjiv za sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja.

ДА ЛИ ЈЕ УКРАЈИНА ОБОРИЛА КИНЖАЛ? Руски експерти сумњају у могућности америчког Патриота да прати и стигне пројектил

Foto: Profimedia

Nemoguće je oboriti rusku hipersoničnu balističku raketu „Kinžal“ pomoću sistema raketa zemlja-vazduh (SAM) američke proizvodnje Patriot MIM-104, rekao je za Sputnjik vojni ekspert iz Moskve Aleksej Leonkov, opovrgavajući nedavne tvrdnje Kijeva.

On je objasnio da radar SAM-a (PVO sistema) ne može da prati Kinžal zbog ograničenja brzine za presretnuti cilj do 3 maha.

-Kada (Ukrajina) koristi frontalnu raketu Patriot, ne mogu dati oznaku cilja bilo čemu što leti brže (od 3 Maha). U slučaju da raketa Patriot leti u poteru za Kinžalom, presretač treba da leti najmanje 1,5 puta brže od ruske hipersonične rakete, istakao je ekspert.

On je sugerisao da se nedavni medijski izveštaj o sistemu Patriot koji je navodno oborio Kinžal pojavio zbog nedostatka rezultata rada Patriota, koji su ranije isporučeni Kijevu kao deo vojne pomoći Vašingtona.

Foto Tanjug/AP

Leonkov je to rekao nakon što je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat priznao da borbeni arsenal njegove zemlje nije dovoljan da se suprotstavi raketama Kinžal.

-U ukrajinskom arsenalu ima malo oružja koje može da obori raketu H-47 Kinžal. Patriot nikada nije radio sa takvom vrstom mete kao što je H-47, zbog čega je prerano da se raduje, rekao je on u odgovoru na izveštaje o navodnom obaranju ruske hipersonične rakete od strane SAM-a američke proizvodnje.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov nije razmišljao dvaput o komentarisanju izveštaja pošto je tvitovao: „Zahvaljujući američkom sistemu PVO Patriot, ruska raketa Kinžal je oborena“. On je otišao još dalje tvrdeći da „uz podršku naših prijatelja nemoguće postaje moguće“, što se očigledno odnosi na vojnu pomoć SAD Ukrajini.


ŠTA JE RAKETA KINŽAL?

H-47M2 Kinžal (NATO izveštajno ime „Kildžoj“) je ruska hipersonična balistička raketa koja ima nuklearni kapacitet i ima domet veći od 2.000 km (1.200 milja).

H-47 je sposoban da putuje najmanje pet puta većom brzinom od zvuka, ili 5 Maha, što je definicija hipersonične.

Raketa može da dostigne maksimalnu brzinu od 10 maha (12.250 km/h ili 7.612 mp/h) dok istovremeno izvodi manevre izbegavanja, što pomaže Kinžalu da bude praktično neranjiv na neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Foto: Novosti

Sa naprednim manevarskim sposobnostima oružja, visokom preciznošću i hipersoničnom brzinom, neki izvori nazivaju Kinžal „ubicom nosača“ zbog njegove navodne sposobnosti da onesposobi ili čak potopi hipotetički nosač aviona od 100.000 tona jednim udarom.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!