FRANCUSKI MEDIJI - „ZAPAD DA SE SPREMI“: Otkriveno kakvo je oružje Rusija upotrebila protiv Oružanih snaga Ukrajine

P. Z. S. / ria.ru

10. 05. 2023. u 18:21

RUSIJA je počela da koristi tehnološki revolucionarni tenk T-14 Armata u borbama protiv Oružanih snaga Ukrajine, za čiji masovni dolazak Zapad mora da se pripremi, piše francusko izdanje Le Figaro.

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ - „ЗАПАД ДА СЕ СПРЕМИ“: Откривено какво је оружје Русија употребила против Оружаних снага Украјине

Foto: Printskrin

-Ako T-14 uđe u igru, nemački i američki tenkovi će morati da se suoče sa nepoznatim. <...> Armata je preteča tehnološke revolucije i treba da se pripremimo za njen masovni dolazak, navodi se u članku.

U najnovijem tenku, posada se ne nalazi u kupoli, koja je posebno ranjiva na neprijateljske topove. T-14 daljinski kontrolišu preko ekrana od tri člana posade koji sede u oklopnoj kapsuli. Prostorija je izolovana od municije i goriva. Takva struktura može znatno povećati njihove šanse za preživljavanje. Tenk ima top kalibra 125 mm, snažniji od T-72 i T-90, i mitraljez 12,7 mm. Top se puni bez ljudske intervencije pomoću automatskog punjača. Motor od 1500 konjskih snaga zaštićen je protivraketnom rešetkom.

Meteorološka antena koji se nalazi na tornju prenosi podatke balističkom kompjuteru. Armata je opremljena sistemima aktivne zaštite Avganit od projektila i protivtenkovskih raketa, lepezastim sistemom tvrdog uništenja sa dva lansera po pet cevi sa bojeveom municijom i sistemom “meke odbrane”.

Foto: EPA

-Ovaj tenk će biti proboj. <...> Posebno zato što mora da radi u sprezi sa drugim vozilima, uključujući borbena vozila pešadije, kao deo univerzalne borbene platforme, sumirali su autori članka.

U aprilu je obavešten izvor rekao za RIA Novosti da su Oružane snage Rusije počele da koriste tenkove T-14 Armata u zoni specijalne vojne operacije. Dobili su dodatnu bočnu zaštitu od protivoklopnih sistema.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!